Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Don Pasquale student oltean. Balul bobocilor 2021

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Data articol: 2021-02-20 ]
[ Din localitatea Craiova ]
[ Tara România ]

Don Pasquale student oltean. Balul bobocilor 2021

 3571 30 ianuarie 2020, Aida (și eu) a (m) fost deja în acest ianuarie la 12 spectacole, dintre care 5 la Opera Națională București, 4 la Opera Comică pentru Copii, 2 la Opereta din București, plus un muzical la o companie privată. (Da, au fost două week-end-uri cu câte 4 spectacole, ce vă mirați așa? :D :-) )

30 ianuarie 2021. Am fost doar la un singur spectacol, dar și acela doar teatru pentru copii, "Capa cu tei iezi" la Ploiești! Asta după ce în decembrie nu am putut merge absolut nicăieri la vreun spectacol! Am fost numai eu cu Aida 6 zile în Italia, dar numai în vizită, toate teatrele erau închise! La Veneția - la Teatro "La Fenice", unde au avut loc premierele mondiale pentru "Rigoletto" și "Traviata" -, la Roma - închisoarea lui Mario, biserica din actul întâi din "Tosca", Sant`Andrea della Vale, Opera din Roma, unde Aida a văzut "Tosca" la 2 ani și două luni ;-) -, la Mantova - casa lui Rigoletto, castelul Ducelui de Mantua, râul unde avea hanul Sparafucile - la Arena din Verona...
(Cuuum? Am fost singur în Italia 6 zile cu fetița mea de 3 ani și 8 luni? Daaa, mi s-a mai zis că nu sunt zdravăn la cap, dar eu tot nu văd care e problema?! :D :-) ) )


Deci, acesta este primul spectacol de operă pentru noi în acest an! Nici nu e de mirare, pentru că este chiar primul spectacol de operă organizat în România în acest an, primul după multe luni, de la "Rigoletto" de la Constanța din 1 noiembrie 2020 - la care am fost! ;-) Felicitări pentru Opera din Craiova pentru acest adevărat "Balul bobocilor" 2021! ;-)
(Au mai fost spectacole de operă românești organizate în acest an înainte de acesta - la Iași a fost "Indiile galante", iar la Chișinău a fost "Boema" -, dar au fost sub formă de operă în concert! Acesta a fost primul complet! )

Am venit, ca de obicei, cu trenul. Am ajuns la Craiova, am luat autobuzul 1 și am înregistrat astfel o nouă premieră: Aida, prima oară cu autobuzul în Craiova! :-) A urmat imediat a doua, prima oară la spectacol la Casa Studenților, premieră și pentru mine! Eu am dormit acolo de mai multe ori - pe vremuri aveau acolo și un minihotel - prima oară cu fratele meu, Rinu, în 1995, când... venisem să dăm admitere la Economic la Universitatea din Craiova!
(Dacă vreți să știți cu ce note dezastru s-a terminat... eu am luat 3, 06 la Matematică și 1, 37 la Economie, iar el cam 1 la amândouă! :D :-) ) Nici împreună adunate nu cred că am avut media minimă de admitere! :-) ) Nu a fost vreo problemă, eram în excursie, eu eram deja student la Economic la București, iar el la Construcții tot la București, facultăți pe care le-am și absolvit. ;-) )

La intrare ne întâlnim chiar cu amfitrioana noastră, doamna Corina! Se bucură că ne vede - și noi că o vedem ;-) -, remarcă despre Aida că a crescut mult - ultima oară fusesem la spectacol la Craiova tocmai în iulie, în urmă cu mai bine de o jumătate de an -, iar Aida vrea să îi arate rochița ei care se învârte. :-) Da, de la Concertul de Anul Nou de la Viena, Aida are o nouă pasiune, valsul, iar taică-su o nouă grijă! Aida se rotește, dar nu se oprește după prima rotație, o încearcă și pe a doua, amețește și îmi stă mie inima să nu se lovească în cădere...


Intrăm în sală. E relativ mică, iar pandemia o face și mai mică. Sunt vreo 40-50 de spectatori cu drept de vot la parter, plus Aida :-) și mai sunt și sus două rânduri de balcoane, populate, de asemenea, rarefiat.

