"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2014
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2020
OperaRail 2012
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Munchen Bayerische StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Budapesta Opera
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

My deutsche Fair Lady in Heidelberg Schloss

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2014 ]
[ Data articol: 2014-07-31 ]
[ Din localitatea Heidelberg ]
[ Tara Germania ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=4&nume_categ=heidelberg---my-fair-lady ]

My deutsche Fair Lady in Heidelberg Schloss

 1199 Încă de la început cred că este necesar pentru articol să precizez că nu cunosc în limba germană decât câteva cuvinte, cum ar fi "bahn" (tren, desigur :-) ), "haupt" (principal/a), "hauptbahnhof" (gara principală) şi întrebarea pe care i-am adresat-o unui neamţ, cred că în Hanovra, în urmă cu câţiva ani, "Where îs the bahnhof?" :-)

Desigur, pot fi şi om serios - serios? :-) - şi ştiu cum se spune "Danke" în cel puţin 13 limbi străine, germana fiind una dintre cele în care ştiu să zic chiar "Mulţumesc Schön" :-) , dar nu ştiu dacă acesta este un argument suficient pentru a vedea o operetă... în germană! La care se adaugă faptul că nici nu îmi place sonoritatea limbii germane... deja ştiu pe cineva care iar o să mă critice pentru ideea asta! :-)

Totuşi... cum sună "Moiata Precrasna Leidi"? Nu prea a germană, nu? Nici nu e! În urmă cu doi ani am fost la Opera din Ruse şi am văzut... "My Fair Lady" în bulgară! Adică o limbă cu o sonoritate şi mai zgârietoare de timpane! Dar, cum opereta lui Frederick Loewe mi-a plăcut chiar şi în balgarski, în germană urma să fie ceva mai plăcută... şi aşa a şi fost!

Desigur, pentru a urmări o lucrare muzicală într-o limbă pe care nu o cunoşti, trebuie să ai subiectul pe genunchi sau să îl cunoşti foarte bine, ceea ce era cazul meu, "My Fair Lady" fiind opereta mea preferată, atât datorită muzicalităţii ei, cât şi datorită filmului omonim cu încântătoarea Audrey Hepburn în rolul principal.

Aşa că am plecat de la Glasgow... aproape direct la Heidelberg! Nu e mult, n-am parcurs decât 169 de kilometri. Cu vaporul. De la Portsmouth la Le Havre. Şi încă 1716 cu trenuri, în total 1885 km! :D

Nu, chiar n-a fost un sacrificiu, oricum aveam în plan să parcurg acea distanţă, dar nu doar în două zile. Sacrificii au fost că nu am avut timp decât să tranzitez Parisul (dar cineva a avut timp, în trenul Le Havre - Paris, să îmi fure încărcătorul de acumulatori pus în priză la încărcat...) şi, mai ales, că am cărat trolerul din oraş până sus, la Castelul din Heidelberg, acolo unde era montată piesa... au, au, au şi ce l-ammm mmmai carrrat pe ssscări...

Heidelberg, oraş în sud-vestul Germaniei, nu este foarte mare, dar castelul de acolo este impunător. Aşezat pe un deal pe care acum îl cunoaştem foarte bine (şi eu, şi trolerul :-) ), nu este doar el aspectuos, ci şi oferă de sus o privelişte feerică asupra oraşului şi a râului Neckar care îl traversează. Universitatea din Heidelberg este cea mai veche din Germania şi una dintre cele mai vechi din Europa, iar pentru România oraşul are şi o importanţă istorică, deoarece acolo şi-a petrecut cea o parte a exilului şi acolo s-a stins domnitorul Alexandru Ioan Cuza, artizanul principal al Unirii de la 1859 dintre Moldova şi Tara Românească, moment care a însemnat formarea României actuale.

Meine deutsche Fair Lady, montată, aşadar, într-un cadru medieval, a fost îmbrăcată în costume moderne, dar amuzante, care cadrau cu subiectul şi tonalitatea muzicii. Profesorul Higgins, blondin şi cu o figură autentică de neamţ încruntat, într-un costum maro cu linii paralele perpendiculare ce formau pătrate. Eliza, nume pronunţat de ei "ilaiza", într-o cămaşă verde, fustă maro şi alură de şcolăriţă. Pickering, gras, pantaloni albi, cămaşa albă, vesta neagră, iar doamna Pearce, un rol nebăgat în seamă în mod normal, o blondă foarte sexy în ţinută business, adică ochelari stilaţi, cămaşa albă, fusta neagră şi până la genunchi şi, desigur, pantofi cu toc. Ceilalţi, tatăl Elizei, prietenii lui beţivi, oamenii din casa profesorului etc, erau îmbrăcaţi ca de stradă, dar în diverse ipostaze, unul pregătit pentru discotecă, altul avea cască şi vestă şi arăta ca un constructor, altul la costum, altul cu geacă şi blugi şamd. Montare modernă, dar plăcută, nu deranjau vizual nici oamenii în negru care mai intrau pe scenă şi schimbau decorurile.

Că evenimente, Eliza este înregistrată (în timpul exerciţiilor de dicţie) şi redată la un radio care la un moment dat se prăjeşte, dar publicul râde reţinut. Eliza înghite o piatră, Higgins îi spune că mai are destule, se aud râsete ceva mai multe. Publicul german a fost destul de reţinut - vreo surpriză? :-) , dar s-a dezlănţuit la aplauzele de final.

