Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Opera din Budapesta
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 1980

Scară de bloc italiană. Reqviem în bulă

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ : 2015-11-19 ]
[ Din localitatea Roma ]
[ Tara Italia ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=48&nume_categ=roma---reqviem ]

Scară de bloc italiană. Reqviem în bulă

 1980 Nu stiu de ce ma tot bag eu sa scriu despre lucruri la care nu ma pricep! :-) O fi ca in bancul cu ala care isi rupe mâna si doctorul ii spune ca are limbrici. "Cum limbrici, daca am cazut din pom si mi-am rupt mâna?", "Păi, te-a mâncat undeva sa te urci in pom, deci ai limbrici! " :-)

Merg foarte rar la concerte de muzica simfonica - oau, tocmai am ratat ocazia sa ma dau grande meloman :-) - dar se mai intâmpla sa ajung. Cu toate astea, am vazut "Messa da Reqviem" de Verdi de doua ori (la Bucuresti), aceasta fiind a treia. Si, tot cu toate acestea, am vazut si interiorul Ateneului Român. :-)

Ca tot e vorba de Reqviem, iata o intamplare religioasa petrecuta in drum spre spectacol in fatza centrului catolicismului, catedrala San Pietro, adica Vatican. Toate intamplarile petrecute in cel mai mic stat din lume sunt religioase. ;-) Vad doi care incearca sa isi faca poze singuri. Ii aud vorbind (in franceza), ma opresc si le zic "Si vous voulez..." si arăt cu mâna gestul de apăsare pe butonul de facut poze.
"Atention! Trois! Deux! Un! Regardez! C`est bon?"
Ei se uita, imi zic "Merci! ", eu le raspund cu "De rien! " si "Au revoire! ", apoi ma intorc cu spatele, plec si zic râzând "Hai, ca i-am pacalit ca stiu franceză! " :-) ) )

La plecare, ce sa vezi, frontiera! Ditamai gardul, sârmă ghimpata, sârmă cu curent electric prin ea! "I vostri documenti, prego! " - "Actele dumneavoastra, va rog! " Ma intampina doi graniceri cu mitraliere, alaturi doi papi cu ditamai hangerele la brâu, fiecare cu cate 15 cardinali incruntati in spatele lor! "Qui e il Vaticano! Qui e l`Italia! " - "Aici e Vaticanul! Aici Italia! " Scot pasaportul, buletinul, carnetul de sofer, carnetul de student, carnetul de utecist, carnetul de pionier, n-au fost de ajuns. N-aveam viza, asa ca dau spaga cuvenita si trec granita dintre cele doua tzări!
Cum? E din alt film? A, da! :-)

Dupa nume, "Academia di Santa Cecilia", credeam ca se va tine concertul intr-o biserica sau bisericuta, in vreo sala micuta, gen sala Atelier de la Teatrul National din Bucuresti, sau, cine stie, in vreo scara de bloc. :-) Uitasem de o intamplare de acum cativa ani petrecuta tot la Roma... Eram in metrou, vad o statie numita "Basilica S. Paolo", mai trecusem cu metroul pe lângă ea, se vedea putin, arata cam banala si neatractiva. Dar aveam timp, asa ca am zis sa o vizitez si m-am dat jos din metrou. Este... de neratat! Ce se vedea din metrou era doar spatele, biserica San Paolo fiind... o bijuterie! Cine a vazut-o, stie despre ce vorbesc, cine nu, sa faca bine si sa vada Roma! Sculpturi, picturi, spatii interioare, coloane interioare, coloane exterioare (fatada), practic totul, cel mai important fiind ca acolo se afla ramasitele sfântului Pavel... nenea ala din Biblie care a jucat in echipa cu Isus Cristos!

Asa ca ajung in zona concertului si primul lucru care mi-a dat de gândit a fost ca toti pe care îi intrebam stiau de Academia di Santa Cecilia si ma indrumau catre un loc numit Auditorium. Tot spre el existau chiar si indicatoare stradale!

Vad o multime in fatza unei intrari si presupun ca acolo e. Partial adevarat, acolo era intrarea artistilor - nu stiu ce facea lumea adunata acolo in fatza usii, dar n-am stat sa aflu - cineva ma indrumă "a destra e doppo a sinistra" ("la dreapta si apoi la stânga"), ajung...

"Scara de bloc" era compusa dintr-o curte interioara lunga cu dale si pomi plantati aliniati pe laterale, iar in fatză... trei bule. Adica trei cladiri cu parter comun facut din geamuri, inclusiv usile de intrare, iar sus acoperisuri gri care arata ca umflate in forma de bula!

