Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

La tița perduta. Aida la Traviata. Craiova e pe hartă :-)

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2019 ]
[ Data articol: 2019-01-19 ]
[ Din localitatea Craiova ]
[ Tara România ]

La tița perduta. Aida la Traviata. Craiova e pe hartă :-)

 2821 "Veniți şi cu Aida?"
Sunt surprins, așa că zic, după o mică pauză, “Da, dacă ne lăsați să intrăm cu ea..."
"Daaa! Cum să nu? Vrem să fim pe hartă! " :-)

Acesta este rezumatul discuției mele cu Opera din Craiova! :-) Recunosc că nu mi-am dat seama din prima secundă la ce hartă se referea interlocutoarea mea, apoi mi-am amintit că trimisesem prin email, cu numai câteva zile înainte, bilanțul anului 2018, care conținea harta operelor unde fusesem cu Aida! :-)

“Dacă ne lăsați să intrăm cu ea” deoarece, la data spectacolului, Aida avea un an şi 9 luni fără 3 zile!


De curând am reușit să ating o nouă cifră rotundă, și anume 100 de persoane pe care le-am invitat la operă! 52 la Opera Națională din București, 9 la Opera pentru Copii din București, 6 la Brașov, 6 la Verona (! ), 2 la Timișoara, Craiova, Linz, Ruse și Roma, respectiv 1 în alte 17 orașe, printre ele Chișinău, Southampton, Londra, Wuppertal, Viena, Tel Aviv și Dubai. A fost, cam de fiecare dată, mai ales în orașele din străinătate, un sentiment plăcut, mai ales că nu mai puțin de 39 dintre invitați au venit cu mine pentru prima oară la operă! Chiar 40, dacă mai adaug pe cineva care mi-a tradus câteva articole în engleză, apoi s-a dus la operă (în Kazahstan! ) curioasă să vadă un spectacol din articol cum arată în realitate!

Totuși, când merg cu Aida... e me-reu alt-ce-va...

Am descris “Rigoletto” al ei la Roma, prima ei operă “mare” (văzută în aer liber), “Paiațe” la Batumi, prima ei operă în interior, „Aida” la Veliko Trnovo, prima ei... „Aida” :-) , dar, deși am încercat, recunosc că nu am reușit să descriu cât de bine voiam entuziasmul pe care l-am avut de fiecare dată că Aida mea era cu mine acolo, că am reușit să ajung cu fetița mea “a-co-o”!

Așa am simțit și acum, la “Traviata” la Craiova, prima operă văzută de Aida mea în România!


Am venit cu "tutua" (metroul), apoi am luat "tenu" (trenul) din Bucureşti Nord şi am coborât în gara din Craiova cu doar o oră înainte de începerea spectacolului! Am luat un taxi şi doar ce o aud pe Aida zicând "baba! ", adică zăpada, care se vedea pe geam şi care era strânsă pe marginea străzilor. :-)

Imediat ce intrăm în sală Aida studiază puțin “terenul”, apoi ridică mânuța şi face gestul ei specific, ca al rapperilor, zicând "Î-î-î! " Adică să înceapă muzica! :-)

Ceva mai târziu, gândind retrospectiv, am remarcat ceea ce era de remarcat: deşi era pentru prima oară în sala Cercului Militar (acolo unde îşi desfăşoară activitatea temporar Opera din Craiova), Aida a recunoscut că acela este un loc în care se cântă muzică! Oau!

Bate gongul. Aida se uită mirată în jur. :-) Vine dirijorul, publicul îl aplaudă, la fel şi ea. Începe uvertura. Se uită de jur-împrejur, analizează scena, spectatorii. După ce dispare cortina, devine foarte, foarte atentă! Nu scoate niciun sunet până înainte de "Croce delizia", când o vede pe Violetta rămasă singură pe scenă şi zice "tița", adică "fetița"! :-)

Tița, Violetta, e brunetă și are o rochie roşu-portocaliu. Alfredo e in frac negru. Costumele sunt clasice, rochii de seară albe, portocalii. Peretele lateral stânga e din pânză cu fundal bleu, pe el sunt oglinzi ovale, alternate cu draperii grena, iar mai târziu observ că pânza e transparentă. În față e o sofa grena şi o masă a cărei față are aceeaşi culoare. În spate e un tablou care îmi e foarte cunoscut, doar că nu știu de unde să îl iau. :-) După spectacol am căutat pe internet după bănuiala mea și aceasta mi s-a adeverit: era Marguerite Gautier, personajul principal (provenit din realitate) al cărții-mamă a subiectului operei, "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas.

