Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Det røde Hav. Boema pe acoperișul Portului Comercianților

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2020-03-24 ]
[ Din localitatea Copenhaga ]
[ Tara Danemarca ]

Det røde Hav. Boema pe acoperișul Portului Comercianților

 3229 Danemarca, desi nu pare, este una dintre țările cele mai mari europene! Aceasta deoarece are și suveranitate asupra celei mai mari insule din lume, Groenlanda. Aceasta are și ea propria capitală, Nuuk, oraș "uriaș", cu 15.000 de locuitori, care, din păcate, nu are niciun teatru de operă la care să mă duc. :-) ) )

Pe lângă aceasta, Danemarca mai cuprinde insulele Faroe și, partea cea mai importantă și la care se gândeste mai toată lumea când se referă la Danemarca, peninsula Iutlanda și multe insule din jurul acesteia. Are 5, 6 milioane de locuitori, iar ca relief este total plată, cel mai înalt "vârf" având 170 de metri.

Cam întreaga limbă daneză, la fel și celelalte scandinave, are multe lătrături și alte onomatopee, ceea ce a facut ca, după ce am fost prima oară în zonă și am revenit în Germania, germana să mi se pară frumoasă. :-) (Si acum imi sar în cap germanofilii, care imi spun că germana e frumoasa! :-) Să fie... la voi acasă! :-) ) De altfel, Germania este singura țară cu care are graniță terestră (si o dispută istorică privind câteva felii din Iutlanda), ceilalti vecini fiind Marea Baltică și Marea Nordului! Mai are o țară cam vecină, Suedia, de care e mult mai legată, însă între cele două e numai apă, cele mai apropiate zone fiind desprțite de canalul Oresunde, aflat între Copenhaga și Malmo, respectiv 5 kilometri de Marea Nordului între Helsingor și Helsinborg.

Danemarca are capitala la "Portul comerciantilor", Kobenhagen, denumire citită în daneză "cobn-havn" ca un lătrat.
"Finaly! "
"Finaly we arrived?" - m-a întrebat cineva.
"Nooo! Finaly I understood something! " :-)
Eram în tren, în drum spre capitala daneză, când s-a anuntat la difuzor "The next station is Copenhagen! " ("Urrmătoarea stație este Copenhaga! ") Pană atunci anunturile fuseseră numai în daneză și anuntau statii care sunt greu de identificat doar auzind denumirile lor chiar și cu harta în mână! Nu credeti? Ok, cautati "hoeie toosrup"! :-)
"Nooo! Finaly I understood something! " :-) ("În sfârșit, am înțeles ceva! ")

Kobenhagen / Copenhaven, în daneză, Copenhamn în suedeză (probabil citit în acelasi stil lătrat) si, desigur, Copenhaga în română, capitala Danemarcei, este un oras foarte frumos și merită cel putin o vizită de cateva zile. Are doar 500.000 de locuitori, aparent putin, dar cu zona metropolitană atinge 1.800.000 de locuitori, adică o treime din totalul Danemarcei. Obiectivele turistice principale sunt Palatul Regal Christiansborg ("slot" înseamnă "castel"), Palatul Regal de iarnă Amalienborg, Catedrala (Frederiks Kirke sau Marble Church), Primaria (Rådhus), strada Strøget (așa se zice "Lipscani" în copenhagheză :-) ), Opera, Teatrul Național și celebra statuie Mica Sirenă... care chiar e mică! :-)

Capitala este, de altfel, singurul oras danez care merită vizitat, celelalte fiind drăguțe, curate, locuibile, dar parcă identice unul cu altul. (Am vizitat 13 localități daneze, cred că am o impresie corectă.) Desigur, mai există locuri mai speciale, dar impresia despre localitățile urbane aceasta este. Dintre aceste locuri, vă recomand: castelul de la Frederiksborg este superb și cum mult peste mai cunoscutul și destul de frumosul Helsingor, cel în care Hamlet si-a pus celebra întrebare "A fiiiii... sau a nu fiiiii... boem! " :-) , micutul oras Ribe, casa în care s-a nascut Hans Christian Andersen și care se află în Odense, catedrala din Roskilde sau vârful Iutlandei, la nord de localitatea Skagen, unde se întalnesc două mări (se vede "granița" dintre ele! ) și unde poti face baie în mare în 8 august... dârdâind cu totul. :-) Din lumea operei, recomandat este Festivalul de vară de Operă de la Hedehusene, localitate aflată la 30 km de Copenhaga, acolo unde în fiecare vară este montat de vreo 3 ori un spectacol de operă în aer liber, într-un con săpat între dealuri. (Vezi Madama HedeButterfly și Il Trovatore giapponese in Danimarca)


Opera Regală Daneză este cea mai frumoasă clădire modernă din oras. Arată ca o bilă de sticlă uriasă peste care s-a pus o trambulină uriasă. De altfel, fiind cu fața spre râul care traversează orasul, s-au și organizat concursuri de sărituri de pe acoperiș, înăltimea la care se află acesta fiind undeva la 27 de metri, cât un bloc de 8 etaje de la noi.

