Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
Artisti români Artisti români
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Bî bî bilanț bilanț iunie 2019. Vedeta intercontinentală

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2019 ]
[ Data articol: 2019-06-30 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

Bî bî bilanț bilanț iunie 2019. Vedeta intercontinentală

 2934 Mai rar fac bilanțuri lunare, dar iunie 2019 cred că merită o atenție specială. Aceasta pentru că am reușit - sau Aida a reușit! - să văd / vedem câteva spectacole extraordinare! Le voi enumera pe toate, cu precizarea că voi reveni cu articole despre unele dintre ele.

(M-am inspirat pentru titlu dintr-o dulce bâlbâială a Aidei - Bî bî baie baie! - referitoare, e adevărat, la altceva, dar cu aceeași literă la început. :-) )

1 iunie, Opera Comică pentru Copii, "Flautul Fermecat"
La ora respectivă era "la putere" "Fafan", adică Farfalone din "Non piu adrai Farfalone amoroso" din opera "Nunta lui Figaro" de Mozart. După acest spectacol, preferata Aidei a devenit aria "Pa pa pa pa", așa cum voi descrie ulterior.

1 iunie, Opera Națională București, "Magazinul de păpuși"
Da, în aceeași seară, după ce am plecat de la Opera Comică, am fost la Opera Națională pentru a vedea un spectacol pentru copii. De fapt, o parte, am ajuns pe la jumătate. Nu a fost prima "dublă" pentru Aida, pe 20 aprilie, cu două zile înainte de a împlini 2 ani, fusese prima, cu "Figaro! " la OCC și actul al doilea din "Don Carlo" la ONB. ;-)
Momentul a rămas deosebit prin faptul că, Aida a fost prima oară în sală, la parter, iar după spectacol s-a permis accesul copiilor pe scenă. A ieșit o debandadă de vis pentru ei, iar Aida a fost pentru prima oară pe scena ONB!

2 iunie, Opera Comică pentru Copii, "Flautul Fermecat"
Un spectacol bun trebuie revăzut, chiar dacă în ziua imediat următoare. Problema e alta: domnul Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului, a inventat 10 copii ai lui Papagheno și Papaghena pe care i-a botezat "papagheni". După ce a făcut poze cu ei și s-a jucat cu ei, Aida i-a tot căutat în zilele, ba chiar în săptămânile următoare peste tot pe unde am fost! "Papaienii! " și "papagheni (i) mici" sunt (încă! ) strigăte de luptă! :-)

10 iunie, Brașov (Teatrul Dramatic), "Nabucco"
Întrucât am fost prevenit că la Opera din Brașov este total interzis accesul copiilor sub 7 ani, la intrare fiind amplasat un cerber cu 7 capete, am zis să nu ratez ocazia de a pune pe harta Aidei al treilea oraș preferat al meu (după București și Craiova). Azi am văzut "Nabucco" organizat de compania privată Opera Vox, spectacol la care Aida a fost cel mai mic și cel mai cuminte spectator, fapt atestat ulterior de Nabucco și Zaccaria înșiși! ;-)

12 iunie, Universitatea de Muzică din București, "Julieta și Romeo"
Domnul Cristian Mihăilescu ne-a invitat la spectacolul care înseamnă lucrarea de licență pentru studenții dânsului. Am venit și, când am ajuns, m-am întrebat dacă peste 20 de ani Aida o să fie absolventă aici, prezentând un spectacol asemănător...
După, am fost, desigur, pe scenă, bătând gongul și, mai ales, apăsând pentru prima dată clapele unui pian!
Domnul profesor ne-a invitat și pe 14, dar atunci aveam în plan ceva măreț...

14 iunie, Opera Națională București, "Traviata"
Da, ceva măreț, "Traviata" completă la Opera Națională București, prima mare probă a focului! Åži aici este interzis accesul copiilor sub 8 ani, poate reușeam să intrăm la pauză, așa cum o făcusem în precedentele veniri cu ea, dar nu asta era problema, ci o eventuală reclamație a vreunui "binevoitor" care să le facă probleme amicilor mei de aici. M-am frământat mult cum și ce să fac și, cu doar două ore înainte de ora de începere, mi-am luat inima în dinți și l-am sunat pe domnul Åžtefan Ignat, directorul Operei, întrebându-l dacă pot veni la operă cu un copil care este sub limita de vârstă oficială! Dânsul a fost amabil și mi-a dat acordul, așa că am zburat acasă - așa se cheamă când mergi plutind pe străzi :-) - am pregătit copilul și am plecat val-vârtej spre operă! Pentru cine vrea să conteste aprobarea domnului Ignat, să aibe în vedere că nu i-am zis că Aida are doar 2 ani, ci numai i-am zis că e mai mică decât limita oficială! :D Cred că omul și-a închipuit că are maxim 2 ani sub limită, nu că are 2 ani cu toții! :-) Dar nu ar avea de ce să fie supărat nici dânsul, nici altcineva, Aida a fost, pot spune iar "ca de obicei", cel mai mic și cel mai cuminte spectator!

