Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Budapesta Opera
Viena VolksOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 2702

Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ : 2016-10-23 ]
[ Din localitatea Liege ]
[ Tara România ]

Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege

 2702 Cu surprindere, am constatat că, desi am depasit de mult 100 de spectacole de opera sau balet vazute in strainatate, sunt pentru prima oara la Opera intr-o tzară de limbă franceză! Iar dacă nu punem Italia, România si România de Est (Republica Moldova), văd pentru prima oara un spectacol intr-o tzară de limbă latină (sau măcar pe jumătate latină)! Aspectul a trecut neobservat atât pentru ca am fost foarte des in Italia ("împushcând" mai toate teatrele mari de operă), cât si pentru ca am vazut si comentat de cateva ori "Carmen" de Bizet, opera cântată in franceză si din care am mai extras cuvinte si expresii pe ici-colo.

Belgia este o tzară care nu mai are nevoie de nicio prezentare! Ce aiurea sună fraza asta, e din acelasi lemn din care e făcută lingura cu care mamaie mesteca in ciorba din ceaun. :-) Desigur că are nevoie de prezentare! De exemplu, când aterizezi, spui frumos "Salut, eu sunt Adrian! ", iar ea, pentru că are cei 7 ani de acasă, iti raspunde "Bonjour, je suis la Belgique! " :-) Sau "Goede dag, ik ben Belgie! " ;-)

A, nu despre astfel de prezentare era vorba? :-)

Belgia, sau Regatul Belgiei, este o tzară mică, atât de mică incât, dacă nu intorci repede capul imediat ce ai trecut granitza, te trezesti că ai traversat-o si n-ai văzut decât o parte! :-) Evident, aceasta este o exageratziune, nene Iancule, dar ideea spune suficient despre cât de mică e Belgica. Are, cu toate acestea, 11 milioane de locuitori, destul de inghesuiti, dacă îi raportezi la suprafatză. Este puternic industrializată, este traversată de Meoza (scrisă pe româneşte Meuse si pe belgiceşte Meuse, Maas sau Mouze) si e tare la gări! :-) Evident, limba belgicească nu există, se vorbeste franceza (mai ales in sud), flamanda / neerlandeza (mai ales in nord) si, destul de mult, germana. Gările, insa, există si, ca unul care a parcurs sute de mii de kilometri cu trenuri si care a vazut mii de gări, pot spune că in Belgia am vazut cele mai frumoase gări, atât pe stil / arhitectură veche, cât si pe cea nouă. Gara din Anvers / Antwerpen arată fabulos, 10 oameni din 9 care o văd prima oară ar spune că e castel (si a fost construită pentru a fi gară, nu e un castel reorganizat, asa cum mi-a trecut prin cap), iar gara Guillemins din Liege pare că decolează in orice moment! Sunt exact genul de clădiri pentru care există vorba "o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte", prin urmare, dacă nu fugiti acum la tren pentru a merge in Belgia sa le vedeti, macar incercati sa cautati pe internet imagini cu ele. ;-)

Liege, adică Luik în flamandă, ca oras nu pot spune că m-a impresionat, exceptând gara. Centrul e frumos, o piatză largă, mai e o catedrală, opera si cam atât. Merită vizitat dacă esti in zona si ai o zi sau câteva ore in plus, insa, in acea zi - stiu ca repet aproape obsesiv ideea, dar merită - gara este obiectiv de neratat.

Opera se numeste "L`Opera Royal de Wallonie", adică “Opera Regală a Valoniei". Clădirea ei este una dintre primele din Europa pe care le-am vazut in exterior, ajungând acolo in 2010, in prima mea călătorie mare cu trenuri, Bucureşti - Edinburgh - Roma! Se afla in centrul orasului, este albă, stil vechi si a vedea acolo un spectacol părea atunci o idee atât de intangibilă, că nici nu mi-a trecut prin cap atunci!

Interiorul beneficiază de un tavan pictat deosebit de frumos, asemănător cu cel al Teatrului "San Carlo" din Napoli, comparatzie cu care cred că am spus totul, teatrul de operă italian fiind recunoscut ca unul dintre cele mai frumoase din lume. Sunt 4 rânduri de balcoane, are un total de 1070 de locuri, iar sala era arhiplină in seara in care am fost eu.