Interiorul este, de asemenea, foarte frumos. Stil tot modern, desigur, are un foaier imens și cu vedere superbă spre râu prin ferestrele care alcătuiesc peretele exterior al clădirii, existând și balcoane de unde se poate vedea mai bine orasul de sus. Sala are 1300 de locuri dispuse la parter și pe 4 rânduri de balcoane, iar de sus te poti lauda că vezi pe scena niste furnici. :-). Balcoanele sunt din lemn maro închis și sunt strabatute pe lungime pe exterior de linii de lumini întrerupte. Efectul reusit e amplificat și de faptul că lumina în sală nu e puternică și "liniile" ies în evidentă exact cat trebuie pentru o atmosferă modernă și discretă. Peretii sunt gri închis, întregul seamană foarte bine cu sala Operei din Oslo, fiind, însă, mai înaltă decât aceea. Cortina e înaltă, rosu-aprins, scaunele din catifea maro, iar tavanul nu are candelabru, desigur, ci "dâre" de lumini albe.


"Boema" la Copenhaga a fost pentru mine al treilea spectacol vazut în Danemarca, după "Madama Butterfly" și "Trubadurul", ambele la Festivalul de vară de Operă de la Hedehusene în 2012 și 2013. Deci acesta a fost primul în Copenhaga!

"Det røde Hav" - "Questo mar rosso"
Copenhaga n-are iesire la Marea Rosie, ci la Marea Baltică și la Marea Nordului. :-)

"Această mare rosie" are traducerea e doar în daneza! Mă surprinde, mă asteptam să fie traducere și în engleză, opera e grandioasă, iar orasul e foarte vizitat de straini.

O sobă de tablă în stanga, urmate spre dreapta de o cutie de carton cu unelte de pictor, un scaun, o masă mică. Deasupra e un acoperiș înclinat 30 de grade, sugerând mansarda. Ninge pe acoperiș, dar doar câteva minute.

"Jeg har det! " - "Evrika! "
In danezã "j" se citeste "i" și e singura chestie usoară din danezã. Altfel, vă sfatuiesc să nu încercati să învatati o limbă scandinavă decat dacă vă este necesară, altfel riscati să vă scrântiti limba sau cerul gurii! " :-)

Marcello are pulovar gri, e scund și slab. Are puloverul si, mai ales, pantalonii pãtati de vopsea. Cred că ar fi trebuit să fie invers... Rudolfo e în pantaloni de stofă cenusie, vestă și sacou negru, cămasă albă abia vizibilă, are voce usor pitigăiată și seamană la față cu Andrea Bocelli.

"Et ark knirer! " - "Era con baci! "
Focul din sobă pare a fi real, atât prin marime, cat și pentru că iese fum din soba de tablã.

Shaunard e în costum și camasă neagră, are tinută de om de afaceri. Colline e mai desucheat, dar nu exagerat. Acesta "uitã" deschisă usa când intră și în intrând apare o fatã care ii urmareste discret câteva minute. Bãnui că e Mimi și imi place aparitia ei mai devreme, care dã un sens în plus întâmplării ulterioare. Pleacă, apoi... și vine...

"Et ord! Huslejen! "
citit
["it uã! hus-leien! "]
"Una parola! Affitto! "
"Un cuvânt! Chiria! "

Benoit e în halat mov lucios. Marcello, ca să se dea glumeț, i se asează în brațe, dar Benoit, "vecchio, ma robusto", îi pune mâna pe sex, apoi arată cu degetele "cam micuț! " :-) Publicul nu gustã gluma.


"Blot fem minutter! " - "Cinque minuti, prego! "

"En kvinde! " - "Una donna! "
Mimi, fata care ii spionase mai devreme.

"Hvor er hun yndig! " - "Che bella bambina! "

Cămașa albă-crem peste pantalonii negri seamană cu un halat mai scurt. Ține în mână o lumânare pe care Rudolfo i-o stinge când ea se uită în altă parte.

