Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Budapesta Opera
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 2652

„Tosca” lui Puccini, jucată, la Craiova, pe scene plutitoare, într-un proiect neconvențional al Operei Române

[ Din categoria Opera Română Craiova ]
[ : 2018-06-01 ]
[ Din localitatea Craiova ]
[ Tara România ]
[ Stiri de la sursazilei.ro ]

„Tosca” lui Puccini, jucată, la Craiova, pe scene plutitoare, într-un proiect neconvențional al Operei Române

 2652 Opera Română Craiova își propune să spargă barierele convenționalului cu un proiect ambițios și extraordinar realizat în acest an – „Tosca” lui Puccini se va juca pe o scenă plutitoare din Bănie.
Odată la doi ani, Festivalul ”Zilele Craiovei” transformă Cetatea Băniei într-o poveste palpitantă în cheia marilor spectacole de operă. În 2018, Opera Română Craiova ia în calcul spațiile neconvenționale, aventurându-se dincolo de zona centrală a orașului, propunând proiectul extraordinar Tosca de G. Puccini.

Inspirați de succesul Festivalului de Operă de la Bregenz (Austria) desfașurat pe cea mai mare si mai impresionantă scenă plutitoare din lume, propunem folosirea lacului din Parcul Romanescu drept decor natural pentru o producție spectaculoasa – opera „Tosca” de Puccini va fi prezentată pe o scenă amplasată lângă lac, special construită pentru acest eveniment.

Prezența Craiovei în cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 a dus la o schimbare de paradigmă în domeniul managementului cultural și la o adevărată revoluție în câmpul creației estetice, spectacolul clasic fiind înlocuit de montări scenice avangardiste (să nu uităm extraordinarele ”Carmina Burana” în 2014 și ”Carmen Rock” în 2016, ambele realizate de Opera Română Craiova).

Într-un prezent cultural în care premiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat cântărețului Bob Dylan (pentru “crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane”), literatura ”cultă” fiind astfel înlocuită de literatura ”populară”, asistăm la recunoașterea importanței mesajului care animă masele. Astfel, din dorința de a readuce marea muzică în mijlocul mulțimii și de a contribui la dezvoltarea audienței genului liric, proiectele și evenimentele noastre culturale s-au dezvoltat în direcția resemnificării spațiului public și a intervenției culturale.

Pentru a pune în pagină acest concept inedit, am pornit de la o abordare din perspectivă largă a definițiilor termenilor „cultural” și „resurse culturale” în sensul cuprinderii unor elemente precum: spectacol, artă, patrimoniu, media, arhitectură, elemente de urbanism. Astfel, ne-am propus să valorificăm un spațiu extrem de ofertant – Parcul Nicolae Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din România și al treilea parc natural din Europa de Est.

Lacul din Parcul Romanescu va fi punctul focus al unei scenografii spectaculoase – opera ”Tosca” de G. Puccini va fi prezentată în aer liber pe trei scene special amenajate ce vor corespunde celor trei acte ale operei. Pentru prima dată, acest spațiu va găzdui o operă, Lacul devenind personaj cu rol central, menit să accentueze modernitatea muzicii lui Puccini.

Specificul propunerii noastre reprezintă o reflexie a artei contemporane și a tendinței acesteia de externalizare, de accesibilizare și interacțiune cu un public cât mai numeros.

Proiectul cultural se va desfăşura din 6 iunie, de la ora 21.

Pentru prima dată, Parcul Romanescu din Craiova va fi decorul natural al unei opere clasice, Lacul devenind personaj cu rol central, menit să accentueze modernitatea și plasticitatea muzicii lui Puccini.

Dar nu despre istorie va fi vorba în această montare, ci despre personaje. Cadrul natural va amplifica misterul și tensiunea tramei dominată de umbra baronului Scarpia ce apasă toate celelalte personaje – acei fiori ai groazei legați de numele său se simt încă din actul I, chiar înainte de apariția sa în biserică, și până la final, după moartea sa.