"Dans le sanctuare sacre de Dieu" - "In sanctuarul sacru al lui Dumnezeu"
Peretele din spate al scenei e mov, "tapetat" cu o lumina alba si brazdat de bare ca de aluminiu alb care formeaza hexagoane regulate. Preotii sunt in grena, au mantii bleu-albe, căciuli-turban majoritatea tot grena. Sunt amplasati in stânga, iar in centru e un altar dreptunghiular din care ies patru coarne de taur. Asa o să arate peste vreo mie de ani un taur creat pe calculator. :-) Din altar ies aburi, ceea ce arată cum e furios un taur din bitzi. :-) In dreapta si in spate sunt evreii, cromaticul costumelor lor verde inchis si maro completând paleta de culori nu remarcabilă, dar ferm conturată. Dintre ei, iese in evidenta Marele Preot, care are acelasi stil de tzoale, dar mai arătoase, ca de sef, ce mai!, plus un păr claie, alb si o barbă mare, albă.

“Freno al timor! ”
"Bedwing jullie angst! "
"Controlatzi-vă frica! "

Traducerea nu e nici in engleză, nici in română :-) , ci in franceză, flamandă si germană! Numai flamanda mai lipsea din lista mea de limbi! :-) ) )

"Io t`amava! "
“Je t`aimais! ”
“Ik hield van je! ”
“Ich habe dich geliebt! ”
“Te-am iubit! ”

5 limbi prezente la această operă! :-)

Izmail e cavaler, imbracat in maro, mâneci rosu-inchis cu auriu la extremitătzi, pantaloni gri si cizme tot maro. Fenena are o rochie grena, lungă, gri pe la umeri si la brâu si păr albastru. Abigail apare purtând o coroană mică, argintie, având părul rosu, o sulitză in mâini si lăsând in urmă o mantie lungă, albastră. Cântă bine toti, ceea ce nu e o surpriză, poate doar Abigail nu corespunde total, având vocea mai ascutită. Peretele din spate nu e din zid, ci din sticlă, prin spatele lui se vâd trecând soldatzi.

“Viva Nabucco! ”
“Vive Nabucco! ”
“Leva Nabucco! ”
“Hoche Nabucco! ”
“Trăiască Nabucco! ”
:-)

Evreii sunt ingrăditzi din spate cu sulitze. “Chi difende ora il tempio del Signor?” - "Qui va defende le temple du Dieu?" – "Cine va apara acum templul lui Dumnezeu?"

Un panou de sticla pe care era desenată steaua lui David este scos din scenă, acolo unde intră Nabucco pe un cal din lemn pe rotzi, cucerit, probabil, la Troia. :-) E incadrat si protejat de 4 bodigarzi :-) cu zale si sulite si e in auriu cu fire negre, plus un coif negru aferent. Calul e pictat cu auriu, alb, albastru si rosu si vorbeste neerlandeza încă de când era mânz. :-)

“In mar di sangue” - "Dans une mare di sangue" amenintză Nabucco si pare să se tină de promisiune. Infige sulitza in altarul evreilor, soldatzii infig sulitzele lor in "zidul" din spate, care cade cu un usor zgomot si se face morman pe jos.


Actul al doilea incepe fara pauza. In spate e un alt "zid" din modele mov in forma de octogon, care il inlocuiesc pe cel anterior care era facut din modele steaua evreiasca. In fatză e adus un balcon mare, din lemn, mov, desenat tot cu modele octogonale. Sus, la balcon, Fenena vorbeste cu preotul asirian, jos cântă Abigail. Vin asirienii. Aduc si calul de lemn, l`umble esclave Abigail van Liege se urcă pe el.

Apare si Nabucco.

“S`appressan gl`istanti d`un`ira fatale! ”
"Voila que surgit l`instart d`une aura fatale! "
"Het fatale confict zal misschien losbreken! "
"Conflictul fatal poate sa izbucneasca! "

Votre roi / jullie koning primeste in ochi o lumină ca un fulger, cade si isi pierde coroana.


Actul al treilea are aproape acelasi decor, dar peretele din spate e acum portocaliu si in fatza lui au aparut câtziva palmieri din carton. Scena e plină de asirieni in fruntea cărora e Abigail călare pe calul de lemn si purtând coroana lui Nabucco.

