Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Opera din Budapesta
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 533

Gală de operă, duminică, în Parcul Reconcilierii din Arad

[ Din categoria Stiri opera ]
[ : 2012-08-30 ]
[ Din localitatea Arad ]
[ Tara România ]
 533 Organizată în Parcul Reconcilierii din Arad, duminică 2 Septembrie, la ora 19.30, tradiţionala "Gală de operă în aer liber" se desfăşoară, în acest an, sub semnul marilor titluri de operă italiană şi franceză. Evenimentul va fi prezentat de cunoscutul actor Zoltan Lovas.

Potrivit directorului Filarmonicii de Stat Arad, dr. Alin Văcean "secolul romantic este din nou prezent în ţesătura lirică a serii, într-un parcurs care înscrie deopotrivă acrobaţiile belcanto-ului lui Vincenzo Bellini şi Gaetano Donizetti, dramatismul verdian sau exotismele din marile partituri de Georges Bizet sau Camille Saint Saens".

Susţinută de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu, seara de operă îi are ca invitaţi pe soprana Cristina Maria Oltean, mezzosoprana Kutasi Judit Isabela, tenorul Ştefan Korch şi baritonul Lucian Petrean, reprezentanţi ai celei mai tinere generaţii de artişti lirici ai României.

Potrivit organizatorilor, programul cuprinde arii şi ansambluri din operele Somnambula de Vincenzo Bellini Fiica regimentului şi Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Don Carlo, Rigoletto şi Traviata de Giuseppe Verdi, Carmen de Georges Bizet, Samson şi Dalila de Camille Saint Saens, Romeo şi Juliette de Charles Gounod şi Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach

Potrivit directorului Filarmonicii de Stat Arad, dr. Alin Văcean, "vă invităm să vă bucuraţi deopotrivă de frumuseţea şi inspiraţia celebrului Vals al Julietei, de faimoasa Barcarolă din Povestirile lui Hoffmann, de minunatul mozaic al cvartetului din Rigoletto sau nu în ultimul rând de dinamicele Granada sau Les Filles de Cadix, titluri de bravură care îmbogăţesc proiecţia lirică a acestei ediţii cu adevărat unice".

Organizatorii "Galei de operă în aer liber" au prezentat şi câteva informaţii din activitatea profesională a artiştilor inviaţi.

Dirijorul Cristian George Neagu a absolvit Liceul de muzică din Timişoara în 1982 şi cursurile Academiei de muzică «Gheorghe Dima» din Cluj în 1987, obţinând diploma în muzicologie. A studiat dirijatul la Bucureşti, cu maeştrii Cristian Mandeal şi Constantin Bugeanu, participarea din 1987 la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, marcând începutul activităţii sale prodigioase la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România. Din 1990 Cristian George Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad, alături de orchestra simfonică concertând în Italia şi Germania şi realizând numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune. În 1992 a apărut primul său disc. În iunie 1992, dirijorul a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu dirijorul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de Helmuth Rilling la Stuttgart. În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii George Enescu şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Între 1992 şi 1999 Cristian George Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.

Cristian George Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti din 1996.

Soprana Cristina Maria Oltean a studiat arta vocală la clasa conf. dr. Ramona Eremia, absolvind în 2011 cursurile Facultăţii de artă scenică din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Examenul de licenţă l-a susţinut pe scena Operei Maghiare din Cluj, cu rolul Madame Herz din opera Der Schauspieldirektor de Wolfgang Amadeus Mozart. Începând din anul 2008 s-a specializat în mod constant la cursuri de măiestrie îndrumate de Jean Louis Chastaing (Franţa), Monica Mauch (Germania), Mariana Nicolesco (Brăila), Horiana Brănişteanu (Salzburg), Leontina Văduva (Cluj Napoca), Theodore Coresi (Viena), Constantin Nica (Elveţia) dar şi la acelea organizate în cadrul şcolii de toamnă Seri albastre de la Arcuş şi susţinute de soprana Felicia Filip şi regizorul Cristian Mihăilescu.

A participat la competiţii naţionale de specialitate, în 2011 obţinând premiul II la Concursul de canto de la Piatra Neamţ şi premiul special al juriului la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov. În ierarhia întreceririlor internaţionale a fost finalistă a ediţiei din 2010 a Concursului Internaţional de Canto Simandy Jozsef de la Szeged, iar în 2012, finalistă a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila.

Colaborează cu instituţii de profil din ţară abordând în egală măsură repertoriul de operă şi vocal simfonic. În 2012 a colaborat cu teatrele de operă clujene, în Hänsel şi Gretel (opera Naţionala Română) şi Elixirul dragostei (opera Maghiară de Stat).

Mezzosoprana Kutasi Judit Isabela a început să studieze violoncelul şi mai pe urmă canto la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara. A absolvit în 2005 Facultatea de Muzică din Oradea, la clasa prof. Lavinia Cherecheş, iar cursurile masterale le-a urmat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj sub îndrumarea prof. Marius Vlad Budoiu. A urmat de-a lungul anilor cursuri de măiestrie vocală sub girul lui Emil Crăsnaru la Oradea, Horiana Brănişteanu şi Ionel Pantea la Cluj Napoca, Verena Keller la Frankfurt şi în Elveţia, cu Dirk Wedmann (Sigriswill), Andreas Schüller (Berna) şi Mathias Behrends (Thun).

