Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
Artisti români Artisti români
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Detalii stire 1199

My deutsche Fair Lady in Heidelberg Schloss Castle

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2014 ]
[ : 2014-07-31 ]
[ Din localitatea Heidelberg ]
[ Tara Germania ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=4&nume_categ=heidelberg---my-fair-lady ]

My deutsche Fair Lady in Heidelberg Schloss Castle

 1199 Inca de la inceput cred ca este necesar pentru articol sa precizez ca nu cunosc in limba germana decat cateva cuvinte, cum ar fi "bahn" (tren, desigur :-) ), "haupt" (principal/a), "hauptbahnhof" (gara principala) si intrebarea pe care i-am adresat-o unui neamt, cred ca in Hanovra, in urma cu cativa ani, "Where is the bahnhof?" :-)

Desigur, pot fi si om serios - serios? :-) - si stiu cum se spune "Danke" in cel putin 13 limbi straine, germana fiind una dintre cele in care stiu sa zic chiar "Multumesc Schn" :-) , dar nu stiu daca acesta este un argument suficient pentru a vedea o opereta... in germana! La care se adauga faptul ca nici nu imi place sonoritatea limbii germane... deja stiu pe cineva care iar o sa ma critice pentru ideea asta! :-)

Totusi... cum suna "Moiata Precrasna Leidi"? Nu prea a germana, nu? Nici nu e! In urma cu doi ani am fost la Opera din Ruse si am vazut... "My Fair Lady" in bulgara! Adica o limba cu o sonoritate si mai zgarietoare de timpane! Dar, cum opereta lui Frederick Loewe mi-a placut chiar si in balgarski, in germana urma sa fie ceva mai placuta... si asa a si fost!

Desigur, pentru a urmari o lucrare muzicala intr-o limba pe care nu o cunosti, trebuie sa ai subiectul pe genunchi sau sa il cunosti foarte bine, ceea ce era cazul meu, "My Fair Lady" fiind opereta mea preferata, atat datorita muzicalitatii ei, cat si datorita filmului omonim cu incantatoarea Audrey Hepburn in rolul principal.

Asa ca am plecat de la Glasgow... aproape direct la Heidelberg! Nu e mult, n-am parcurs decat 169 de kilometri. Cu vaporul. De la Portsmouth la Le Havre. Si inca 1716 cu trenuri, in total 1885 km! :D

Nu, chiar n-a fost un sacrificiu, oricum aveam in plan sa parcurg acea distanta, dar nu doar in doua zile. Sacrificii au fost ca nu am avut timp decat sa tranzitez Parisul (dar cineva a avut timp, in trenul Le Havre - Paris, sa imi fure incarcatorul de acumulatori pus in priza la incarcat...) si, mai ales, ca am carat trolerul din oras pana sus, la Castelul din Heidelberg, acolo unde era montata piesa... au, au, au si ce l-ammm mmmai carrrat pe ssscari...

Heidelberg, oras in sud-vestul Germaniei, nu este foarte mare, dar castelul de acolo este impunator. Asezat pe un deal pe care acum il cunoastem foarte bine (si eu, si trolerul :-) ), nu este doar el aspectuos, ci si ofera de sus o priveliste feerica asupra orasului si a raului Neckar care il traverseaza. Universitatea din Heidelberg este cea mai veche din Germania si una dintre cele mai vechi din Europa, iar pentru Romania orasul are si o importanta istorica, deoarece acolo si-a petrecut cea o parte a exilului si acolo s-a stins domnitorul Alexandru Ioan Cuza, artizanul principal al Unirii de la 1859 dintre Moldova si Tara Romaneasca, moment care a insemnat formarea Romaniei actuale.

Meine deutsche Fair Lady, montata, asadar, intr-un cadru medieval, a fost imbracata in costume moderne, dar amuzante, care cadrau cu subiectul si tonalitatea muzicii. Profesorul Higgins, blondin si cu o figura autentica de neamt incruntat, intr-un costum maro cu linii paralele perpendiculare ce formau patrate. Eliza, nume pronuntat de ei "ilaiza", intr-o camasa verde, fusta maro si alura de scolarita. Pickering, gras, pantaloni albi, camasa alba, vesta neagra, iar doamna Pearce, un rol nebagat in seama in mod normal, o blonda foarte sexy in tinuta business, adica ochelari stilati, camasa alba, fusta neagra si pana la genunchi si, desigur, pantofi cu toc. Ceilalti, tatal Elizei, prietenii lui betivi, oamenii din casa profesorului etc, erau imbracati ca de strada, dar in diverse ipostaze, unul pregatit pentru discoteca, altul avea casca si vesta si arata ca un constructor, altul la costum, altul cu geaca si blugi samd. Montare moderna, dar placuta, nu deranjau vizual nici oamenii in negru care mai intrau pe scena si schimbau decorurile.

Ca evenimente, Eliza este inregistrata (in timpul exercitiilor de dictie) si redata la un radio care la un moment dat se prajeste, dar publicul rade retinut. Eliza inghite o piatra, Higgins ii spune ca mai are destule, se aud rasete ceva mai multe. Publicul german a fost destul de retinut - vreo surpriza? :-) , dar s-a dezlantuit la aplauzele de final.