Începe uvertura. Aida zice de două ori "Veau să se idice! " (cortina) Îi explicasem ce e uvertura în urmă cu câteva săptămâni, iar acum îi reamintesc. Se liniștește și zice "Uite! Vioaa! " Apoi zice "Contabas! " și imediat adaugă un "Ooo! " pe ton jos! :-)
Aplaudă la final, după care cortina nu se ridică, ci se deschide în laterale. :-)

Don Pasquale e în dreapta, stă tolănit pe un scaun și are un ziar pe față. E "poza" folosită și pentru afișul spectacolului. Aida spune "La apartament avem scaune de-alea! "... și atunci remarc și eu faptul. :-)

Don Pasquale da Corneto Craiovița se ridică, vine doctorul, amândoi fac planuri cum să ia Craiova titlul de campioană... ăăă, ăsta e alt spectacol, unul cu iz de SF. :D

Costumele sunt din epoca subiectului, ciorapi albi pe toată gamba, pantofi negri, peruci cu zulufi mari pe margine, haine lungi și elegante, cu fireturi aurii. Personajul principal are haina portocaliu închis și pantaloni maro, iar doctorul grena deschis.

Aida mă întreabă ce zic, îi zic pe scurt, în șoaptă, dar nu prea e atentă. Zice "Sparafucile" :-) probabil pentru vocea baritonală a Don Pasquale, se fâțâie, dar aplaudă la final de fiecare arie.

Vine nepotul, Ernesto, ia ziarul, citește că iar a bătut Craiova pe dinamo! :-) A, ba, nu, urmează să îi bată iar peste câteva zile, când e programat meciul direct! ;-)
(Notă... Da, până am scris eu articolul, iar a bătut Craiova pe dinamo! ;-) )

Actul al doilea.
"Cine e?" Zic "Norina! "
Aida nu o cunoaște, nu i-am pus să asculte nicio arie, dar nu zice nimic.
Norina e pe o sofa culoarea muștarului, dar în mână ține o carte, nu mănâncă mici. :-) E brunetă și are o rochie lungă, roz, cu sclipici, mov sus.
"Sunt cam răsfățată! " zice de pe scenă, "amenințând" cu un evantai albastru din pene, apoi cu o mască de carnaval.
Aida se fâțâie, dar acum pe muzică. Are mâinile în aer și dirijează :-) , apoi îmi spune că vrea să stea singură pe scaun. Îi explic că nu avem cum, că e virus și trebuie să stăm departe de alți oameni și nu am alt loc unde să mă așez.


Spre surprinderea mea, se dă pauză! Mă așteptam să fie șnur tot spectacolul. Aida îmi spune "Veau să ne vedem cu Corina! " Și... ne vedem, ocazie cu care aflu că Opera din Craiova pregătește premiera unui spectacol denumit "Logodnicul din Lună", dar posibil și "Boema" lui Puccini, spectacol pe care l-am văzut la Craiova de mult... de pe vremea când nu-mi plăcea "Boema". :D :-)

Corina: "Cum îl cheamă pe fratele tau?"
Aida: "Papaghenuț! " :-)

Mihai e numele lui real, iar papaghenuții sunt cei 10 copii din opera "Flautul Fermecat" de la Opera Comică pentru Copii din București. :-)

Aida spune că îi place spectacolul. Corina îi explică unei alte persoane despre Aida că e spectator vechi! ;-) Și, într-adevăr, îmi dau seama că luna aceasta s-au împlinit 2 ani de la prima ei operă văzută la Craiova și în România, "Traviata", 19 ianuarie 2018, pe când avea 1 an și 9 luni!

O altă surpriză, în foaier ne întâlnim cu... Adrian Mărcan, solist al Operei din Brașov! Aida nu-l recunoaște sau pur și simplu nu vrea să vorbească. E adevărat, totuși, că a trecut mai mult de un an de când l-a văzut pe scenă (la București), de când i-a fredonat în culise aria lui Figaro ("Largo al factotum") și, mai ales, de când i-a explicat că la pian elefanții sunt în stânga claviaturii, iar păsărelele în dreapta. :-) Dar interesant și important e că Aida a învățat atunci și mai știe asta și la un moment dat, când a văzut un pian, Aida a arătat spre stânga și a zis pe ton jos "Ooo, elefoanții! " :-)

Ne întâlnim și cu domnul Antoniu Zamfir, directorul Operei din Craiova, care, amabil, ne mulțumește că facem drumul pentru spectacol, iar noi îi mulțumim că ne dă ocazia. ;-) Nu sunt mulțumiri de complezență, fără acest spectacol luna ianuarie a lui 2021 ar fi fost fără operă pe scenă!


