Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Opera din Budapesta
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 2278

Terme di Nabucco la parter si după gard

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ : 2016-07-30 ]
[ Din localitatea Roma ]
[ Tara Italia ]

Terme di Nabucco la parter si după gard

 2278 Caracal. Fosta capitala a judetului interbelic Romanati. Capitala glumelor românesti, oras vestit pentru ca 7 miliarde de oameni isi trag inteligenta de aici, dar numai localnicii recunosc asta. :-) Poarta numele lui Caracalla, al 22-lea împărat roman. La Terme di Caracalla, în iulie 2016, a avut loc opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi.

Cum? Terme di Caracalla nu e la Caracal? Dar unde e, la Ploiesti? Aaa, sunt mai multi "caracali"! Aaa, deci au origini comune! Ce fain! Si ce simplu se demonstreaza latinitatea si vechimea românilor pe aceste locuri! ;-)

La una dintre primele mele vizite la Roma, am intrebat o tanti italiancă unde se afla Terme di Caracalla. Se uita la mine intr-o dungă si nu intelegea ce zic. Apoi a exclamat "Aaa, Terme din CaraCALLA"! :-) Că io puneam accentul pe al doilea "a", ca la CaRAcal. :-)

Aici, in fiecare vara, Opera din Roma organizeaza festival de spectacole de opera in aer liber. (Ar organiza si la CaRAcal, dar nu cred ca le-a dat nimeni ideea. :-) ) In acest an au fost "Nabucco", "Madama Butterfly" si "Barbierul din CaraCAL". Adicăăă... "Barbierul din Sevilia"! :-) Spectacolele incep la ora 21, când se lasa seara dupa inca o zi caniculară, asa ca atmosfera oferită de vreme este tocmai bună. Mai zboară câte un avion pe deasupra, dar nu atât de aproape cât să fie foarte deranjant.

Pentru a ajunge, sunt doua variante, cu metroul linia B pana la statia "Circo Massimo" sau... pe jos. :-) De la Colosseo sunt 15-20 de minute de mers pe jos, adica nu e mult. Se mai poate si cu tramvaiul, si cu autobuzul, motoscuterul, bicicleta, trotineta :-) sau, pentru cine se grabeste, cu taxiul. Eu nu m-am grabit. :-)

Biletele sunt de la 25 la 100 de euro, dar nu esti român dacă nu iti iei de 25. :-) In plus, au fost foarte multe scaune libere (sectorul din stânga, cam o treime din total, era complet gol! ), asa că, româneste (si nu numai! ), te poti "orienta" usor să vezi mai de aproape. ;-) Sunt 7-800 de locuri, scaune din plastic cu picioare de metal, usor incomode (au spătarele cam mici).

Văzusem deja "Nabucco" la Roma in 2013 - si eu, si trolerul :-) -, când am fost prima oara la Teatro Constanzi, numele oficial al Operei din Roma. Atunci n-am scris articol, asa că mă gândeam că e bine, scriu acum, dar acum a fost altă versiune decât atunci. Una modernă, cu un parter de bloc in constructie, ziduri de beton netencuite in stânga si in dreapta, cu mustătzile de fier-beton iesite din zid si alte bucati de beton spart agătate de ele. La fel si in mijloc, bucati de beton spart lăsând loc pentru un fel de intrând. In spate sunt luminate cele doua turnuri originale din caramida, acestea fiind "contributia" Terme di Caracala la decoruri. In stanga si in dreapta scenei sunt schele mari, care par din aluminiu, de care sunt fixate doua rânduri de difuzoare.

Uvertura. Intâi doar muzica. Apoi, pe ritmul muzicii, trei soldati in gri si negru intra alergand din stânga, alti trei din dreapta, urmati de sefa lor, in mantie bleu, care e mica si are aliura de scorpie. :-) Soldatii intra in bloc si ii scot de acolo pe unii - am presupus corect ca sunt evreii -, ii trântesc pe jos si apoi... pleacă! Evreii se imbratiseaza, fericiti ca au scapat cu viata. Au imbracaminte normala contemporana, pantaloni de stofa, camasi, diferite nuante de culori plate, gri, bleu inchis, cenusiu. Usor, usor, ies si ei din scena si sunt inlocuiti de o trupa de soldati cu sulite, căsti rotunde si platose de metal, care fac un fel de instructie urmând ritmul muzicii, ceea ce imi place. Vine si scorpia (Abigail) si se plimba printre ei, inspectându-i. Ies iar, intra evreii iar (mai multi acum), un usor abur alb in spatele scenei insoteste incheierea uverturii.

