Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Bohémélet Budapesten. Boema la Budapesta

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2014 ]
[ Subcategorie II Budapesta Opera ]
[ Data articol: 2014-12-21 ]
[ Din localitatea Budapesta ]
[ Tara Ungaria ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=21&nume_categ=budapesta---boema ]

RomÔna English Italiana

Bohémélet Budapesten. Boema la Budapesta

 1391 Cine spunea ca handbalul nu se impaca bine cu opera? Exagerez, desigur, ... nimeni nu ar indrazni sa zica asa ceva... :-)
Am plecat la Budapesta pentru a vedea finala Campionatului European de handbal feminin. Desigur, nu puteam rata ocazia de a merge si la Opera din Budapesta, chiar daca mai fusesem vazusem ceva deja acolo cu doi ani inainte. Si chiar daca spectacolul din week-end-ul cu handbalul a fost chiar "Boema", si spun "chiar" deoarece il revazusem la Bucuresti... cu doar o zi inaintea plecarii!
De fapt, nu as fi mers la handbal daca nu "impuscam" si un spectacol la Opera! ;-)

[ Situatie si intrebare: Vii de la Budapesta la Bucuresti, cobori la Brasov cu intentia de a urca pe Tâmpa. Ai trolerul cu tine si nu ai timp sa il lasi la vreo ruda sau cunostinta, ca se intuneca si nu mai ai timp sa ajungi pe munte. Ce faci? ]

Bohémélet Budapesten, igen! Citit "ighen", tradus "da"! Iar daca ati citit "bohemelet", asa cum ar fi tentatia... româneasca, aceea de a citi dupa cum se scrie, nu v-a inteles nimeni! Se citeste "bo-hi-em-i-e-let", silabisind exact cum am impartit cuvantul! Iar "en", adica "la Budapesta", se pune in coada numelui orasului, reiesind un ciudat "Bohémélet Budapesten". Sau, daca vreti complet, "Boema la Opera de Stat din Budapesta"... "Bohémélet az ┴llami Operaház Budapest"!
Citit... "bo-hi-em-i-e-let oz a-lo-mi o-pe-ro-haz bu-da-pest" :-) ) )

[ Nu te urci pe Tâmpa... Nu, nu e solutia dorita! ]

Spre deosebire de limba maghiara, Budapesta (sau Budimpesta, cum se zice in sarba) este un oras frumos. Cu siguranta, unul dintre cele mai frumoase din Europa si care trebuie neaparat vizitat. Eu am facut-o prima oara in 2010 si de atunci l-am tot recomandat, mai ales ca se afla in drum spre Viena, Praga sau Bratislava, practic in drum spre Europa de Vest si de Nord. Cea mai frumoasa (si mai mare) cladire a lor este Parlamentul (in varful caruia se spune ca a fost agatata opinca româneasca), Palatul Regal, Podul cu Lanturi, Catedrala Sfantul Stefan, statuia Libertatii de pe dealul Gellert (unde a fluturat tricolorul românesc), insula Margareta, baile termale, linia veche de metrou, si, desigur, Opera! :-)

[ Lasi trolerul in gara... S-ar putea, daca ar mai exista serviciul "Bagaje de mana"... ]

Cu toate acestea, pana acum nu m-am "dat" niciodata cu metroul lor, abia acum facand-o prima oara! Este un eveniment, deoarece reteaua lor de metrou, inaugurata in 1896, este... a doua cea mai veche din lume, mult dupa cea din Londra (1863), dar inaintea celei din Paris (1900) sau New York! Iar daca liniile noi nu prea au farmec, linia M1 este deosebita, statiile fiind foarte mici, sustinute de stalpi de sustine din fier care arata ca imbinarile de la podurile lui Anghel Saligny de la Cernavoda, iar trenurile au doua vagoane si acelea mici, atmosfera fiind ca esti mutat in timp in urma cu o suta de ani!
(De pe wikipedia: Linia, cu o lungime de 3, 7 km, avea 11 statii (9 subterane si 2 terestre) si, la vremea aceea, trenurile se succedau din doua in doua minute. Putea transporta 35.000 de oameni pe zi. Astazi 103.000 de oameni calatoresc cu el într-o zi de lucru.)