20, Ierusalim, "Nabucco"
"După 2500 de ani, Nabuccodonosor se întoarce la Ierusalim! " Așa era anunțat pe website-ul Operei din Tel Aviv, organizatoarea spectacolului! Åži s-a întors... interpretat cu clasă de un român, Ionuț Pascu! în întâmpinarea căruia a venit și Aida! ;-)

22, Opera din Brașov, "Traviata"
De la Tel Aviv am aterizat la Sibiu. Am traversat orașul, am luat trenul, la 18, 24 am coborât în Bartolomeu. Planul era să luăm trenul următor spre București dacă nu ne lasă cu Aida la spectacol. Dar, nu știu de ce, poate și pentru că am ajuns cu câteva minute mai târziu și având în cârcă 4 genți - sau pentru că era vorba de Aida, devenită o adevărată vedetă intercontinentală, așa cum a spus domnul Cristian Mihăilescu :-) -, nu am avut nicio problemă la intrare! Iar Aida nu a dezamăgit, cucerind inimile multor spectatori, dar și înghețând-o un moment pe a doamnei Cornelia, atunci când am venit cu ea în brațe lângă primul rând la începutul actului al treilea, pentru a vedea partea care îi place ei cei mai mult, zingarelele și matadorii! :-)

"Aida, mergi cu Adi la Tosca?
Niuu! "
:-)

25, Opera din Roma, "Tosca"
"Aida, unde suntem?
În avion!
Åži unde mergem?
A petacol! "
:-)
A doua mare probă a focului a fost primul spectacol de Puccini văzut unde? Tocmai la Teatro del`Opera di Roma, acolo unde a fost premiera absolută în 1900! Muzica lentă mă făcea să mă întreb serios dacă Aida va sta liniștită și va tăcea, dar... Aida a fost cel mai mic și cel mai cuminte spectator! ;-)

27, Municipio XII Roma, "Figaro in Camion"
Cu aproape un an în urmă, Aida vedea primul spectacol "mare", "Rigoletto", organizat de Opera din Roma... în camion! Acum a organizat "Figaro", eram în Roma și nu puteam rata ocazia. Scena e chiar într-un camion, iar acesta este amplasat în diferite locuri din cartierele Romei, anunțate pe site-ul oficial. N-a fost nevoie să fie cuminte, dar a fost, mai ales în ciuda șușotelilor sau chiar vorbelor multor copii italieni, care nu știu că la operă se tace și se ascultă. :-)


În total, 10 spectacole văzute de Aida în luna iunie 2019! "Nabucco" în premieră la Brașov, "Nabucco" în premieră la Ierusalim, "Traviata" la București, "Traviata" la Brașov,
"Nabucco" la Ierusalim, "Nabucco" la Ierusalim, "Nabucco" la Ierusalim,
"Tosca" la Roma, "Tosca" la Roma, "Tosca" la Roma...
Cu greu, cu greu am reușit să o depășesc, eu văzând, singur, în drum spre București, "Aida" la Viena! Mi-am găsit un concurent serios! ;-)

M-a întrebat un prieten dacă o sedez înainte să mergem la spectacole! Răspunsul - pe lângă acela că prefer să mă doară capul într-o seară, decât să iau o aspirină - este în "Nabucco" de la Brașov: Cu câteva zile înainte de spectacol, i-am tot pus pe telefon să asculte pe youtube corurile din operă. N-a vrut să asculte nici măcar 5 secunde din niciunul! "Nu-m pace! " = "Nu-mi place! " zicea mereu! Când am fost la spectacol, a fost atentă și mută până cu puțin înainte de pauză - iar pauza s-a dat după primele două acte!
Deci, da, o sedez cu muzică bună! :-)


PS: "Traviata", primul spectacol de operă pe care l-am văzut eu, este primul spectacol pe care l-a văzut Aida în România, la Craiova (în ianuarie 2019), primul complet la Opera Națională din București și primul la Opera din Brașov!
"Aida" încă nu a văzut-o în România! Doar în Bulgaria, anul trecut, de două ori.

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site