"Peccammo! Ma in cielo le nostre preghiere! "
Exista doua ecrane de traducere langa lateralele scenei, ambele in italiana si in engleza. Zaccaria are chip de Moise, dar e imbracat in camasa bleu si parpalac maro.

"Freno al timor! " - "Infrânati-va teama! "
Dupa ce ies evreii, apar Fenena si Ismael, amândoi cu parpalac, ea violet palid, el bleumarin. La fel Abigail, si acum observ ca are si o spada la brâu. Când reintră evreii, Abigail se urcă pe betoane si îi priveste răutăcios, cu bratele incrucisate. E micută si pare si mai rea, iar vocea e placută, dar mi se pare mai spre soprană, decât mezzo, asa cum cere rolul.

Aparitia lui Nabucco e precedata de soldati gri si insotita de desene din lumini proiectate pe cele doua turnuri ale Terme di Caracalla. El e costumat la fel ca ei, in plus având o coroana de metal argintie si un parpalac negru. Pe turnuri acum e o fâsie de foc care urcă, apoi un foc mare pe peretele din spate dintre cele doua turnuri, care este si fundalul scenei.
"Saccheggiate, ardete il tempio! " - "Devastati si ardeti templul! "


Actul al doilea urmeaza fara pauza. Abigail arata mai umana, are tunica gri peste pantalonii negri, cizme negre pana la genunchi, dar fara parpalac. Fenena are aliura de gospodină, pulovar de casnică, fusta până la tălpi, dar are coroană! (Desi am vazut opera de peste 25 de ori, inca nu prea am inteles amestecul asta de rasturnari de situatie din "Nabucco"! De exemplu, de unde avea Fenena coroana? I-o sterpelise in somn? Si de unde stia Nabucco unde e coroana? Sau ii aparea pe telebabilofon sub forma de pokemon? :-) Din fericire, muzica extraordinara a operei e importantă, subiectul... poate sa lipseasca. ;-) )
Nabucco vine, Fenena ii da coroana. Hatz, pokemonu`! :-)

"Non son piu re! Son Diiioo! " - "Nu sunt doar rege! Sunt zeu! "
Sau “Nu sunt piure, sunt zeu! ” :-)
Fulgerul care il secera pe Nabucco e un flash de lumină tare. In scena intra un pâlc de soldati cu scuturi, pe turnurile din fundal de la Terme sunt proiectate umbrele unor soldati. Nabucco are o pata rosie pe chelie (teoretic de la fulger), Abigail ii pune sabia la gât, apoi isi pune coroana, triumfatoare.


In timpul pauzei, pe toata lungimea din fatză a scenei este amplasat un gard cu zabrele mari, ca o plasă de Buzău. In spatele lui, când reîncepe muzica, sunt adusi evreii.
"Porta ovunque la ruina" - "Peste tot ruina"
Au haine bleu, de detinuti. Prin fatza gardului, pe culoarul de doi-trei metri latime dintre acesta si fosă, se plimbă agale Abigail si generalul ei.

Apare Nabucco, ravasit, descheiat la haina gri. Evreii prizonieri din spatele gardului reprezinta, ciudat, consiliul care il asteapta si tot ei, la fel de ciudat, sunt supusii lui Abigail goniti de aceasta pentru a ramane singura cu regele decazut. Când ea rupe documentul care atesta ca era sclava - act emis intr-un singur exemplar de Arhivele Statului Babilonian :-) - pe cele doua turnuri ale Terme di Caracalla sunt desenate cu lumini bucati de hârtie care cad.