La intrare, spatiu mare si multa lume imbracata elegant. (Si tricoul meu cu Colosseo era elegant. :-) ) Auditorium gazduia nu mai putin de patru concerte in acea seara. Sus, sub tavan, cateva mesaje in cateva limbi: "Di che cosa stiamo parlando quando parliamo di arte" ("Despre ce lucru vorbim cand vorbim despre arta"), "Klang farbe wort sind im gründe genommen gleich" ("Da! " :-) ), "Ecrire l`instant dans l`infini et l`infini dans l`instant" ("Scrie momentul in infinit si infinitul in moment"), "Balungan musiqi kriti sama lahan sangita ma zikr" ("Da! Da! " :-) ), "At the end you can remind the sound of the beginning" ("La final va puteti reaminti sunetul inceputului") si nelipsitele "Nu va sprijiniti de usi! ", "Nu scoateti capul pe fereastra! " :-) Intru in sala. Aceasta e foarte mare, usor coplesitoare. Totul, inclusiv tavanul, e din lemn maro care pare a fi de cires, doar scaunele sunt rosii. Sala e usor ovala, sunt scaune sunt inclusiv in lateralele si in spatele orchestrei - cele din spate erau goale, dar lateralele pline, iar locurile "normale" nu toate, dar erau ocupate in buna masura. Preturile variaza de la 19 la 52 de euro. Scena e foarte larga, pe ea vin artistii din laterale, se intalnesc la mijloc, iar cei din fatza isi dau mâna ca si când nu s-ar fi vazut de la Caderea Imperiului Roman. :-) Se aseaza la locurile lor, in spate, vreo doi metri mai sus, corul, pe patru randuri, vreo 75-80 de persoane, in fatza orchestra, sunt 6 in stanga, 6 in dreapta si 4 in fatza dirijorului, forma e clasica de semicerc, cine vrea, poate face o estimare matematica a numarului lor. :-) Tavanul e cel mai interesant, nu e drept, ci dintr-un fel de jumatati de bule :-) din lemn, mari, printre care se afla rânduri de lumini. Deasupra orchestrei si corului sunt atarnate reflectoare si alte placi de lemn usor incovoiate dispuse paralel cu podeaua - ca sa ii protejeze de ploaie, probabil. :-) Sau ca sa directioneze sunetele? ;-)

Dupa aplauze - apropo, de ce dirijorul este aplaudat la inceput, ca nu se stie daca va dirija bine sau nu? :-) -, lumina se reduce la jumatate si... incepe somnul. :-) Vocile sunt foarte bune, interpretarea mi s-a parut la fel (atât cât pot eu sa-mi dau seama), dar nu exista ecran de afisare al cuvintelor, iar unii spectatori urmaresc cuvintele cu degetul pe program. Dirijorul are păr alb un pic sculat pe laterale, e foarte gesticulant - de vreo doua ori s-a rastit la cor cu bătzul si toti cei 80 de oameni la unison s-au ridicat instant in picioare si au inceput sa cânte. :-) La fel de gesticulant e si nenea din fatza lui, care are langa el cateva tobe mari cat oalele de ciorba de la Regimentul 10 :-) si in care dadea uneori cu betzele cum zicea nea Mărin, "s-o rupă, mă, s-o spargă" :-) , apoi le mângâia cu degetele si ducea urechea aproape de ele, probabil sa vada daca mai respiră. :-)

In pauzele dintre arii nu se aplauda... probabil din respect pentru cei care dorm. :-) Eu m-am luptat eroic cu somnul, asa ca nu stiu daca l-au luat corect pe do si re, dar mi mi mi mi se pare ca am scapat faza când dirijorul o injunghie pe Gilda. :-)

La final, dirijorul rămâne cu bratele ridicate usor sus in laterale. Le lasa incet, incet jos, e liniste deplina, dureaza cateva secunde lungi, când ajunge cu ele jos, izbucnesc aplauzele. Cam lungi, hei, metroul in Roma circula numai până la 11 noaptea! :-)

Nota actuala: 9 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 257Alte titluri din aceeasi categorie

28-05: Privabliva Rosina. Barbierul din Odesa Mama
Ucraina este o tară vecina de care nu ne place sa ne amintim. A pus laba pe cateva teritorii istoric românesti (sau moldovenesti, este fix acelasi lucru) si nu are niciun gând sa le returneze nici României, nici României de Est, adica Republica Moldo ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

18-04: Förälskad Carmen till iotebori. Skandinavien komplett!
- Aici USS WarShip Number One, cel mai mare crucisator din lume! Dati-va la o parte că intram in voi!
- Nu ne dam la o parte! Va rugam sa ne ocoliti!
- Repetam avertismentul! Aici USS WarShip Number One, cel mai mare crucisator din lu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

27-03: "Ar fi trebuit să te duci!" Am ieşit din țara mea şi am intrat în țara mea!
"Ar fi trebuit să te duci!" Am ieşit din țara mea şi am intrat în țara mea!
100 de ani de la Unirea României cu România. "Limba română este Patria mea!"

"Ar fi trebuit să te duci!"

"Să mă d ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-11-2017: Kapmeh ot Pyce, regia: Kristian Mihăilescu. Albă ca Zăpada la Ruse
E greu sa scrii despre prieteni. Pai, da! Se pot supara ca tu ai vazut lucrurile altfel decat ei si atunci pa, gata prietenia! Iti pare rau, dar, de fapt, dupa o astfel de fază nici nu are de ce sa iti para rau, asta nu era prietenie, doar credeai tu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

31-10-2017: Rigoletto v Varshavie na Vishlea
Rigoletto la Varshovia pe Vistula. Adica Rigoletto w Warszawie na Wisle. Citit [Rigoletto v Varshavie na Vishlea].

Ce este Mangalia si ce legatură are cu Marea Neagră ?

Prima mea "amintire" despre Polonia dateaza cam de ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site