Există traducere în română, aşa că Aida, care are un an şi aproape nouă luni, înțelege tot fără probleme. :-)

Mă vede că îmi iau notițe, așa că îmi ia hartia si pixul. :-) Nu le mai primesc înapoi :-) , așa că încerc să rețin amănunte pentru articol. Mămica ei face o poză ca să mă ajute, dar îi dă şi ei peste mână. :-) Cum se opreşte muzica, zice "î-î-î" şi dă iar din mânuță să înceapă iar cântarea! :-)

"Dragostea e frământarea întregului univers! "


A fost cuminte și atentă tot actul întâi, dar... actul al doilea începe fără pauzăăăăăă! Şi se întâmplă cum am anticipat, pauza de muzică a scos-o din starea de atenție şi a devenit agitată. Mă ridic un pic cu ea și o plimb, dar vrea înapoi, la mami.

Peretele lateral din scenă e "pictat" cu îngeri blonzi. În spate, în acelaşi loc, e un tablou în acelaşi stil, conținând un peisaj din natură. Violetta e acum în rochie bleu. Germont ăl vechi are costum clasic, cămaşă albă cu volane multe la gât, baston, barbă căruntă mică şi mustață. Îmi plac vocile amândurora.

"Domnul mi-a dat o fiică pură ca un înger! "
Nu există propoziție mai adevărată decât aceasta! ;-)
“Dădaș”, așa cum zice ea când îi spun că e îngeraș-drăgălaș. :-)

Acest act e rezumat pe o foaie A4 goală. :-) Aida îmi ia, pe rând, toate pixurile, aşa că nu pot nota nimic. :-) Se uită la scenă, dar începe să nu mai aibe stare. Se fâțâie, se joacă, ia "fafa" (eşarfa), o trage pe mami de păr. Dar aplaudă la final, o spectatoare o vede şi zâmbeşte. :-)

Alfredo e în maro şi crem, clasic, cizme negre. Vine momentul de vârf al operei, "Amami, Alfredo! ", dar... surpriză!, nu îl mai simt ca înainte! Înainte îl simțeam profund în inimă - şi, glumind puțin, la ficat, pancreas și puțin la rinichi :-) - acum m-a lăsat neimpresionat. Nu, nu din cauza interpretării, ci... a Aidei! Iau totalul dragostei pentru toate femeile din viața mea, îl înmulțesc cu o mie şi obțin ceva cu muuult mai mic, dar cu muuult mai mic decât ce simt pentru Aida mea! ;;) Acum, între "Amami, Alfredo! " din "Traviata" şi "E questo? E questo?" sau "Tu? Tu? Tu? Tu? Tu? Tu?" din Madama Butterfly practic nu există comparație!


Se dă "paie", adică pauza. :-)

La Batumi "a cântat" la harpă, aşa că, în pauză, mergem în fosă să căutăm instrumentul respectiv. O doamnă din orchestră ne aude vorbind și ne îndrumă la etaj, unde e o harpă. O găsim, Aida exclamă "Apaa! " :-)


Am ochit câteva locuri libere în primul rând, am luat-o în brațe şi am mers cu ea acolo, văzând de aproape, ea atentă și mirată, începutul actului al treilea. Mirată, deoarece des a ascultat o versiune online - https://www.youtube.com/watch?v=Ixbrot9hq5U - iar acum o vede, pe neașteptate, în realitate. Și pe care o “dirijează” în special în momentele când ritmul devine mai alert. :-)

Decorurile seamănă cu cele din primul act, iar în spate e acum un tablou cu Eva, care ține mâinile la sâni și la măr. :-) Violetta e într-o rochie grena-roz, Alfredo e în frac negru, iar baronul e la fel ca în primul act. Flora e slabă, într-o rochie roşu-grena, mănuşi negre. Toate costumele, atât ale lor cât și ale celorlalți, sunt elegante.

Din nou nu se dă pauză după finalul unui act. Aida a fost foarte cuminte și atentă până acum, dar dă semne de nerăbdare, iar nota melodioasă care urmează, cea din ultimul act, e una lentă, iar ei îi place muzica mai ritmată, de asta încă nu am dus-o la nicio operă a lui Puccini. Iar așteptările mi se confirmă, actul al patrulea eu l-am văzut pe jumătate, iar Aida mai deloc. Nu mai are stare, zice "mama", "tata" în liniştea din sală, arată cu degetul și zice "tița" şi "co-o", vrea să o duc "acolo", pe scenă! :-) Aș duce-o, dar poate o salvează pe Violetta și strică subiectul operei. :-) Țipă "Tița! Tița! ”, muzica e lentă, așa că ies cu ea afară, unde face o adevărată criză de plâns, vrând la tița! Îi vorbesc, se liniștește când mă îndrept cu ea spre ușă, dar, după ce reintrăm, iar vrea pe scenă și țipă "Tița! " Ieșim iar, plânge iar, revenim, dar iar vrea pe scenă. Mai încercăm o dată intrând prin cealaltă parte a sălii, dar și acum vrea pe scenă să salveze tița, așa că rămânem cu ea definitiv în foaier. Eu mai intru câteva minute și prind finalul - da, știa bine fata mea că tița trebuie salvată! :-) Reintră cu mami la aplauze și aplaudă și ea cu foc. Privește întrebător două fetițe care urcă pe scenă și dau flori artiștilor şi, după ce se lasă cortina, urcă şi ea, în sfârșit, și pe scenă. :-) Acolo facem poze cu Violetta și Giorgio Germont, iar "tița", Nicoleta Ardelean, îi dăruiește unul dintre buchete de flori primite. :-)


