Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

O conservă de Mozart. File june di Fior di Bella

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Subcategorie II Felicia Filip ]
[ Data articol: 2016-06-08 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=72&nume_categ=bucuresti---conservator---cosi-fan-tutte ]

O conservă de Mozart. File june di Fior di Bella

 2277 Universitatea Natională de Muzică din Bucuresti se află pe strada Stirbei-vodă nr.33, lângă Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti. I se mai spune si "Conservator", deoarece aici se bagă pestii in conserve. Aa, ăsta era banc! Hmm, stiu si eu?... Lacul Cismigiu e aproape, izvorul lui Eminescu la fel... Sună conservoplauzibil. :-)

A fost infiintat in anul 1864 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza sub numele de "Ambalatorul National Unitar Român de Stiuci, Moruni si Bibani" (ANURSMB) :-) ... sau, oficial, "Conservatorul de Muzica si Declamatiune". In 1931 a primit numele de "Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica", dupa anii 1950 a fost denumita "Conservatorul Ciprian Porumbescu", apoi, din 1990, a capatat titulatura actuala.

In fiecare an, de aici iese câte o gashcă de tineri cu o hârtie colorată si proaspătă în mâini (numită diplomă de absolvire), gata să pună tzara la cale. Cum ea deja e pusă (dar pe butuci, nu pe roate), tinerilor nu le rămâne decât să-si planifice... întâlnirea de 10 ani de când credeau că o să schimbe lumea. Unii vin, altii... îsi continuă carierele pe unde pot... pe la Hamburg, pe la Dortmund, Linz, Verona, Amsterdam sau Roma! Căci mai peste tot in Europa am găsit tzipători, scârtzâietisti, tzignalisti sau bătăushi de tobe români, majoritatea absolventi de facultăti de muzică românesti. Dintre acestia, mentionez o lista compusa din urmatoarele nume: biban, crap, stiucă, morun, nisetru, Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, Angela Gheorghiu (care n-a avut voce suficient de bună pentru a debuta la Opera din Bucuresti, s-a dus la amărâta aia de operă de lângă zarzavaturi, ... cum îi zice, măi?!?... A! Da! Covent Garden, Opera Regală din Londra...), Paul Constantinescu, Leontina Vaduva, Marina Krilovici, somn, ton, balenă, rechin, hamsie... hmmm... cred că s-a strecurat ceva cu miros de alge in lista mea! :-)

Sala are aproxiativ 250 locuri si a fost cam trei sferturi plină - cu oameni, nu cu apă. :-) Spectacolul pe care l-am vazut este, de fapt, o lucrare de licentă. In fiecare an, studentii din ultimul an pregătesc un proiect, iar la Conservator acesta este un spectacol in care pretendentii cântă... ca pestii, de exemplu. :-) Unul e ton-bariton, alta e bibană-soprană, avem si sturion-bas-bariton. Există si subcategorii ale vocilor de pesti, cum ar fi bibană de coloratură, morun-tenor-spint, hamsie dramatică, mezzosoprană-mreană si alte specii. :-) Exista si contratenor, care este impotriva tenorilor, deci e razboinic, deci el e pestele-spadă! :-) Alt razboinic e contralto, contra alto, mai tenace, deci acesta e pestele-ciocan :-)

Se cântă in italiană si nu există ecran de traducere pentru graiul pestilor spectatori. Asta e grav, atat pentru ca, se stie, pestii sunt foarte vorbareti :-), dar si pentru ca unii dintre cei care asista ar putea fi pesti-spadă, iti dai seama ce ar fi sa intre unul suparat pe scena si fluturând spada cautand traducerea? :-)

