Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Premiera-eveniment WERTHER deschide în mod oficial Stagiunea 2015 - 2016

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Data articol: 2015-10-01 ]
[ Din localitatea Cluj Napoca ]
[ Tara România ]

Premiera-eveniment WERTHER deschide în mod oficial Stagiunea 2015 - 2016

 1899 Opera Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita duminică, 4 octombrie, la premiera "Werther", de Jules Massenet, spectacolul care deschide în mod oficial Stagiunea 2015 - 2016.
Premiera-eveniment "Werther" revine la aproape nouă decenii de la prima sa montare pe scena Operei clujene din anul 1928 și reprezintă o inițiativă cultural-artistică de mare însemnătate, proiectul fiind o colaborare între instituția lirică din Cluj și o echipă regizorală franceză, reputată pentru punerea în scenă a "fenomenului wertherian". Caracterul deosebit al evenimentului premierei este completat de două momente festive: reamplasarea Stemei României Unite pe frontispiciul sălii de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, după o absență de 67 ani și onorarea mezzosopranei Viorica Cortez la împlinirea a 50 de ani de la debutul său pe aceeași scenă. Premiera operei "Werther" respectă tradiția evenimentelor lirice mai puțin convenționale ale Operei Române din Cluj, evenimentul fiind pus în scenă în interiorul teatrului liric și totodată transmis live pe ecrane LED instalate în Piața Unirii, marcând închiderea Herbstfest - Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, un eveniment organizat de DWNT - Asociația Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, parteneri ai instituției.
Spectacolul-premieră, pregătit în doar câteva luni de muncă intensă pe scenă, în culise și în ateliere, este creația regizorului Nadine Duffaut și a scenografului Louis Désiré, care au stabilit o strânsă relație de colaborare cu dirijorul Jˇzsef Horváth, Vocal Coach Viorica Cortez, Asistentul de regie Tiberius Simu și soliștii ambelor distribuții ale spectacolului: Călin Brătescu și Hector Lopez (ambii interpreți ai lui Werther), Iulia Merca, Cristina Damian și Maria Jinga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horațiu Ruști (Albert), Petru Burcă, Șimonfi Șandor, Florin Pop, Sergiu Colțan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean, Diana Țugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbițaș, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, precum și Corul de Copii Junior VIP, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.
Absolventă de muzicologie la Sorbonna, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franța și peste hotare, repertoriul său incluzând creațiile lui G. Verdi, G Puccini, J. Massenet, G. Bizet, V. Bellini și J. Offenbach. Incursiunea și profunzimea eroului Werther, vulnerabilitatea naturii umane și complementaritatea de neînlocuit a libretului cu partitura lui Massenet sunt cel mai bine explicate de către regizorul Duffaut:
"Mă preocupă la Werther claritatea expresiei gândurilor profunde. Partitura lui Massenet ilustrează întocmai acest aspect. Cum poate fi tradusă această simplitate, acest parcurs al vieții ce se desfășoară asemenea unui râu care se îndreaptă spre mare fără ca nici un alt traseu să fie posibil... aceasta este pentru mine provocarea. Natura mereu prezentă este reprezentarea perfectă a timpului care trece fără ca nimic să îl poată opri, până la moarte. Trebuie, așadar, să ne adâncim, fără zgomot, în meandrele gândurilor lui Werther și să ne simțim exaltați de bucuria Sophiei. Prezența anumitor personaje creează un contrast doar pentru a putea plânge mai bine alături de Charlotte. Dar, înainte de toate, nu trebuie sa uităm fraza muzicală care vă spune tot ceea ce cuvintele nu pot exprima, impunând respect și umilință față de ceea ce este scris. Iată ce am urmărit să obțin..."
Werther, poetul romantic prin excelență, a prins viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, "Suferințele tânărului Werther", care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena, fiind apoi purtată pe marile scene mondiale, ajungând să fie jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris.
Realismul și intensitatea trăirilor lui Werther, complexitatea emoțională, sentimentele reprimate și dramatismul operei sunt fidel și fascinant reprezentate de scenograful Louis Louis Désiré. Captivat de "febra wertheriană", L. Désiré a debutat în anul 2007 cu regia, decorul și costumele pentru o producție "Werther" la Teatrul Colˇn din Buenos Aires, aceasta devenind o capodoperă-reper pentru scenograful care a realizat spectacole pe cele mai importante scene ale lumii.
Noua montare "Werther" se bucură și de implicarea distinsei mezzosoprane Viorica Cortez, Vocal Coach al protagoniștilor spectacolului. Premiera coincide cu aniversarea a 50 de ani de la debutul său pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca cu opera "Samson și Dalila". Teatrul liric din Cluj a fost pe atunci singurul din țară care a permis prezentarea spectacolului în limba franceză, constituind astfel o pregătire fundamentală pentru rolul dificil pe care V. Cortez avea să îl prezinte pe scena Operei din Toulouse, unde a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto Toulouse. Acesta a propulsat-o către cele mai înalte culmi lirice, devenind unul dintre cele mai sonore nume ale solisticii internaționale. Cariera impresioantă, dăruirea și implicarea constantă a doamnei Cortez în viața lirică clujeană vor fi onorate în seara de 4 octombrie prin oferirea unei distincții speciale.
Premiera operei lui J. Massenet este parte a proiectului Opera 4 Youth inițiat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca cu scopul de a ieși în întâmpinarea publicului larg, în special a celui tânăr, din dorința de a-i trezi interesul cultural-artistic, pasiunea lirică și a-l atrage în sala de spectacol. "Werther" redezvăluie, astfel, scena teatrului liric clujean în fața unei noi stagiuni ce se anunță bogată în proiecte inovative, premiere și montări pe scene neconvenționale, care readuc opera și arta în stradă, în mijlocul pulsant al comunității locale și sunt complementare titlului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Biletele premierei sunt disponibile la Agenția teatrală, precum și online, pe www.biletmaster.ro

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regal├ú din Londra ├«┼či reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regal├ú din Londra) organizeaz├ú primul spectacol dup├ú perioada ├«nchiderii for╚Ťate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeaz├ú un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("├Än d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plec─âm ├«n expedi╚Ťie la Ruse! S─â m─â contacteze cine dore╚Öte s─â vin─â cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizeaz─â o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
RomÔna English Italiana Deutsch Franšais Espa˝ol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site