OperaRail 2015 OperaRail 2013 OperaRail 2012 OperaRail 2020 OperaRail 2019 OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2014 OperaRail 2016 RomaniaRail 2015 ChinaRail 2015 Elena Mosuc Angela Gheorghiu Leontina Văduva Ionut Pascu Teodor Ilincai Ludovic Spiess Felicia Filip Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Viena VolksOper Viena StaatsOper Teatro Alla Scala Milano London Royal Opera House Budapesta Opera Munchen Bayerische StaatsOper Sofia Opera House |
Madama HedeButterfly
[ Autor Adrian Trasca ]
 Prima mea opera in Danemarca - si singura pana acum - a fost o aventura. Opera am descoperit-o intamplator intr-un ziar... danez, care avea o pagina in engleza si mi-am zis ca nu pot rata evenimentul, chiar daca dimineata aveam de mers la Kolding la finala europeana pentru locul 5 la handbal feminin, Romania-Suedia - castigata ulterior de fetele noastre - si nu stiam daca ma incadrez in timp sa ajung si la spectacol. Am reusit mai mult, adica mi-au ramas doua ore libere, pe care le-am exploatat pe drum facand o escala la Odense si vizitand casa natala a marelui povestitor Hans Christian Andersen.
Danemarca este o tara plata, plina cu orase identice plus Copenhaga, singura localitate care merita cu adevarat sa fie vizitata. Intrucat era august, Opera din Copenhaga organiza numai ghiduri turistice sau spectacole in colaborare cu alte teatre din tara, dar, intamplator, cum spuneam, am gasit un titlu, "Madama Butterfly" la... Hedehusene!
Stie cineva unde e Hedehusene? Desigur ca nu! Nici eu nu stiam pana nu am ajuns acolo. De ajuns, e simplu: iei trenul pana la Høje-Taastrup! Suna urat? Nici vorba! Urât suna in daneza! Am intrebat un controlor de tren cat mai e pana la Høje-Taastrup si s-a uitat mirat la mine! Intelegea el intrebarea, dar "Høje-Taastrup" neam! Asa ca am scris pe un biletel aceste doua cuvinte magice si l-am intrebat "Cum ajung la" si am aratat cu degetelul la numele de pe biletel. Controlorul s-a luminat, a zis "Aaa! " si apoi, fara sa fiu rautacios, a zis numele localitatii respective in daneza, ceva care semana cu un latrat. :D
Ajuns acolo, am asteptat autocarul pus la dispozitie de organizatorii spectacolului, dar el a venit in alt loc decat l-am asteptat eu (am aflat asta ulterior), asa ca l-am pierdut. A fost mai interesant asa, ar fi fost prea banal daca luam autobuzul acela si gata! :-) Am intrebat, am aflat, si am luat un autobuz, 123 (nu Vitan - Gara de Nord :-) ) pana la Hedehusene. De aici un alt autobuz, 116 (nu cel spre Giurgiului, desigur :-) ) care circula din ora in ora, l-am intrebat pe sofer unde sa coboram (eram vreo 4 care mergeam in aceeasi directie), iar soferul, intr-o engleza aproximativa, ne-a spus ca ne arata el, am strabatut niste campuri, niste sate si, la un moment dat, in mijlocul unui sat, ne-a zis sa coboram si ne-a aratat o directie... printre case, spre un camp... Ne-am uitat mirati, el a dat din cap ca sigur, sigur, asa ca... am pornit la drum. Am traversat o curte, pe un drum de tractor, am trecut pe langa niste balti mici lacuri, am traversat o sosea asfaltata, apoi din nou camp si, in sfarsit, un indicator "Hedeland Amfiteater" Undeva, inspre apus - stiu asta pentru ca soarele tocmai apunea, creând un peisajul frumos - se vedea "ceva" si, mai ales, se auzea muzica - opera incepuse deja. Am ocolit lacul, am traversat parcarea (unde am gasit, desigur, si nelipsitele zeci de biciclete din Danemarca) si am intrat, in sfarsit, la spectacol.
Dupa ce vazusem cu nici doua saptamani inainte mai multe spectacole in aer liber in patria operei, Italia, comparatiile au aparut inevitabil. Daca la Verona, Torre del Lago, Macerata spectatorii stateau pe scaune fixe, ca sa zic asa, ramforsate pe suporti de tabla sau piatra, aici spatiul fusese special amenajat, pamantul decupat din deal in forma de cercuri concentrice, pentru a fi utilizat pentru opera!, iar scaunele era pliante si detasabile. Pe langa ele, o multime de oameni stateau direct pe iarba, ceea ce, iar comparativ, nu era neaparat bine. In Italia e cald, aici era Danemarca si chiar si in august era destul de rece, iar oamenii erau imbracati cu pulovere si haine lungi, geci, glugi si chiar pături, iar cei imbracati mai usurel aveau sa se imbrace ulterior, odata cu lasarea serii.
Spectacolul in sine pot spune ca a fost frumos, chiar spectaculos la un aspect pe care, cu toate acestea, eu l-as fi exploatat altfel. Vocile bune, amplificate pentru spectatorii de sus si de difuzoare. Scena, un cerc mare, cu pietris pe jos, un spate un bonsai urias, in spatele acestuia orchestra, iar in laterale doi stalpi de nocturna ca la stadioane. Costumatia a fost cam ciudata, Madama Butterfly si Suzuki erau imbracate traditional japonez, Pinkerton in costum de marinar, dar consulul american, Yamadori si altii in costume moderne! Rudele lui Cio-Cio-San, imbracate si ele traditional japonez, arunca, in celebrul moment al renegarii, cu scaune pliante spre proaspata doamna Butterfly, combinatie traditional-modern nereusita, dupa parerea mea.
Modernul avea sa isi faca loc intr-un mod sa ii zicem placut si ulterior. Il rico Yamadori vine la doamna Butterfly cu un Rolls Royce (cred) - spectatorii danezi au aplaudat masina, ceea ce recunosc ca m-a mirat - iar sosirea vaporului "Abraham Lincoln" a fost reprezentata... printr-un elicopter care a survolat audienta! Spectaculos, intr-adevar, doar ca... in spatele scenei se afla un lac si cred ca un vaporas pe acel lac ar fi fost mult mai potrivit pentru acest moment, mai ales ca pe orice scena din lume e dificil sa prezinti un vapor care intra intr-un port, iar aici exista deja "cadrul legal", adica balta. :-)
Dar a fost bine si cu elicopter. :-)
Dupa spectacol, am gasit autobuzul organizatorilor care ne-a dus inapoi la Høje-Taastrup. O mica amintire despre Bucuresti, adica mers bara la bara cateva minute, apoi tren pana la Copenhaga (latrat de danezi "Cobnhavn") - ocazie cu care am vazut, pentru prima oara in viata mea, un tren care pleaca mai devreme cu un minut decat ora afisata! -, de aici tren de noapte pe ruta cea mai lunga din Danemarca, pana la Frederikshavn, 480km, un somn bun, apoi alt tren pana la Skagen, cel mai nordic punct continental al danezilor, buncăre din război pe plajă, locul de intalnire a doua mări, o baie, prima a mea, in Marea Nordului... si deja am depasit subiectul articolului. :-) |
Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00 Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|