"Mais, qui s`avance?"
"Dar cine vine?"

Nabucco, Leo Nucci, e in maro si are aspect ponosit, impresie la care ajută si statura mică a marelui bariton italian.

“Uscite, o fidi miei! ”
"Sortez, o, mes fideles! "
"Iesiti, supusii mei fideli! "

Ies totzi, mai putzin calul de lemn. :-) Ăsta ori nu ii era supus, ori nu ii era fidel. :-)

"Io, schiava?"
"Ik, slavin?"
"Eu, sclavă?"

"Io, prigionier?"
"Ik, gevangend?"
"Eu, prizonier?"

“Perdona ad un padre che delira! ”
"Vergeef een vader voor zijn gekheid! "
"Iartă un tată care delirează! "


Din mijlocul scenei este trasa o trapă, formandu-se un canal lung si dreptunghiular, perpendicular pe orchestră. In el este apă. Peretele perdea mov din spate se oglindeste in el. Apoi devine portocaliu. E liniste. E inca liniste. Vin evreii încet, în picioarele goale, păsind prin apă.

"Va, pensiero, sull`ali dorate! "
"Va, pensee! Ga, mijn denken op gouden vleugels! "
“Zboară, gând, pe aripi aurite! ”

După, luminile se sting, iar trapa se inchide, acoperind apa, scena redevenind plată.


"Fenena a morte! "
"Fenena ter dood! "
"Fenena la moarte! "

Idolul funest din spate se dezintegreaza, sarind bucătzi din el. Peretele din spate e iar acoperit de "zidul" de stele evreiesti de la inceputul spectacolului. Mizera Abigail vine tinand o coroană pe care i-o dă Fenenei inainte sa moară. Menora evreiască triumfă printr-o flacără care i se aprinde in vârf.

La final, aplauze multe, in special pentru Leo Nucci.

Spectacolul a fost coproductie a Operei Regale a Valoniei din Liege cu Opera Israeli din Tel Aviv. Dar asta tot nu explica de ce era calul troian pe scenă. :-)


Cum se ajunge la Liege?
Cu trenul din Bruxelles. :-)
In acest fel nu ratatzi gara! :-)


Distributia:
Nabucco: Leu Nucci
Abigail: Virginia Tola
Zaccaria: Orlin Anastassov
Fenena: Naham Goldman
Izmail: Giulio Pelligra
Abdalo: Papuna Tchuradze
Dirijor: Paolo Arrivabeni

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

07-04: Traviata romana sub blitzuri
În această vară, Teatro dell`Opera di Roma a prezintat trei spectacole mari: “La traviata”, “Carmen” si “Rigoletto”. Si, dupa cum mi-am facut programul, am ajuns la paradoxul de a nu vedea încă “Tosca” la Roma, adică în orasul în care a fost premiera ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-03: La tița perduta. Aida la Traviata. Craiova e pe hartă :-)
"Veniți şi cu Aida ?"
Sunt surprins, așa că zic, după o mică pauză, “Da, dacă ne lăsați să intrăm cu ea ..."
"Daaa! Cum să nu ? Vrem să fim pe hartă!" :-)
... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-02: Aida 2017, Verona 7. Lanternele pe Aida
In 2016 am scris că "Aida", versiunea 1913, montată de Arena di Verona, este Aida perfecta. În acea calatorie, facută pentru a vedea "Aida" la Verona si "Nabucco" la Roma, am “proiectat-o” pe fetitza mea, care a venit pe lume la termen, după 9 luni, ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

18-01: Rigoletto la Mantova di Verona
Mantova este un orasel cu vreo 400.000 de locuitori, aflat cam la vreo 45 de kilometri la sud de Verona. Acolo isi are "sediul" Ducele de Mantova, personaj principal in opera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi. Marturisesc ca nu mi-am propus sa il vizitez ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

12-01: Bilant 2018. Aida intră în scenă!
Am intrat în ianuarie 2019, deci e timpul pentru bilantul anului 2018, care cred că va fi unul mic, nici nu prea voiam să îl fac. Aceasta si pentru că nu am multe de scris, călătoriile au trecut în plan secund de când s-a născut, în 2017, fetița ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site