Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Traviat printre frumusețile Romei. Giorgio Germont, soțul soacrei cu trei nurori

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2020-03-24 ]
[ Din localitatea Roma ]
[ Tara Italia ]

Traviat printre frumusețile Romei. Giorgio Germont, soțul soacrei cu trei nurori

 3231 Roma! Cetatea eternă! "Vedi Roma e puoi... zburare cu avionul! " :-)
Știu, știu, e limba rotaliană, dar la ora aceea, în 2010, când am fost prima oară la Roma, italiana mea se rezuma la "buon giorno", "ciao", "pizza", "spagetti", "Forza Juve! " și "Buona sera, signorina, ti amo! " :-)
Corect ar fi, deci, "Vedi Roma e puoi... volare con l`aereo! "
Cum? Nu e corect nici asa? Dar?
Aaaa! Da!
"Vedi Roma e puoi mori! "
"Să vezi Roma și apoi poti să mori! "
Da!

Am fost prima oară la Roma în august 2010. De atunci a devenit și a rămas orasul meu străin favorit, depasind Londra și Praga, care erau în vârful topului meu atunci. De atunci, am revenit în Roma de nenumărate ori - culminând cu 11 zile consecutive acolo în 2011 -, dar ce e mai important e că, în fiecare an de atunci, mi-am alocat o zi numai pentru o plimbare (un giro) prin Roma. Doar plimbare pură, pe jos, pentru a revedea obiectivele turistice principale. Nu toate, Roma are atât de multe obiective, încerc doar o plimbare care să atingă cât mai multe, cea din acest an având traseul Colosseum-ul, arcul lui Constantin, Forul Roman, Columna lui Traian, palatul Vittorio Emanuele, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Piazza del Popolo (unde există în apropiere un loc numit "Piazza di Bucarest"), Piazza Navona, castel Sant`Angelo și basilica San Pietro, alias Vatican. Desigur, pe lângă acestea mai sunt o multime, cum ar fi Capela Sixtină, Piazza Garibaldi, Panteonul, biserica Sant`Andreea della Vale, biserica San Paolo, biserica San Giovanni di Laterano... Hmmm, doar scriind aici mi s-a facut iar poftă de o plimbare prin Roma... ;-) Mai sunt de adăugat Teatro Costanzi (alias Opera), Terme di Caracalla, Piramide, stadio Olimpico, Auditorium, Academia di Romania (o frumusete), Piazza Reppublica, Piazza Barberini, Palazzo Farnese, muzeul Leonardo da Vinci... Vreau la Roma! :-)

Pe scurt, Roma este un adevărat muzeu în aer liber!


Opera din Roma, pe numele său oficial "Teatro Costanzi", pastrează caracteristica multor cladiri italiene, inclusiv Teatro alla Scala din Milano sau Teatro San Carlo din Napoli, care arată banal în exterior, dar uimitor de frumos în interior. Ce e cel mai important pentru România, la Opera din Roma a avut loc, pe 14 ianuarie 1900, premiera operei "Tosca" de Giacomo Puccini cu românca Hariclea Darclee în rolul principal. Mai mult, Puccini a compus celebra arie "Vissi d`arte, vissi d`amore! " la sugestia și pentru soprana româncă!

Eu am fost la Opera din Roma o singură dată, în 2013, însotit, ca și acum, de troler. :-) Vazusem cladirea operei în exterior - nu prea merită bagată în seamă... - asa că nu aveam asteptări mari, prin urmare interiorul mi s-a parut cu atât mai fastuos. "Nabucco" este spectacolul pe care l-am vazut - dirijat de Ricardo Mutti - și a fost a doua oară în viata mea când am vazut un bis: "Va, pensiero! ", corul sclavilor evrei, după aplauzele furtunoase de după prima interpretare. (Primul bis l-am văzut la Arena din Verona, "E lucevan le stelle", iar al treilea... la Bucuresti, din nou "Va, pensiero! " Personal, ador bisurile pe arii celebre, poate ar fi bine să fie mai des utilizată această procedură de a evidentia anumite arii.)


Cortina se deschide în timpul uverturii. În dreapta e o scară albă, semirotundă, lată, înaltă cât un etaj, luminată evidentiat. În stânga, o măsută, câteva canapele de gradină crem, fiecare încadrate cu două scaune asemanatoare. Violetta vine încet din spate, imbracată într-o rochie neagră, de sub care iese o trenă lungă, verde închis. Invitatii apar ca la comandă prin usile cu geamuri din laterale și din spate și au fracuri negre, iar ele rochii vaporoase în culori diverse (alb, crem, roz, portocaliu), toate în nuante foarte deschise. Usile și peretii de decor sunt cam banali, par din termopan sau fier vopsit verde-închis.

"Libiaaamo, libiamo ne` lieetii caalici"
Traducerea e și în engleză, și în italiană, dar apare o secundiță după ce artistii încep să cânte, asa că, dacă nu stii deja versurile, nu poti să îi acompaniezi. :-)

"Croce e delizia" - oaspetii valsează în spatele geamurilor. Hmmm, parcă am mai văzut ideea asta... A, da, la Bucuresti, "Traviata" veche, regizată de domnul Cristian Mihăilescu! Doar că aici, prin termopan, impresia e de "petrecareti la borcan"...

"Prendete questo fior! "

Pauză, 30 de minute. Cam lungă, dar imi oferă timp să observ sau să reobserv unele detalii. Opera are 4 niveluri de loje, care au o bară aurie orizontală pe margine, asemanatoare cu cele... din autobuze. :D Recunosc că mi-a placut mai mult când am vazut-o prima oară, dar tot este frumoasă. Spectatorii sunt majoritatea la patru ace, dar mai sunt și unii în blugi sau în bluze sleampete.