[ Lasi trolerul la un hotel... E solutia pe care orice om normal al incerca-o... deci nu asta e raspunsul in cazul meu! :-) ) ) ]

Deci... "Bo-hi-em-i-e-let oz A-lo-mi O-pe-ro-haz Bu-da-pest"!

Decorurile au fost clasice, iar productia seamana cu cea de la Bucuresti. Casa maro, zapada multa peste, iar in spate se vad acoperisurile altor case, acoperite si ele abundent de zapada. Cei 4 sunt imbracati in ton cu perioada, singurul care e mai diferit e Benoit, care e in pantaloni cadrilati, e neras, are o caciula trantita pe cap si alura de betiv. Vocile sunt placute, dar nu deosebite, mai ales la doar dupa zile dupa ce l-ai vazut pe Teodor Ilincai in Rudolfo. ;-) (Ca observatie, Teo a cantat exact in acelasi spectacol, la Budapesta, cu putin peste o saptamana mai devreme.) Mimi are o voce placuta, nici Rudolfo nu e rau, iar ceilalti doi sunt exact ce trebuie.

[ De fapt, un om normal nu ar cobori din tren ca sa se urce pe Tâmpa... :-) ) ) ]

"Colline, sei morto?" - ungurii rad usor. "Che gelida manina! " - aplauze palide. "Si, mi chiamano Mimi! " - interpretarea mai buna, la fel si aplauzele. Pe ecranul de traducere, pe langa varianta in maghiara este si cea in engleza, ceea ce e de apreciat si, in acelasi timp, spune ca sunt destui straini care vin la Opera la Budapesta.

[ Indiciu... supermarket... ]

"Ë, mily hideg e kis kéz! ". Citit... "oo mii hidel e kiș kez"... Da, "Che gelida manina! " :-)

[ Contraindiciu... Trolerul nu incape in cutiile de bagaje de la supermarket... :-) ]

MenjŘnk! (citit "Men-iunc! ") - Andiamo! - Sa mergem! La Momus! Iesirea in oras a celor 4-5-6 are loc... ca la Bucuresti, adica la terasa! Da, am citit de curand o observatie ca e iarna si teresa nu are sens, sunt de acord cu observatia, dar... in estul Europei se pare ca se poate sta afara la terasa si in plina iarna! :-) (Noi am stat mai mult in frig inclusiv in casa pe vremea comunistilor, suntem obisnuiti. :D) In spate sunt case inalte, cu etaj, dar, cu toate acestea, spatiul nu da impresia de inghesuit, dimpotriva. Costumele sunt din secolul al 19-lea, iar Parpignol e imbracat in general francez. Apare Musetta, care are haine lungi, roz inchis cu galben inchis, cred ca de matase, nu e prea tanara si pare mai potrivita cu Alcindoro decat cu Marcello. :D In plus, si ca voce aduce mai mult a soprana decat a mezzo. "A komedi pompás" - "Comedia e stupenda" - "Comedia e superba", "A szémla" - "Il conto" - "Nota de plata! ". Imi tot fug ochii pe ecranul de traducere, desi nu am ce vedea acolo, cam stiu replicile si nici varianta in engleza nu ma intereseaza, dar imi vine ideea de a nota cateva cuvinte in maghiara.

[ Deci, rezolvarea este... ]

Actul al treilea, la marginea orasului, o casa in stanga, care, de asemenea, zapada multa pe acoperis, hanul in dreapta, dar atentia e captata de o alee larga care are felinare si pomi inzapeziti in stanga si in dreapta si care arata feeric. "H÷gy K÷h÷gés" - "Ce tuse! ", "┴lmok" - "Vise", "Boszorkány! " - "Vrajitoareo! " (asta suna bine in maghiara :-) ), aria de despartire dintre Rudolfo si Mimi, "impanata" de "bozorkaniurile" dintre Marcello si Musetta, incepe sa ninga usor, in timp ce Rudolfo si Mimi pleaca usor din scena in spate pe aleea feerica, spectatorul simte ca face parte din atmosfera de "Soli in inverno" - "Singuri in iarna".

[ Si, totusi, exista! Rezolvare! :-) ]

Ultimul act are, desigur, decorul din primul - doar se desfasoara in acelasi loc - dar casele in spate au fost acoperite de o cortina gri inchis si se vede numai interiorul camerei celor patru. O masa, sevaletul lui Marcello, un paravan decorativ, un cufar, o soba mica, dar... niciun pat! "Rispetta la modestia! ", faza comica dintre Marcello si Rudolfo, declanseaza rasete usoare.