După 20 de zile şi 20 de ore, pentru Aida un timp poate echivalent cu cei după 20 de ani ai lui Alexandre Dumas tatăl :-) , am fost din nou la Craiova pentru a (re) vedea "Traviata" din Bănie! Cu mici diferențe, Aida a fost la fel de atentă sau neatentă de-a lungul spectacolului. În primul act a fost aproape nemișcată, în totalitate atentă şi nu a scos niciun sunet. Venirea pauzei dintre acte a lăsat întunericul în sală şi câteva lumini aprinse, aşa că a început "Mimii! Mimii! " - adică "lumini" - şi "A-co-uă! " (“Acolo! ”) - să o duc acolo, la lumini, pe tavan. :-)

Al doilea act a fost extrem de comic. :D :-) În timp ce Violetta suferea pentru că Germont ăl bătârn îi spunea să se despartă de fiu-su - “Dite alla giovine” -, Aida ridica mâna dreaptă cam ca Angela Gheorghiu în "Un bel di, vedremo", trăind muzica! :-) Gestul, foarte sincer, dar venind de la un copil de 1 an, 9 luni şi 2 săptămâni era extrem de amuzant pentru cei de lângă noi, un băiat de vreo zece ani, o fetiță ceva mai mare şi mămica lor, care se tăvăleau de râs. :-) Eu sunt obişnuit cu Aida să "dirijeze" şi să ridice mâinile pe muzică, dar, văzându-i pe cei de lângă noi amuzați şi râzând, nu m-am putut abține şi am zâmbit şi eu. Cu gura până la urechi. :-)

În actul al treilea am fost iar în primul rând, ascultând şi privind cu mare atenție - şi dirijând, fireşte :-) - partea pe care a ascultat-o cel mai des şi cu care îşi începe deseori diminețile. La cererea ei! ;-)

În actul al patrulea, la reprezentația trecută a vrut pe scenă să salveze "tița". :-) De această dată am plecat cu ea de pe primul rând, mergând mai departe, la mijlocul sălii, unde sunt scările de intrare, iar de acolo, mai urcând şi coborând scările, mai fiind atentă şi "dirijând" când muzica era mai alertă, Aida a ascultat, astfel, întreaga operă. ;-)

A doua zi au urmat un meci european de handbal feminin, SCM Craiova - Bera Bera 26-23, și unul de fotbal, "U"Craiova - CFR Cluj-Napoca 2-0, rezultând, așadar, prima triplă operă-handbal-fotbal pentru Aida! :-)

Iar „Traviata”, prima operă văzută de mine, a devenit prima operă văzută de ea în România!


Opera din Craiova a vrut să fie pe harta micuței mele Aida! A reușit mai mult! Opera din Craiova, prima la care am fost eu în afara orașului meu natal, București, a devenit prima operă “mare” cu spectacol de operă pe scenă (nu balet sau muzical) la care Aida a fost în România!

Mulțumim!


Distribuția, 19 ianuarie 2019:
Violetta Valéry - Nicoleta Ardelean
Flora Bervoix - Miruna Zamfir (debut)
Alfredo Germont - Angelo Forte (Italia)
Giorgio Germont - Francesco Baiocchi (Italia)
Gastone - Petrișor Efrem (debut)
Baronul Douphol - Adrian - George Popescu
Marchizul d`Obigny - Romulus Nicolae Cucu
Doctorul Grenvil - Dragoș Drăniceanu
Annina - Noemi Modra
Giuseppe - Liviu Stănescu
Comisionarul - Gabriel Marciu
Soliști balet: Olguța Ilie, Nicolae Popa

Conducerea muzicală: Simone Valeri (Italia)
Regia artistică: Tamas Ferkay (Austria) și Arabela Tănase
Coregrafie: Francisc Valkay
Scenografia: Răsvan Drăgănescu
Concert-maestru: Dan Bozgan
Maestru de cor: Lelia Candoi
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria-Cristiana Stan
Sufleur: Viorica Tomuş
Regia tehnică: Mihaela Grama
Sonorizare: Sorin Tican
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Machiaj: Andra Stanciu
Coafură: Ioana Boicea

Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova


Distribuţia, 9 februarie 2019:
Violetta Valéry - Mariana Bulicanu (Republica Moldova)
Flora Bervoix - Tatiana Vârlan (Republica Moldova)
Alfredo Germont - Bogdan Lupea (debut)
Giorgio Germont - Ioan Cherata (debut)

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site