Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Opera din Budapesta
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 2588

Bilant 2017. Aida!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2017 ]
[ : 2017-01-31 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

Bilant 2017. Aida!

 2588 Initial ma gandisem sa nu mai fac bilantul in acest an, pentru ca nu prea am cu ce sa ma laud. :-) ) ) Apoi am zis că de ce nu, chiar daca am mai putine realizari decat in alti ani, tot e mai bine decat deloc si, mai ales, tot e mai bine chiar decat speram la inceputul anului! Ca ma asteptam sa fie mai putine, dintr-un motiv cat se poate de dulce. ;-)

Deci... ce mai tura-vura, intru direct in pâine: cele mai putine spectacole intr-un an din ultimii 6, atat in total (37), cat si in strainatate (14)! Am însă o scuză scumpă, acum am acasă propria mea Aida, care orăcăie - pardon! cântă! :-) - adică îmi face spectacole in fiecare zi, iar uneori si noaptea. :-)

Totusi, in calatorii nu a lipsit Italia, desigur! Tot desigur, nu atat de mult ca in alti ani, dar, dupa 3 ani, am revazut mai multe spectacole vara la Arena di Verona. In precedentii 2 ani vara am vazut doar “traditionala” "Aida", in acest an am revenit pentru a vedea mai multe - si au fost chiar 4 - ajungand la un total de 25 in Verona, dintre care 22 in Arena!

Si tot incerc sa "acopăr" intreaga Italie, ceea ce e o nebunie, recunosc, dar timp mai am. :-) Astfel, am mai adaugat doua teatre de operă noi pentru mine, Venetia si Bologna, la ambele văzând "Traviata", la distantză de doua zile.

Datorita unuia dintre spectacolele de la Arena di Verona, "Rigoletto", care are decorurile castelului din Mantova, mi-a venit ideea sa vizitez acest oras, ceea ce am si facut imediat ce am putut. Iar acolo, pe langa castel, am descoperit ceva ce m-a amuzat, dar mi-a si placut teribil, casa lui Rigoletto! :-) Mai recomand cu multa caldura si Domul din oras, am vazut multe catedrale, dar aceasta a fost una dintre cele care mi-a taiat rasuflarea!

Tot in zona am mai vizitat si Modena, unde s-a nascut si a murit Luciano Pavarotti. Orasul e dragut, insa nu spectaculos, iar casa marelui tenor se afla in afara urbei. Cu acea ocazie am aflat ca teatrul de opera din localitate îi poarta numele - ce surpriza! :-) - si... l-am introdus pe lista locurilor unde vreau sa ajung pentru a vedea un spectacol. ;-)

Si... am schimbat tactica! Decat sa ma duc in locuri iar unde am mai fost (am 6 spectacole vazute la Londra, 5 la Budapesta, 3 la Munchen, Oslo, Stockholm, Torre del Lago, Viena, Berlin si altele, 25 la Verona :-) , dar niciunul in Franta sau in Spania! ), am decis sa ma merg in locuri si la opere noi pentru mine. Astfel, desi am calatorit mult mai putin (jumatate fata de anul precedent, 2016, si o treime fata de 2015! ), in acest an am 3 tzări noi in care am vazut spectacole, Franta, Israel si Polonia! Franta ("Rigoletto" la Orange, langa Marsilia, un nou loc de care m-am indragostit), Israel (la Tel Aviv, 5 spectacole in 6 zile!, dintre care "Madama Butterfly" de 3 ori in 5 zile! ) si Polonia (tot "Rigoletto" la Varsovia), adica trei tzări "vecine", dupa cum se vede. :-) ) )

Un spectacol special a fost "Kapmeh" la Pyce. "Carmen" la Ruse adică. :-) Aceasta deoarece a fost regizat de domnul Cristian Mihailescu si a fost o placere sa merg acolo in grup cu Albă ca Zăpada, completând trupa de 7 pitici. :-) Adica Felicia Filip si Morocanosul, Somnorosul, Mutulica, Inteleptul... hei, gata, ca v-am spus prea multe! :-)
Iar spectacolul acesta a mai avut o semnificatie pentru mine, fiind al 10-lea la Ruse, oras care ocupa locul secund pentru mine dintre cele straine, dupa Verona! Desigur, apropierea de Bucuresti este avantajul esential al Rusciucului.