VA,
PENSIERO!
Evreii prizonieri sunt dupa gard, cântă făcând pasi mici in fatză, iar Nabucco e in fatza gardului, cu mâinile pe zabrele, merge de colo-colo, se opreste si ii priveste disperat pe evrei, iar la un moment dat se face neobservat.
Cel mai frumos cor a fost repetat (asa cum ma asteptam) si a fost punctat in doua momente importante de schimbari de ritm: "O, mia patria! ", cu pasi mari in fatză făcuti de prizonieri, si "Arpa d`or", cu bratele sus, pe gard, ridicate de acestia.
"al pati-reee virtuuuuuu! "

Zaccaria e adus de doi soldati in fatza gardului. E legat la ochi, are sânge pe cămasa alb-cenusie, probabil e orbit. Evreii incearca sa il atinga prin gard.
"Solo il gufo suoi tristi lamenti / Spiegherŕ quando viene la sera..." - "Numai bufnita, cu lamentarile ei triste / Se aude cand vine intunericul..."
La finalul ariei, cei doi soldati il scot afara. Ies si evreii si rămâne doar... Nabucco, prabusit pe jos acolo unde erau evreii! Pe coloane sunt proiectate umbre de soldati, apoi... cranii. Prin fatza gardului trece un soldat, apoi altul, apoi Fenena, apoi alt soldat si alt soldat.
"Fenena a morte! " - "Fenena la moarte! "

"Abdallo, il brando! " - "Abdallo, spada mea! "
Evreii sunt adusi legati la mâini si asezati cu spatele la public. Vin soldati care demonteaza gardul, apoi apare Nabucco, "urmat" de un abur-fum alb-portocaliu in spatele scenei luminat progresiv, din ce in ce mai puternic.


PS: Fara sa stiu atunci, acest spectacol a devenit unul dintre cele doua mai mult decat speciale pentru mine. Am sa revin asupra ideii, dar, ca indiciu, l-am vazut in urma cu fix noua luni. ;-)


Distributie:
Nabucco: Sebastian Catana
Ismaele: Antonio Corianň
Zaccaria: Vitalij Kowaljow
Abigaille: Raffaella Angeletti
Fenena: Alisa Kolosova
Abdallo: Pietro Picone

Dirijor: John Fiore
Regizor: Federico Grazzini
Costume: Valeria Bettella
Lumini: Alessandro Carletti
Video: Luca Scarzella

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 114Alte titluri din aceeasi categorie

28-05: Privabliva Rosina. Barbierul din Odesa Mama
Ucraina este o tară vecina de care nu ne place sa ne amintim. A pus laba pe cateva teritorii istoric românesti (sau moldovenesti, este fix acelasi lucru) si nu are niciun gând sa le returneze nici României, nici României de Est, adica Republica Moldo ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

18-04: Förälskad Carmen till iotebori. Skandinavien komplett!
- Aici USS WarShip Number One, cel mai mare crucisator din lume! Dati-va la o parte că intram in voi!
- Nu ne dam la o parte! Va rugam sa ne ocoliti!
- Repetam avertismentul! Aici USS WarShip Number One, cel mai mare crucisator din lu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

27-03: "Ar fi trebuit să te duci!" Am ieşit din țara mea şi am intrat în țara mea!
"Ar fi trebuit să te duci!" Am ieşit din țara mea şi am intrat în țara mea!
100 de ani de la Unirea României cu România. "Limba română este Patria mea!"

"Ar fi trebuit să te duci!"

"Să mă d ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-11-2017: Kapmeh ot Pyce, regia: Kristian Mihăilescu. Albă ca Zăpada la Ruse
E greu sa scrii despre prieteni. Pai, da! Se pot supara ca tu ai vazut lucrurile altfel decat ei si atunci pa, gata prietenia! Iti pare rau, dar, de fapt, dupa o astfel de fază nici nu are de ce sa iti para rau, asta nu era prietenie, doar credeai tu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

31-10-2017: Rigoletto v Varshavie na Vishlea
Rigoletto la Varshovia pe Vistula. Adica Rigoletto w Warszawie na Wisle. Citit [Rigoletto v Varshavie na Vishlea].

Ce este Mangalia si ce legatură are cu Marea Neagră ?

Prima mea "amintire" despre Polonia dateaza cam de ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site