Participările din anul 2011 la întrecerile internaţionale de canto i-au acumulat mezzosopranei o serie întreagă de reuşite: premiul Martha Joja pentru stil cameral la Concursul de interpretare a liedului Ionel Perlea din Slobozia, Premiul II şi premiul special Duna TV la Concursul Simandy Jozsef de la Szeged şi o bursă de studii în cadrul Internationale Opernswerkstatt din Elveţia, ca urmare a participării la cea de a 30-a ediţie a Concursului “Hans Gabor” Belvedere, de la Viena.

Artista a susţinut concerte şi recitaluri în România, Ungaria, Germania, Elveţia, Austria şi Israel.

A abordat pe scenele lirice rolurile de mezzosoprană din operele Nunta lui Figaro (Macellina), Dido şi Aeneas (Dido şi Sorcerres), Carmen (Mercedes), Samson şi Dalila (Dalila), Bărbierul din Sevilla (Bertha) şi Bal mascat (Ulrica).

Kutasi Judit Isabela a câştigat în această vară premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto Hariclea Darclée de la Brăila.

Tenorul Ştefan Korch a urmat cursurile Liceului de artă din Oradea şi a absolvit în 2011 secţia de canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. S-a specializat la cursurile de măiestrie organizate la Salzburg de Horiana Brănişteanu (2010) şi la acelea susţinute la Brăila de Mariana Nicolesco (2011), iar din 2010 îşi marchează prezenţa pe scene lirice şi de recital din România. Şi-a susţinut examenul de licenţă în 2011, cu rolul Vogelgesang din opera Der Schauspieldirektor, pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca, iar pe scenele lirice clujene a debutat în Paiaţe (Arlechino) - opera Naţională Română, Ana Lugojana (Sandu) - Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Elixirul dragostei (Nemorino) - opera Maghiară de Stat.

Ştefan Korch a câştigat în acest an Marele premiu şi premiul Adela Burlui ex aequo la Concursul de interpretare a liedului Ionel Perlea de la Slobozia, Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Alfredo Giacomotti de la Pavia (Italia) şi Premiul Fundaţiei "Darclée" la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila.

Baritonul Lucian Petrean absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca (1999) şi ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima (2010). Lucian Petrean a îmbrăţişat cariera lirică şi şi-a finalizat în acest an cursurile masterale la aceeaşi Academie. A debutat în 2010 pe scena Operei Naţionale din Cluj Napoca, în rolul titular din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi şi în acelaşi an a devenit colaborator al Operei Naţionale Române din Bucureşti.

2011 i-a adus un nou debut pe scena Operei Române din Cluj, în rolul lui Tonio din Paiaţe de Ruggiero Leoncavallo, iar 2012 a însemnat începutul colaborării cu opera Maghiară din Cluj, odată cu rolul Giorgio Germont din Traviata de Giuseppe Verdi. Baritonul a participat în 2011 la cursurile de măiestrie ale tenorului Constantin Nica (Elveţia) organizate în cadrul academiei de muzică clujene, iar în domeniul întrecerilor internaţionale de specialitate, a fost semifinalist al ediţiei din 2010 al Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi finalist al ediţiei din acest an al Concursului liric internaţional Alfredo Giacomotti de la Pavia (Italia).

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 280Alte titluri din aceeasi categorie

08-09: 200 de ani de la primul spectacol de operă prezentat în Valahia!
La 8 septembrie 1818, la Teatrul de la Cișmeaua Roșie, situat în colțul Podului Mogoșoaiei și a străzii Fântânei (azi Calea Victoriei și strada general Berthelot), prima sală se spectacole permanentă din c ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opera

26-08: Program Sibiu Opera Festival
Duminică, 9 septembrie 2018, ora 19 – Sala Thalia
GALĂ DE OPERĂ – Concert de deschidere a festivalului
Dirijor: Marijn Simons (Olanda),
Solisti: Adela Zaharia – soprană,
Mihai Urzicana – tenor,
... [ continuare ]
Din categoria Stiri opera

06-08: Femeie arestată pentru a fi ascultat in continuu o arie a lui Placido Domingo
O femeie din localitatea slovacă Sturovo a fost arestată pentru a fi ascultat cu volumul la maxim, timp de 16 ani de la ora 6 dimineaţa la 10 seara, o arie de operă interpretată de tenorul spaniol Plácido Domingo, au informat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opera

20-06: Festivalul „Virginia Zeani” şi-a deschis porţile la Târgu-Mureş
A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani” a început luni, 18 iunie, cu un recital de excepţie susţinut de Mădălina Paşol. Festivalul care reuneşte 86 de concurenţi din 26 de ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opera

28-05: Festivalul de Opera de la Varna
Spectacolele incep la ora 21.00 si au loc la Teatrul de Vara din Varna

20.06 SINGIN’ IN THE RAIN! - musical de Nacio H. Brown si Arthur Freed
28.06 ZORRO - musical de Gipsy Kings si John Cameron
02.07 CARMEN - opera de G ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opera

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site