Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Traviata albă la Opera Poporului vienez

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2012 ]
[ Subcategorie II Viena VolksOper ]
[ Data articol: 2012-10-01 ]
[ Din localitatea Viena ]
[ Tara Austria ]

Romna Franais

Traviata albă la Opera Poporului vienez

 464 În drumul spre Teatro alla Scala di Milano, profitând de traseu - sau, ca să fiu sincer, alegându-mi-l așa :) - am văzut un spectacol la VolksOper din Viena. Aceasta este "sora vieneză mai mică" a mult mai cunoscutei Opere de Stat, "StaatsOper", și amplasamentul fiind mai departe de centru, cum iesi din WestBahnHof ("Gara de Vest"), pe stânga, doar o orã de mers pe jos. :-) Denumirea este și ea traductibilã, "VolksOper" însemnând "Opera poporului", iar administrarea este fãcutã de aceeasi societate care se ocupă și de opera "mare", deci nu există concurență între cele două.

Cladirea operei este albă, amplasată într-o mică intersectie, fațada fiind usor "indoita" și vizibilă complet doar din putine unghiuri, o parte din clãdire fiind pe strada principală, cealaltă "intrând" pe una secundară. Pe cladire scrie maaare "Volksoper", cu litere grena, mari cat două niveluri! Tot pe strada secundară e și intrarea, iar după uși e un foaier-hol micut, apoi sala, care are 1261 de locuri pe scaune, 72 de locuri în picioare (cam la 3 euro biletul ;-) ) și două locuri pentru scaune cu rotile.

In general nu sunt adeptul montarilor moderne, dar aceasta a fost interesantă. În primul rând, pentru că nu a fost exagerată din punct de vedere tehnic, cu elemente de decor greu de înteles sau chiar inexplicabile vis-a-vis de subiectul operei. Apoi pentru realizare, aparent simplă, dar foarte expresivă. Pentru costume s-au folosit numai trei culori, alb, negru și portocaliu-rosu, iar scena, de obicei albă, uneori era luminată în albastru. Violetta era în costum alb de clown (ca și unii dintre petrecareti), singurul element care nu mi-a placut fiind scufița, care, desi albă, a taiat din seriozitatea sau gravitatea tusei Violetei din primul act.

Alt element interesant și foarte bine valorificat a fost scena rotitoare. De exemplu, la aria "Amami Alfredo", Violetta este pe scena rotitoare care, în timp ce ea cântã, o îndepartează de Alfredo, aflat pe partea fixă a scenei, acela fiind, într-adevar, momentul adevãrat al separarii lor.

Ultimul element important de decor a fost o perdea imensă, semicircularã, amplasatã pe mijloc de la stânga la dreapta, care a separat inspirat multe dintre elemente.


"Libiaaamo! Libiamo ne`lieti calici"
Scena are 4-5 trepte în forma de cerc, în spate e un alt cerc urias, aproape cat toată scena, din care jumatatea din spate e o un fel de prapastie. Podeaua e albă, la fel perdeaua, care ia și prim-planul. Când ies, invitații dispar în "prapastie" pe scarile care coboară sub nivelul zero al scenei.

"Un di felice"
In spate, un semicerc mai mare format din perdeaua uriasă, luminată mai spre portocaliu. Violetta și Alfredo stau pe trepte. Ea are scufița albă cu moț negru pe cap, Alfredo e în costum negru, iar în spatele perdelei se află invitații, care se vad în umbră și care urmaresc indiscreti ce se întâmplã. :-)

"E strano! E strano! "
Violetta e doar într-un furou alb, care aratã ca o rochie cu bretelute, iar jos până sub genunchi. În timpul ariei, vine usor în față. În toată perioada, o perdea uriasă, albă și foarte subtire, aproape insesizabilă, se învarte în jurul cercului din centrul scenei. În spatele ei, un clown urcă usor din "prapastie", iar după ce ajunge sus, începe să mimeze, imitând-o pe Violetta pe muzică, iar la "Sempre libera", mai multi imbracati aproape a clowni, haine albe și cu cercuri negre, iar și se distrează ca la o petrecere. Când Alfredo spune "Croce delizia", clownul e și el atent, iar ceilalti coboară în "prapastie", disparând.