Actul I, Biserica Sant’ Andreea della Vale, va fi sugerat de spațiul ce leagă podul suspendat de Castelul Fermecat, iluminatul special separând diversele spații în care se desfășoară acțiunea (intrarea în biserică, capela Attavanti), pe mai multe niveluri.

Pictura Mariei Maddalena, amplasată sugestiv într-o zona de maximă vizibilitate pentru public și realizată cu ajutorul proiecțiilor 3D, va sugera talentul artistic a lui Mario Cavaradossi, elev al pictorului oficial al Parisului, Jacques-Louis David.

Actul II, din Pallazo Farnese, biroul somptuos al lui Scarpia, șeful poliției secrete, se prelungește pe scena amplasată sub Podul suspendat, o construcție cu dimensiunile de aproximativ 18m/12m, imaginile 3D proiectate pe un fundal transparent sugerând luxul rafinat al unui palat renascentist.

Turnul Castelului Sant’Angelo și panorama Romei vor fi sugerate în actul III de platforma amenajată la marginea lacului, realizată în atelierele ORC. Astfel, cadrul natural, devenit personaj, va contribui la sporirea efectului emoțional al muzicii, întunericul transformându-se treptat într-o aripă a morții cu rezonanțe dramatice în aria finală a tenorului, “E lucevan le stelle”.

Cântăreții ce vor interpreta partiturile solistice sunt nume de rezonanță ale artei interpretative mondiale: soprana Joanna Parisi, tenorul Ramon Vargas, baritonul Alberto Gazale, conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Walter Attanasi, artizan al celor mai recente realizări de excepție ale Operei Române Craiova (de exemplu, premiera actului II al operei ”Tristan și Isolda” de Wagner din cadrul Festivalului Internațional ”Elena Teodorini”).

Regia artistică este realizată de Managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir, iar scenografia este semnată de Răsvan Drăgănescu.

Sonorizarea și luminile vor fi realizate de firme de specialitate cu experiență în organizarea unor astfel de spectacole.

Publicul va avea la dispoziție o zonă VIP de aproximativ 300 de scaune, un număr de minim 20 de bărci dar și împrejurimile lacului ce pot găzdui peste 2000 de persoane.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

11-03: Audiție pentru balerini profesioniști
În perioada 1-5 aprilie 2019, Opera Română Craiova își deschide porțile pentru a primi dansatorii care își doresc să fie cooptați în proiectele instituției. Astfel, în intervalul 1-4 aprilie organizăm studii al ... [ continuare ]
Din categoria Opera Română Craiova

30-01: Carlo Colombara revine la Craiova
Un solist de talie mondială, basul italian care a cucerit spectatorii la Scala, Metropolitan, Covent Garden, Opera din Viena, a cântat pentru prima dată în România în deschiderea stagiunii 2018-2019 a operei craiovene! Suntem privilegia5 ... [ continuare ]
Din categoria Opera Română Craiova

29-01: „Don Carlo” – reprezentație specială la Craiova
O reprezentație specială a spectacolului „Don Carlo”, de Giuseppe Verdi, cu maestrul Cristian Sandu (Cluj-Napoca) la conducerea muzicală și soliști de prim rang ai artei lirice în distribuţie, va fi prezentată de Op ... [ continuare ]
Din categoria Opera Română Craiova

25-01: Cenușăreasa pe scena Cercului Militar
Două spectacole ale Operei Române Craiova, îndrăgite de copii și părinți deopotrivă, pot fi revăzute în perioada următoare pe scena Cercului Militar. Musicalul pentru copii „Cenușăreasa” va fi prezent ... [ continuare ]
Din categoria Opera Română Craiova

16-11-2018: Unirea cea Mare, la Opera Română Craiova
Paul Surugiu (Fuego), Dinu Iancu Sălăjanu, Gheorghe Roșoga și Cristina Scarlat sunt invitații spectacolului extraordinar „Unirea cea Mare”, de Eugen Doga, eveniment al Operei Române Craiova cu prilejul Centenarului Marii Unir ... [ continuare ]
Din categoria Opera Română Craiova

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site