[ Rezolvare: Iei o geanta de mana si pui in ea ce ai in troler, inghesui geanta de mana si tot ce nu a incaput in ea in cutia de bagaje de la supermarket, incui cutia, iei trolerul gol, cu o chinga ii faci o bretea de umar si urci cu el pe Tâmpa! :D :-) ) ) ]

"▄gy fázom" - "Imi este frig". Patul era ascuns dupa paravan. "Alkony" - "Caderea noptii", apusul lui Mimi, "rˇzsa fokoton"- "cufieta roza", iar la final, "Légy erős! " - "Coraggio! "

[ Pe drum, cand ma intalneam cu cineva, ascundeam trolerul la spate. Nu de alta, dar sa nu creada lumea ca sunt scrantit. :-) ) ) ]

Coraggio per venire a Budapest per vedere un`opera! Curajul de a veni la Budapesta pentru a vedea o opera! Si Budapesta, desigur! Trenul Bucuresti - Budapesta costa 29 de euro, daca se apeleaza la oferta de bilete Fortuna Tickets, care sunt nereturnabile si trebuie cumparate cu trei zile inainte. Pretul este pentru clasa a doua, pentru cuseta fiind 39 de euro, iar pentru vagon de dormit 59 de euro. In toate situatiile, daca plecarea are loc din Brasov, Craiova sau Sibiu, pretul este mai mic cu 10 euro!
Alta oferta "traznet" este Trip Tickets, care inseamna 21+6 euro DUS-INTORS pe relatia Arad - Budapesta sau Oradea - Budapesta, adica 21 la care se adauga locul in tren, adica 3 euro pe sens daca e cumparat de la casa, altfel 10 euro, rezultand un total de 27 de euro. Repet, dus-intors, cu conditia ca intoarcerea sa fie in maxim 4 zile!

[ Din 2006, macar o data pe an acolo sus, in varf! Pe jos, nu cu telecabina, urcatul pe jos are farmec! Anul acesta, "rapit" de atatea opere, inca nu ajusesem inca sus, pe Tâmpa! Acum are sens? :-) ]

Pentru cazare, exista camere de doua stele incepand cu 23 de euro, ofertele minime de cazare fiind la hosteluri, 5-7 euro pe loc in camera de 8-12 paturi, numai in zona operei eu localizand vreo 4 hosteluri!
Totalul unei excursii Bucuresti-Budapesta cu Fortuna Tickets si cazare doua nopti ar fi 29*2+3*2+23=87 euro de persoana. Si cu varianta Trip Tickets se iese bine, adica bilet dus-intors pana la Arad (46 euro) + Trip Tickets (27 euro) + cazare (23 euro) = 96 euro, varianta cu doua nopti de cazare. Adica trei zile de stat acolo, timp in care se poate vedea si handbal, si Dunare, si Parlament. Si, desigur, opera! :-)


Distributia
Mimi: Polina Pasztircsák
Rodolfo: Attila Fekete
Marcello: Csaba Szegedi
Colline: Miklˇs Sebestyén
Schaunard: Zsolt Haja
Musetta: Zita Váradi
Benoit: András Habetler
Alcindoro: Tamás SzŘle
Parpignol: Lászlˇ Be÷thy-Kiss

Dirijor: Péter Halász
Compozitor: Giacomo Puccini
Libretisti: G. Giacosa, L. Illica
Regia: Kálmán Nádasdy
Scenariu: Sándor Palcsˇ
Decoruri: Gusztáv Oláh
Costume: Tivadar Márk
Directorul corului copiilor: Gy÷ngyvér Gupcsˇ
Director de cor: Kálmán Strausz

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regal├ú din Londra ├«┼či reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regal├ú din Londra) organizeaz├ú primul spectacol dup├ú perioada ├«nchiderii for╚Ťate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeaz├ú un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("├Än d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plec─âm ├«n expedi╚Ťie la Ruse! S─â m─â contacteze cine dore╚Öte s─â vin─â cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizeaz─â o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
RomÔna English Italiana Deutsch Franšais Espa˝ol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site