Oricum, asta pare sa nu fie o problema, din moment ce pestii de pe scena... au mitraliere! Cortina se ridică si dezvaluie o masută si trei indivizi care trăncăne si beau vin rosu - care merge cu peshte. :-) Unul, cel din mijloc, Don Alonso, e in costum gri, cămasă albă, esarfă grena, freză "apretată" cărunt, să pară biban intelept. Ceilalti doi sunt moruni siamezi, desi unul dintre ei e chinez. :-) Siamezi de la prietenia traditională româno-chineză. :-) Poartă sapcă albă de marinar, pantaloni si cizme negre, unul cămasă bleumarin, celălalt portocalie cu alb si... au mitraliere cu care il ameninta pe Don Alonso când acesta le spune că si in lumea pestilor e ca in lumea oamenilor, adicătelea... "Asa fac toate! "

Pleacă toti dupa ce fac pariul indicat de Mozart, apoi intră fetele. Una mai slăbutză, alta mai plinutză, eu mă adaptez titlului si, ca si la Atena si Burgas, o aleg pe... Acuma de, fiecare cu gusturile lui, mie imi place si cu putină lămâie stoarsă asa, deasupra. :-) Prima are rochie albă cu o fustă-esarfă roz deasupra, cealaltă o rochita alb-crem cu putin roz, scurtă de aproape se vede sub... ;-) N-or mai fi fost bani de material mai mult, căci Academia de Muzică a contribuit fix cu banii necesari pentru îmbrăcarea unui peshte, asa că fiecare artist si-a facut costumul... cum a putut, din ce icre o avut. I-o mai fi ajutat si Marele Alb, peshtele dom`profesor, mai stii? ;-) Fetele au la gât două medalioane mari, pe care se află portretele iubitilor lor. Mă rog, unul dintre ei nu seamană cu poza, e bărbos si păros, dar o fi fost de pe vremea când chinezul a venit in România prima oară si a învătat de-abia după câteva luni cum se zice "frizerie" în limba română. :-)

Pe peretele din spate e proiectat un peisaj alb-negru cu un munte în zare care pare a fi Vezuviul. Cei doi, chemati in armata, să apere patria-acvariu de muzica banală care a invadat-o, revin cu bagajul făcut. Are loc o despărtire grea si plină de suferintă, in timp ce in fundal peisajul e altul, dar asemanator cu precedentul, munte in spate, precedat de mare si de soarele oglindit in unduirile usoare ale apei.

Fetele sunt supărate, mai să-ti vină să filozofezi amar la viatza marinatelor, dar apare... Despinetta sexinetta... Eee, asa da, aplomb, veselie, fustită scurtă, maieutz roz, o funditză pe cap, material putin, deh, bugetul... Deci e bun si bugetul mic la ceva! :-) Fetele revin cu un văl negru (fiecare) pus ca un batic, una are un cutit si incearcă să se sinucidă, dar n-are curaj destul. Deznadajduită, lasă jos mâna, iar Despina îi schimbă cutitul cu un polonic. :-) Prima îi dă "cutitul" celeilalte, fara sa se uite niciuna la "armă", iar cealaltă isi "înfige" polonicul in stomac. :-)

Apar... Superman si Batman! Cei doi logodnici s-au deghizat, au si bărbi, si peruci afro, primul galbenă tipător, celălalt neagră. Bat cuba, îsi dau coate - ei sunt peshti cu coate :-) -, se felicită reciproc după ce ele îi resping. Apoi revin cu sticlute cu arsenic si amenintă că se sinucid. Lesină, fetele o cheamă pe Despina, care mătura prin spate. Aceasta se imbracă într-un halat alb cu trei nasturi negri, mari, de bufon, ochelari uriasi de culoare rosie, perucă portocalie cu verde fosforescent, are o lupă mare si un magnet gigant in formă de U cu care îi "vindecă" pe cei doi, care "tremură" din mâini si din picioare sub "influenta" câmpului magnetic.