Actul al treilea. Ne mutăm pe alte locuri astfel încât Aida să stea singură pe scaun, iar eu pe rândul din în spatele ei. Cortina nu se ridică, apare Ernesto în fața ei (într-o haină lungă și mov, ciorapi albi, pantaloni negri), cărând două geamantane. Deci nu sunt singurul care merge cu trolerul la operă. :-)

Cântă, pleacă, și cortina se ridică, dezvăluind personajul principal, cel cu drepturi de autor asupra numelui spectacolului. :-) Don Pasquale pare îmbrăcat la fel, dar îmi dau seama că greșesc, e asemănător dar are alt costum, unul maro, în Bănie nu se folosesc aceleași costume în acte diferite. ;-) Vine doctorul cu Norina deghizată, rochie grena, lungă, umbrelă roșie și, mai ales, voal alb pe față. Apare și notarul, în negru tot, îmbrăcat la fel ca Don Basilio din "Bărbierul din Sevilia" de la București și Galați. Vine și Ernesto, dar e agitat, așa că e ținut de brațe de doi servitori.

Urmează căsătoria, apoi... muierea scoate ghearele. Ce surpriză! :D
"Să nu-mi răspunzi nimic! Voi ști la palme să te iau! "

Don Pasquale de Craiovița e siderat! "Pumni? Palme?" Acum vede ce olteancă și-a băgat în casă! :D... Prea târziu! B-)

Nici servitorii din casă nu sunt prea veseli cu o așa scorpie... "Iadul ăsta blestemat nu mai e de suportat! "

Iar Aida îmi spune că îi e foame! :-)


Actul al patrulea aduce pe scenă lume multă. Femeile sunt în stânga, îmbrăcate în rochii roșii, bărbații în dreapta, în negru cu alb. Ban Pasquale face calcule... oltenești cu sumele cheltuite de nevestica lui... "Modista 100, trăsura 600, bijutier 950..." Lei oltenești, desigur. :-)

Norina are o rochie portocalie cu un pic de turcoaz, flutură un evantai mare, crem, din pene. Aida îmi spune "Veau și eu rochie ca aceea! " :-)
Păi, ce, tata Pasquale se poate opune? :-)

Don Pasquale și Norina se ceartă. Muierea îi dă o palmă de vede stele alb-albastre, scena devine luminată pandemic, adică 30%. :-) Sunt curios dacă palma pe care i-a dat-o a fost tot pandemică, adicătelea la 30% din capacitate. :-)

Îi mai povestesc Aidei ce se întâmplă, dar nu e prea interesată. Se ridică de pe scaun, face și juma de piruetă, dă din cap, dirijează, se întoarce spre mine, mă întreabă ce număr e scris pe scaunul ei... dar și pe cel alăturat. :-)

Corul femeilor. Aida e atentă și face moara din mâini, semn că îi place muzica și o trăiește.
"Tăceți, vine nipotino! "

"Mii de Norine de i-am fii dat lui Ernesto! "... exclamă Don Pasquale. Ce drăguț! Îi dorește nepotului lui mii de oltence nevrotice pe cap! :-)

Grădina. Decor frumos. Un gard alb, câteva trepte în mijloc tot albe, câteva coloane înalte în spate și niște plante, totul luminat albastru, culoare la care se potrivesc foarte bine veiozele rotunde albe. Ernesto cântă, Aida ridică mâinile în aer. Apoi îmi zice să o iau în brațe. "Ce răbdare are! " îmi spune o spectatoare de alături, dar se cântă și nu îi răspund că a văzut cuminte, printre multe altele, "Tosca" la Roma! ;-) Acum, însă, nu mai are așa răbdare - adevărat e că "Don Pasquale" e frumos, dar nu se compară cu "Tosca" - și zice "Mi-e foame! Acum! " "Mai e puțin! " îi zic și, într-adevăr, în câteva minute se termină fericit pentru Don Pasquale, adică scapă de olteanca nevrotică. :-)


Distribuția:
Don Pasquale: Petru Burcă (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Norina: Mariana Bulicanu
Doctor Malatesta: Ioan Cherata
Ernesto, nepotul: Bogdan Mihai
Notarul: Alexandru Petre
Servitorii: Petrișor Efrem, Ionuț Dumitru, Leonte Stănescu

Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru
Regia artistică: Arabela Tănase
Scenografia: Răsvan Drăgănescu
Concert-maestru: Meda Stanciu
Maestru de cor: Lelia Candoi
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria Cristiana Stan
Sufleur: Viorica Tomuş
Regia tehnică: Mihaela Grama
Sonorizare: Sorin Tican, Bogdan Martin
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Machiaj/coafură: Ioana Boicea, Andra Stanciu

Orchestra și Corul Operei Române Craiova

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site