De asemenea, ca tot a venit vorba de Ruse, si Bulgaria incerc să o "acopăr", dar aici mai am putin, inca n-am ajuns sa vad spectacole doar la operele din Varna si Stara Zagora. Situatia e la fel ca la inceputul anului, adica nu am reusit sa ajung la niciuna dintre cele doua (de vina sunt si legaturile de tren cu tara vecina incredibil de proaste), insa am ajuns in Bâlgaria într-un loc inedit, la proaspatul inaugurat festival de operă de la Vidin (pe care Opera din Sofia vrea sa il tina in fiecare vara). Si am mai inregistrat o premiera in acea seara de 13 august, am fost pentru prima oara la spectacol cu bicicleta! :-) Si cred ca am mai reusit o premiera atunci, pentru prima oara am scris articolul chiar a doua zi dupa spectacol. :-) ) )

Desigur, nu au lipsit traditionalele Bucuresti, Brasov, Craiova, la Opera Nationala de acasa ajungand la cifra de 298 de spectacole in total, iar la Opera din Brasov ajungand la 39 in total! Adica urmeaza niste cifre rotunde in 2018! ;-)


Spectacolul anului si cea mai importanta realizare insa nu ma are in centru. Este vorba de... Aida la Opera pentru Copii din Bucuresti! ;-) Nu, nu e vorba de montarea operei "Aida" acolo - montare pe care o astept cu nerabdare ;-) -, ci de fetitza mea, Aida, prezenta la spectacol la Opera pentru Copii la doar doua luni si doua zile! Si dormind non-stop tot spectacolul desigur! :-) ) ) A mai fost apoi la un spectacol la care... a dormit mai putin. :-) ) ) Oricum, Opera pentru Copii este locul unde a fost de cele mai multe ori, pe lângă vârful Tâmpa din Brasov, Marea Neagra, plimbatul cu metroul si cu trenul la Ploiesti Sud, baschet la Sala Polivalenta din Craiova sau fotbal la noul stadion OZN din Craiova. ;-) Toate insotite de muuult, mult somn! :-) ) )


Boema mea? Poate in alta viată...


Distributie: :-)
Aida
Tatal Aidei :-)
Mama Aidei :-)
Unchiul Aidei :-)
Prieteni si cunoscuti din Romania, Italia, Franta, Israel, Bulgaria, Polonia (Rinu, Marius, Daria, Coralia, Petre, Salvatore, Paolo, Julien, Daniel, Robin, Aurimas si altii)

Nota actuala: 9.57 (din 7 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 118Alte titluri din aceeasi categorie

31-10: Rigoletto in camion. Aida la "Rigoletto" si prima oară la operă!
Teatro dell`Opera di Roma a avut, in această vara, o initiativă interesanta: a montat opera "Rigoletto" ... intr-un camion! Dar nu aceasta e partea cea mai interesanta, caci trăznăi s-au mai vazut si incă unele mai mari, ci faptul că spectacolul a fo ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

27-09: Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege
Cu surprindere, am constatat că, desi am depasit de mult 100 de spectacole de opera sau balet vazute in strainatate, sunt pentru prima oara la Opera intr-o tzară de limbă franceză! Iar dacă nu punem Italia, România si România de Est (Republica Moldov ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

04-09: Greu cu Toscile în Bănie. Tosca grande din bărcutză, vere
"Cupa României este ca o femeie frumoasă pe care vrei să o strângi în bratze!", se exprima artistico-plastic Devis Mangia, antrenorul echipei de fotbal locale, CS Universitatea Craiova, inaintea finalei competitiei respective, castigata ulterior de e ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

24-07: "Aida" la Verona, Aida la Roma
Festivalul de operă de la Arena di Verona a ajuns la cea de a 96-a editie! Cu o vechime de 105 ani, diferentza 105 minus 96 apărând din cauza războaielor mondiale, Arena propune in fiecare vară spectacole grandioase, scena fiind cea mai mare din lume ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-06: Traviata verde. Venezia notturna
6 martie 1853. Imi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri. :-) Gran Teatro "La Fenice" di Venetia se pregateste sa prezinte o noua premiera a marelui Giuseppe Verdi, cel care avusese succese fulminante cu "Nabucco" in 1842 la “Teatro alla Scala” di Mil ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site