Pentru cursa de cai de la Ascot, pe lângă artiştii de pe scenă a mai fost şi un afiş mare în laterală dreaptă cu gentlemans şi ladies autentice, dar şi câteva plânse de carton pe care erau desenate rochii, dar fără cap, iar artiştii îşi puneau capul deasupra cartonului, aşa ca în parcurile de distracţii.
Mai interesant a fost decorul cu o uşă ca o intrare într-o staţie de metrou pe care scria "Underground", numele companiei de metrou... londoneze... Ca să fiu sigur, am verificat, Ascot nu e în Londra, ci la vreo 50 km, dar probabil organizatorii au gândit... ca la Buşteni, localitate care e plină de bucureşteni şi e practic un cartier de Bucureşti. :D
Fredy, îndrăgostitul de Eliza, era un lungan cu şapca şi alură de muncitor britanic, dar avea voce faină. Mama lui Higgins a fost la fel de pestriţ îmbrăcată ca şi ceilalţi, excelând în scena când o primeşte pe Eliza acasă şi când are pantaloni verzi fosforescent şi bluza multicolorata. Revenind la Ascot, Eliza a avut o rochie albă, simplă, cai nu au fost şi nici râsete prea multe la celebra fază amuzantă de la finalul scenei cursei de cai ("Dover, move your bloody ass! " - n-am reţinut cum sună în germană. :-) ).

Aşteptam balul de la Buckingham Palace, dar... acesta nu a fost pus în scenă! A venit pauză, iar apoi actul doi a început direct cu întoarcerea de la bal. Între timp, Pickering şi blondă sexy, misses Pearce, se apropiaseră foarte mult, aşa că, în deja dansau lasciv în partea aceasta a piesei.

Finalul a fost cu Eliza deschizându-şi florăria despre care vorbea - şi care avea mai multe plante verzi şi ghivece, decât flori în vaze sau găleţi, cum să obişnuieşte la noi -, dar cu denumirea tot în engleză! Acolo vine profesorul Higgins pentru acel "deutscher Kuss" (sărut german) care o face pe "Ilaiza" să apese un buton şi să schimbe ecranul stării "Eliza Doolittle`s Flower Shop" din "Open" în "Closed". În engleză.

Pentru cine vrea să vadă secvenţe, am găsit un rezumat al spectacolului la adresa
http://www.youtube.com/watch?v=2FTkvb7HtlA


Distribuţia:
Eliza Doolittle: Diana Tomsche
Prof. Henry Higgins: Dietmar Nieder
Colonelul Pickering Thomas Cermak
Doamna Pearce: Katrin Schyns
Freddy Eynsford-Hill: Zachary Wilson
Alfred P. Doolittle: Klaus Brantzen
Jamie: Adrien Mechler
Harry: Philip Stelz
D-na Higgins, mama profesorului Higgins: Ks. Carolyn Frank
Doamna Eynsford-Hill, mama lui Freddy Manuela Sonntag

Dirijor: Dietger Holm
Regia: Andrea Schwalbach
Decoruri si costume: Nanette Zimmermann
Coregrafie: Olaf Reinecke
Director cor: Anna Toller
Dramaturgie: Julia Hochstenbach

Corul și orchestra teatrului Heidelberg
Orchestra Filarmonicii Heidelberg

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

19-01: O iadă la Târgu Jiu. Poarta pupăcioșilor
Târgu Jiu, 9 mai 2021

Avizi de spectacole după noua închidere a teatrelor din martie-aprilie 2021, fiind și la Craiova, n-am ezitat, eu și Aida, pe la jumătatea lui mai și am plecat la Târgu Jiu pentru a vedea "Iedul cu trei ca ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Aida, prima oară în Teatrul Național din Craiova! La mine în inimă e Bebe!
Craiova, 14 februarie 2021

Inițial am zis că scriu despre acest spectacol. Apoi că nu scriu. Apoi iar că scriu. Apoi iar că nu scriu! :-) Și, după cum se vede, scriu! :-) Mai mult despre Aida, fetița mea de "tei ani și luni" a ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Sonați la Varna, murați s-o vadă pe Sonia. Caută să nu fi idiot!
Ora 21:35: Oamenii stau cu umbrele în fața teatrului și așteaptă să intre la spectacol ... deși PICURĂ !!!
Ora 21:36: Intrăm. Găsim câteva locuri.
Ora 21:36: Aida stă la maică-sa în brațe, Mihai la mine.
Ora 21:37 ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Verona Traviata 2021. Adio del cușino!
După ce în vara pandemică a lui 2020, Fondazione Arena di Verona a reușit să realizeze o mică stagiune - cu o singură operă ("Gianni Schicchi") și, în rest, concerte, în 2021 a revenit la normal, spectacolele prezentate fiind cele programa ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

27-12-2023: Negrul "Peer Gynt" în neagra Opera din Lyon
Lyon, 4.06.2022

Henrik Ibsen ... Edvard Grieg ... André-Marie Ampère ... Georg Simon Ohm ... Aaa, Ohm! ... Citit "om". Da, îmi amintesc ... Legea lui Ohm ...

Ești om cu mine, sunt om cu tine!
Asta este lege ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site