"Så kold en lille hånd! "
citit
["So col in lile hon! "]
"Che gelida manina! "

Ea e pe vine și caută cheia, el se lasă în genunchi langă ea, ea se ridică, momentul atingerii mâinii o gaseste pe ea în picioare și pe e tinandu-i mâna în dreptul buzelor.

"Hvem jeg er. Hvad jeg laver. Og hvordan jeg leve. Vil du vide dot?"
"Cine sunt. Ce fac. Cum traiesc. Vrei sa-ti spun?"


"Ja, man kaler mig Mimi! "
"Si, mi chiamano Mimi! "

Mimi e usor roscată, are voce bună, dar usor spre mezzo. La finalul ariei el e langă ea, ea vine peste el, il pune pe podea și il sarută. Publicul râde usor și aplaudă, atât gestul, cât și aria. :-)


"Fortrillende pige! "
citit
[ "Fortiulenă piă! " ]
"O suave faciula! "

Incepe să ningă iar pe acoperiș. Casa se descompune, acoperișul e tras în sus, peretii laterali zboară în laterale, iar cel din spate intră sub scenă! Rămân ei doi și o ploaie de luminițe în spate. Superb, dar momentul romantic e subminat de mâna pe fund pe care el i-o pune ei când merg încet spre iesirea din spatele scenei. Nu că as avea ceva impotrivă :-) , dar nu mai e romantic.


Se ridică folia cu steluțe și e dezvaluit Momus-ul copenhaghez. E pe două niveluri, are multe luminite albe pe marginile din față și un evantai de luminite mov pe peretele din spate, cadrul semănând cu parcul local de distractii. În spate e și un brad care are în el doar cateva globuri mari și albe. Doamnele și domnii sunt imbracati elegant, ele cu haine de blană, ei în costume negre, purtand și papion. La etaj sunt altii imbracati mai de cartier, asa. Parpignol are frac negru, joben și fular gri. Cufieta lui Frøken Mimi e o cordeluță roz. Musetta e blondă vopsită, are haina albă cu guler și mansoane crem, cizme albe și lungi. Alcindoro e chiar moș (am vazut destule versiuni unde era tinerel), are caciulă rusească gri și palton peste costumul maro, vine pe picioare, dar se asează pe un scaun cu rotile! Marcello trage tare la măsea, stă după un colț și suge vin direct din sticlă.

"Når jeg går alene hen ad gaden"
Citit "No ie go aline hen ed ghedan"
"Quando men vo"

Musetta se urcă pe bar, se întinde pe spate, usor, usor se ridică în picioare. Marcello vrea să dea cu scaunul după ea, ceilalti il opresc. Patru barbati se fac podișcă și pe ei coboară Musetta de pe bar, se duce la Marcello și il imbratisează pe la spate. El întâi acceptă, apoi se zbicește și pleacă furios.


În pauză, vad spectatori care iau de pe anumite mese pahare de sampanie. Nu apuc să mă bag în față :-) ) ) , că aflu că sunt platite anticipat! ;-) Urc și la ultimul nivel, sus există iesiri pe balcoane exterioare de unde se vede frumos lungul râului și orasul!


Cortina dezvaluie fațada unei cladiri pe două niveluri. Sus se vad și două picioare ale unei dame... în rest, nu stiu, n-am mai vazut nimic. :-) Pe jos sunt cateva cufere. Se ridică un grilaj, în stanga e o scară și cateva ferestre din lemn cenusiu. În spate se încalzesc unii la sobe cu foc. Vin maturatorii, care sunt imbracati ca la finalul secolului al 19-lea. Am mai dat și eu cu mătura și stiu secolul. :-)

Usor, usor, dispar toti. Apare Mimi. Are pardesiu verde-inchis, cizme negre și nu are caciulă. În Danemarca e frig seara și vara, darmite în decembrie! Marcello e de acord cu mine:
"Sikken houste! "
"Che tosse! "

Marcello are pulover bleumarin, pantaloni negri pătați și izmene albe. Mă rog, izmenele nu se vad, doar presupun că are. :-)

"Så farvel
uden bitterhed! "
"Addioo
senza rancooor! "

"Alene om vinteren" / "Soli in inverno" sunt înconjurati de un usor abur alb, venit să contrasteze cu cenusiul general. La etaj apar Marcello și Musetta, care coboară ulterior. La final, Mimi il lasă pe Rudolfo singur și pleacă. Rudolfo și Marcello se imbratisează, consolându-se reciproc.Spre deosebire de toate montarile pe care le-am vazut pană acum, actul final nu se desfasoară în acelasi loc cu primul, ci... pe acoperiș! Pe acoperișul Operei din Copenhaga, care se află la 27 de metri inaltime, unii se urcă și sar în râu. Am mai zis? A, da! Confundai acoperișurile! :-)