"Dei miei bolenti spiriti"
Alfredo, în pantaloni negri, la fel și vesta, camasă albă, stă în genunchi și cântã în spatele perdelei. Nu stiu de ce, dar bãnui cã amplasarea lui a vrut sã sugereze desertãciunea gândurilor și ideilor lui.

Violetta - Germont Giorgio
Decor: perdeaua uriasă în spate în formă de semicerc. În față, două scaune cu spatar, albe, o măsuță crem cu picioare albe și două scaunele albe.
Violetta e într-o rochie albă, pe care lumina o face să pară bleu, Germont în costum negru, închis la haină pană la gat, camasă albă, careia i se vad manecile când isi dă sacoul jos și il asează pe spatarul unuia dintre scaune.

"Aaaamaaami Alfreeedoo! " Violetta e pe scena rotitoare, care o departează de Alfredo încet... încet... implacabil.


Balul Florei este asemanator cu al Violetei din primul act. Se adaugă toreadorii, în negru, inclusiv palaria cu boruri laterale, dar cu ciorapi rosii pe toată lungimea gambei.

"Mi chiamasti! Che volete?"
Inainte să vină Alfredo, Violetta isi dă jos halatul de matase albă pe care il avea deasupra. În spate, un fel de podium mare, ca o mică scenă, luminat portocaliu, ca și zona din jurul lui, în formă de semicerc orientat spre public. În spate, perdeaua uriasă, luminată mai spre roz asezată tot în semicerc orientat, dar spre fundul scenei, iar invitații stau iar "grupați" în spatele perdelei, iarasi indiscreti. Sunt spectatori fară bilet și încă foarte bine plasati. :-)

Violetta e în camasa de noapte de matase albă, Alfredo în pantaloni de stofă și vestă negre, camasă albă, invitații în negru, cateva femei în rosu aprins, dar cu masti negre doar peste ochi, iar femeile în rochii negre au pe cap un fel de palarii tuguiate și cu moț negru, care, așa cum sunt luminate, arată ca de paie.

"Questa donna conoscete?"
Invitatii vin din spatele perdelei, iar cativa urcă din spatele podiumului, unii apar înainte să îi cheme Alfredo. :-) La finalul ariei, ea vine cu pieptul înainte, Alfredo o izbeste tare cu banii peste sâni, iar ea se prabuseste.

"Teneste la promessa" - "Addio del passato"
Violetta e pe o canapea albă, de o persoană, aflată în dreapta scenei. Majoritatea scenei e ocupată de perdeaua uriasă, aranjată tot în formă de cerc. La fel e și ea imbracată, camasă de noapte albă. Alaturi, un scaun alb, o măsuță albă, jos o vază cu flori tot albe, iar în stanga, scufița ei... albă.

Actul final este redat în mod real, așa cum majoritatea montărilor uită să o facă: Violetta moare doar cu Anina alaturi, ceilalti, doctorul Grenvil, Alfredo și Germont-tatăl fiind prezenti doar în imaginatia ei! La VolksOper, "separarea" realitatii de imaginatie a fost facută de perdeaua albă imensă. În spatele ei cantau cei doi Germont, dialogul Alfredo - Violetta fãcându-se de la distanță.


Distributia:
Violetta Valery: Rebecca Nelsen
Alfredo Germont: Oliver Kook
Giorgio Germont: Tito You
Flora Bervoix: Eva Maria Riedl
Annina: Katharina Ikonomu
Gastone: Christian Drescher
Baron Douphol: Thomas Plüddemann
Marquis d`Obigny: Daniel Ochoa
Dottore Grenvil: Yasushi Hirano

Dirijor: Julia Jones
Regie: Hans Gratzer
Decoruri: Hans Gratzer
Costume: Barbara Naujok
Lumini: Frank Sobotta

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site