La pauză, discut cu doamna Felicia Filip si îi povestesc despre cum am fost recent la Roma să o vad pe Angela Gheorghiu in "Boema", iar spectacolul a fost anulat chiar de soprana româncă din motive de indispozitie a vocii. Iar doamna Filip mi-a explicat că da, se întamplă, sunt situatii sau perioade când corpul sau vocea nu reactioneaza asa cum vrei.
Păi, cum vine asta, că nu pricep! Adicăăă... Felicia Filip n-a dat cu pietre in Angela Gheorghiu? N-a improscat-o cu noroi, cum se face pe la noi? Chiar i-a luat apărarea? Extraordinar, dom`le, cât tupeu... n-am mai văzut asa ceva! Cum să nuu...? Si să nuuu...?
Verdict: ghilti! Propun să i se retragă buletinul românesc doamnei Felicia Filip pe motive de prea mult bun simtz si să fie trimisă undeva, afară din tzară, cât mai departe! Pe aici, prin Mioritzia, ca sa fii primar, tre` să ai dosar penal, iar dacă esti si în puscarie, ai cam cel mai mare procent de voturi din tzară! Bunul simtz e intolerabil, inacceptabil, strigător la cer si trebuie penalizat! Drastic!


Tot la pauză s-a petrecut o metamorfoză, pe scenă apar altă Despineta si alta Dorabella, dar ambele asemanatoare cu primele. Despina le dă jos vălurile negre, cei doi "siamezi" aduc fiecare un colier de flori multicolore, fetele "pică". Fanguglielmo vine si cântă in fatza rândului întâi, în sală se aprind luminile. Nu stiu de unde s-a inspirat regia, dar eu am descris ideea aceasta in articolul despre "Cosi fan tutte" de la Teatro Olympia, alias Opera din Atena. ;-) Apoi jubilează că a lui logodnică îi e fidelă, dar, peste putin timp, face crize de branhii când SuperFish o "înmoaie" pe iubita lui.
Cooo-ziii faaaan tuuuu-tee...!

Din tavan este coborâtă o masă ca de nuntă, in spate e o poză cu o masă de la o petrecere. Vin perechile, vine judecătoarea - tot Despinetta deghizată, acum cu perucă si robă - dar ceva instalează panica. Cei doi dispar, masa dispare in tavan, de unde a venit, in spate e iar poza cu un oras si muntele in spate. Cei doi reapar ca marinari, ele două se frământă, ei "află" ce se petrece, îndreaptă mitralierele spre ele...
Cooo-ziii faaaan tuuuu-tee... si la Con-zer-vaa-torioo! :-)


Dupa spectacol, aud vorbe: "O trupă frumoasă! Păcat că o să îi pierdem pe toti! " Hmmm... cu ideea asta tristă am început si eu articolul...

Cam asa e la fabrica de conserve... Mici defecte, mari realizări si, mai ales, multă dragoste. De muzică, de pesti, in functie de ceea ce vrea fiecare de la viatză. ;-)

Iar după articolul ăsta mi s-a făcut poftă de un bors de peshte! :-)


PS: Ca să se învete minte, am trimis-o pe doamna Felicia Filip tocmai in China! Cu tot cu Opera pentru Copii! Da! In acest moment, la initiativa mea, Opera Comica pentru Copii din Bucuresti (a cărei directoare este doamna Felicia Filip) participă la Festivalul International de Teatru pentru Copii organizat de Teatrul National pentru Copii din Beijing, acolo prezentând trei reprezentatii ale spectacolului de balet "Cenusareasa". Cu avionul am trimis-o, nu cu cărutza din dovleac. :-)


Distributie:
Fiordiligi: Andreea Blidariu, Amaia Arrieta
Dorabella: Emanuela Salajan, Antonia Cosmina Stancu
Ferrando: Bogdan Lupea
Guglielmo: Fang Shuang
Despina: Gloria Tronel, Maria Mirela Vlad
Don Alfonso: Dominic Cristea
Scenografia: Anca Albani
Regia (Marele Alb) : Cristian Mihăilescu

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site