Nu, actul al 4-lea nu e pe acoperișul Operei din Copenhaga, ci al mansardei unde locuiesc boemii inventați de Henry Murger. Se vad în spate, amestecate și având în fundal un cer luminos, Arcul de Triumf, Sacre-Coeur, Notre-Damme, alte cladiri din Paris. Si, desigur, Turnul Eiffel, care e mărit față de celelalte, altfel e prea mic. :-) Acoperișul e usor inclinat spre public, are 4-5 trape și pe una dintre ele intră, pe rând, Shaunard și Colline. Pe jos mai sunt și o saltea gri și o pernă, jegoase amândouă și tocmai bune pentru plajă în decembrie pe acoperiș atât la Paris, cât și la Copenhaga. :-)

Marcello ii bagă lui Colline un pește baltic pe sub cămasă, aruncă unul în altul cu bucăți de pâine, în timp ce, cu spatele, Colline face un pipi de pe acoperiș... Ce romantic! :D

Musetta apare prin aceeasi trapă, ... urmată de Mimi! A urcat singură pe cladire... cam multă forță pentru o muribundă... Musetta e cochetă, poartă un deux-piece maro lucios. Mimi e tot în maro, dar altă nuanță, mai spre mov, iar rochia ei nu are mâneci.

"Hvad er her i huset?"
"Ce aveti în casa asta?"
"Fattig! "
"Sărăcie! "

Marcello și Musetta au iesit. În dreapta arde focul intr-o galeată.

"Du gamle frakke"
"Vecchia zimara"

Colline cântă bine singura arie importantă pe care o are în operă, apoi ii dă pardesiul lui Shaunard, care il pune în galeată, pe foc! Care e sensul? Colline își ia adio de la palton pentru că îl dădea spre vânzare, nu pentru foc!

Rudolfo se ridică și se uită în zare. Mimi se ridică, face 2-3 pasi, apoi cade în bratele lui.

"Du er min kaerlighed
og hele mit liv! "
"Sei mi`amooor
e tutta la mia vita! "

"Åh, min smukke Mimi! "
"Oh, mia bella Mimi! "

"Smuk som solden gangen"
" Bella come un`aurora."

"Der var morkt,
du tog min hånd
Så kold en lille hånd..."
"Era buio e la man
tu mi prendevi...
Che gelida manina..."

Toți sunt cu spatele când ea moare.

"Modig! "
"Corragio! "

Rudolfo o ridică de la mijloc, ii ridică o mână și o lasă să cadă. Marcello și Musetta se imbratisează, Colline și Shaunard au capetele plecate.


Cum se ajunge la Copenhaga? Cu trenuri! :-) Bucuresti - Budapesta, de aici direct la Hamburg, apoi direct la Copenhaga! Nici nu sunt multe, doar trei! :-)

Eu am venit prima oară cu trenuri (dar de la Roma! ), insă de această dată am zburat cu avionul la Malmo, iar de acolo doar 30 de minute cu trenul pe o linie specială, Oresunde (care înseamnă "Sunetul"), care e specială nu doar pentru că uneste terestru Suedia cu Danemarca, ci și pentru că e pe mare, iar de la jumătate merge pe sub mare! Prin tunel, nu vă faceți iluzii, apa nu se vede. :-)

Și, desigur, se poate ajunge și cu avionul. :-)


Distributia:
Mimi: Maria Luigia Borsi / Gisela Stille
Rodolfo: Peter Lodahl / Niels Jørgen Riis
Marcello: Palle Knudsen / Audun Iversen
Musetta: Ivana Rusko / Sofie Elkjær Jensen
Colline : Henning Von Schulman / Nils Gustén
Schaunard: Jens Søndergaard / Leif Jone Ølberg

Regizor: Elisabeth Linton
Dirijor: Vello Pähn
Scenograf: Astrid Lynge Ottosen
Costume: Magdalena Stenbeck
Coregrafie: Clara Sword
Lumini: Ulrik Gad

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-05-2015: Opera din Plovdiv, program festival Teatrul Antic 2015
19.06 vineri, OPERA OPEN 2015, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
26.06 vineri, KARMEN - G. Bizet, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
3.07 vineri, Trubadur - G. Verdi, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
9.07 Joi, VIVA L`OPERA, VIVA LA MUSICA, 21: 00H. TEATRUL ANTIC ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site