"Lunge da leí per me non v`ha diletto! "
Pe jos, podeaua e cu patrate mari, albe și negre, ca o tablă de sah, dar dispuse înclinate cu 45 de grade. În stânga un pom mare într-un ghiveci pictat pe fond alb, în dreapta o canapea banală și neextensibilă și o sofa cu laterale mari. Scena e "taiata" orizontal de un perete cu geamuri, care par din fier maro-inchis și metalizat.

Alfredo e într-un halat negru, dar pe dedesupt are haine de stradă... O fi facut duș cu ele înainte... :D Violetta e într-o rochie albă, ceva între una de mireasă și camasă de noapte.

"Invan m`aspettera! "

Germont vecchio e clasic, costum maro (sus) cu negru, joben, manta neagră. Și chel pe toată banda din mijloc a capului. :-) Cântă foarte bine, la fel și Violetta, aproape la fel și Alfredo, distributia e la înaltime. Nicio surpriză, doar e Roma...

Alfredo revine, având un sacou gri, joben și manta în loc de halat. :-) (N-am fost atent ce s-a întâmplat cu halatul... cât costă, de exemplu, ... "Halatul! Halatul! Cât e halatul?" :-) )

"Aaaaamaaami-Alfreeeedo! "
Momentul maxim al operei nu e evidentiat prin nimic, lumini, gesturi, chiar nimic. Dar Violetta cântă bine și cine vrea să simtă... simte! Lipseste și faza în care tăticul îi dă cu mânusa peste față fiului, doar îl ia usor de umeri și îl asează pe sofa...


"Noi siamo zin-ga-ree-le! "
După o pauză destul de lungă cu luminile aprinse la juma` de pret, începe a treia parte. Podeaua e tot cu patrate, dar acum sunt bleu-gri cu modele în interior. Costumele sunt clasice, neremarcabile decât prin culoare, toate negre, mai putin Violetta, care are o rochie rosie spre roz dintr-un material care fosneste când o târâie pe scenă (se aude chiar și la ultimul nivel! ) și care are o formă ciudată (ca să nu zic "urâtă" :D), parcă are 3 burti de gravidă la spate de la mijloc în jos...
Si dansatoarele sunt tot în negru, costume mulate pe trunchi, cu fuste transparente, doar toreadorii au putin sclipici peste costumele... tot negre!
(Am înteles că ar fi o mare smecherie cu acest spectacol că regia e semnată de..., iar costumele sunt concepute de..., mie mi s-au parut banale "realizarile". Parcă sindromul "fata lu` tata" era românesc... A, nuu? Deci nu "numai la noi e asa"?...)

Masa de joc e o pată de culoare verde în tot ansamblul cromatic neatractiv. Este adusă în față (masa) când apare Alfredo, care nici el nu iese în evidentă ca imbracaminte. Joacă ei ce joacă ("Un quattro! Un sette! "), apoi pleacă să îmbuce ceva, dar se întorc înainte să îi cheme Alfredo... I-a gonit din culise marea regie...
"Questa dooonna conoscetee?"

("Marea regie" nu e o exprimare din greseală. Spectacolul e semnat de Sofia Coppola și... n-are nimic, dar absolut nimic special în el. Oare de ce o fi regizat tanti asta la Opera din Roma?...? E retorică intrebarea.)


"La bugia pietosa a medici e concessa"
Actul final, un pat mare în centrul-spate al scenei, cearceaf alb, cuvertură albastru-inchis, un set de geamuri la capul patului, precedate de o perdea ca o cortină trasă în sus în aceeasi nuantă de albastru. Pe laterale, niste usi rotunde (acelasi albastru) care pot fi sifoniere sau... usi de intrare în cameră.

"Delllaa
traviata
sorriddi
il Dioo"

"Ro-ma, o, ca-ra, noi la-sceremo! " :-)

Germont nu se uită la Violetta când realizează că e pe moarte, zice "O, cel! E vero! " doar pentru că i-a impus-o partitura... Am mai văzut gafa asta și la alte teatre, mă mir că nu isi dau seama de ea cei implicati în "fabricarea" scenei, dacă Germont e cu spatele la Violetta, cum isi dă seama că e adevarat că e bolnavă? Aaa, da, are ochi la spate, vine din povestea lui Creangă, de asta soacra cu trei nurori nu are soț, Germont e plecat la Paris după Alfredo. :-)

La final, aplauze tari și urale pentru Germont-tatăl, pentru Violetta și ceva mai scazute pentru Alfredo. Deh, dacă la Roma nu a aratat că stie golf (ca la Dortmund) sau tenis (ca la Bucuresti) ... :-)


Distributia:
Violetta Valery: Francesca Dotto
Alfredo Germont: Antonio Poli
Giorgio Germont: Roberto Frontali
Flora: Anna Malavasi
Annina: Chiara Peretti
Gastone: Andrea Giovannini
Baronul: Roberto Accurso

Dirijor: Jader Bignamini
Regia: Sofia Coppola
Director de cor: Roberto Gabbiani
Scenariul: Nathan Crowley
Scenografia: Leila Fteita
Costume: Valentino Garavani, Maria Grazia Chiuri, Pierpaolo Piccioli
Coregrafia: Stephane Phavorin
Lumini: Vinicio Cheli

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-05-2015: Opera din Plovdiv, program festival Teatrul Antic 2015
19.06 vineri, OPERA OPEN 2015, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
26.06 vineri, KARMEN - G. Bizet, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
3.07 vineri, Trubadur - G. Verdi, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
9.07 Joi, VIVA L`OPERA, VIVA LA MUSICA, 21: 00H. TEATRUL ANTIC ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site