Pentru cursa de cai de la Ascot, pe langa artistii de pe scena a mai fost si un afis mare in laterala dreapta cu gentlemans si ladies autentice, dar si cateva planse de carton pe care erau desenate rochii, dar fara cap, iar artistii isi puneau capul deasupra cartonului, asa ca in parcurile de distractii.
Mai interesant a fost decorul cu o usa ca o intrare intr-o statie de metrou pe care scria "Underground", numele companiei de metrou... londoneze... Ca sa fiu sigur, am verificat, Ascot nu e in Londra, ci la vreo 50 km, dar probabil organizatorii au gandit... ca la Busteni, localitate care e plina de bucuresteni si e practic un cartier de Bucuresti. :D
Fredy, indragostitul de Eliza, era un lungan cu sapca si alura de muncitor britanic, dar avea voce faina. Mama lui Higgins a fost la fel de pestrit imbracata ca si ceilalti, exceland in scena cand o primeste pe Eliza acasa si cand are pantaloni verzi fosforescent si bluza multicolorata. Revenind la Ascot, Eliza a avut o rochie alba, simpla, cai nu au fost si nici rasete prea multe la celebra faza amuzanta de la finalul scenei cursei de cai ("Dover, move your bloody ass! " - n-am retinut cum suna in germana. :-) ).

Asteptam balul de la Buckingham Palace, dar... acesta nu a fost pus in scena! A venit pauza, iar apoi actul doi a inceput direct cu intoarcerea de la bal. Intre timp, Pickering si blonda sexy, misses Pearce, se apropiasera foarte mult, asa ca, in deja dansau lasciv in partea aceasta a piesei.

Finalul a fost cu Eliza deschizandu-si floraria despre care vorbea - si care avea mai multe plante verzi si ghivece, decat flori in vaze sau galeti, cum sa obisnuieste la noi -, dar cu denumirea tot in engleza! Acolo vine profesorul Higgins pentru acel "deutscher Kuss" (sarut german) care o face pe "Ilaiza" sa apese un buton si sa schimbe ecranul starii "Eliza Doolittle`s Flower Shop" din "Open" in "Closed". In engleza.

Pentru cine vrea sa vada secvente, am gasit un rezumat al spectacolului la adresa
http://www.youtube.com/watch?v=2FTkvb7HtlA


Distributia
Eliza Doolittle: Diana Tomsche
Prof. Henry Higgins: Dietmar Nieder
Colonelul Pickering Thomas Cermak
Doamna Pearce: Katrin Schyns
Freddy Eynsford-Hill: Zachary Wilson
Alfred P. Doolittle: Klaus Brantzen
Jamie: Adrien Mechler
Harry: Philip Stelz
D-na Higgins, mama profesorului Higgins: Ks. Carolyn Frank
Doamna Eynsford-Hill, mama lui Freddy Manuela Sonntag

Dirijor: Dietger Holm
Regia: Andrea Schwalbach
Decoruri si costume: Nanette Zimmermann
Coregrafie: Olaf Reinecke
Director cor: Anna Toller
Dramaturgie: Julia Hochstenbach

Corul și orchestra teatrului Heidelberg
Orchestra Filarmonicii Heidelberg

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

23-01: Program Casa de Bilete
În data de 24 ianuarie 2020, Casa de Bilete a Operei Naționale București va fi deschisă în intervalul orar 17:00 – 19:00.

Începând cu 25 ianuarie 2020 se va reveni la programul normal, luni – duminică între orele 10:00 – ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-01: O mia Aiiiida caara! Aida cinquanta. Prenumele lui Dracula
- Aida, tata cântă frumos ?
- Niuuu!
:-)

"O mio babiiiinoo caaaroo!"
Dar n-apuc să termin "babiiiinoo", că Aida începe să scâncească şi să îşi înfunde fața în brațele mamei! :-)))

Dar ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

04-01: Aida la "Aida" la Roma Terme di Caracalla
- Aida, ia, zi, ce e "Aida" ?
- Aida e tu! zice ea şi se bate cu palma pe piept de câteva ori! :-)))

Îi spun cã disearã mergem la "petacol" şi cã acesta se numeşte "Aida". Se uitã nedumeritã, nu prea pricepe ea cum vin ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

31-12-2019: Bilanț 2019, un an "ca pe vremuri". Vovim a paiuzã! Ce n-a văzut Verdi!
Bilanțul anului trecut l-am început cu ideea că nu știu dacă am despre ce să scriu. Până la urmă s-a dovedit că am avut ce, dar acum vreau să ajung la ideea că ... acum e invers! AM ce să scriu! Mult! Și am scris! Mult! Și a ieșit ... ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-11-2019: Don Giovanni Marionetanni la Praga. La ci darem la marioneta
Praga este capitala Cehiei şi unul dintre cele mai frumoase oraşe pe care le-am vãzut. Am vizitat-o prima oarã în 2010, revenind, iatã, dupã mai bine de 9 ani! În tot acest timp, Praga a fost un mit care a crescut de la an la an. Aceasta pent ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site