OperaRail 2014 OperaRail 2020 OperaRail 2019 OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2015 OperaRail 2016 OperaRail 2013 RomaniaRail 2015 OperaRail 2012 ChinaRail 2015 Teodor Ilincai Cristian Mihăilescu Ionut Pascu Ludovic Spiess Felicia Filip Elena Mosuc Angela Gheorghiu Leontina Văduva Teatro Alla Scala Milano London Royal Opera House Munchen Bayerische StaatsOper Budapesta Opera Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Viena VolksOper Viena StaatsOper Sofia Opera House |
My deutsche Fair Lady in Heidelberg Schloss Castle
[ Autor Adrian Trasca ] [ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=4&nume_categ=heidelberg---my-fair-lady ]  Inca de la inceput cred ca este necesar pentru articol sa precizez ca nu cunosc in limba germana decat cateva cuvinte, cum ar fi "bahn" (tren, desigur :-) ), "haupt" (principal/a), "hauptbahnhof" (gara principala) si intrebarea pe care i-am adresat-o unui neamt, cred ca in Hanovra, in urma cu cativa ani, "Where is the bahnhof?" :-)
Desigur, pot fi si om serios - serios? :-) - si stiu cum se spune "Danke" in cel putin 13 limbi straine, germana fiind una dintre cele in care stiu sa zic chiar "Multumesc Schön" :-) , dar nu stiu daca acesta este un argument suficient pentru a vedea o opereta... in germana! La care se adauga faptul ca nici nu imi place sonoritatea limbii germane... deja stiu pe cineva care iar o sa ma critice pentru ideea asta! :-)
Totusi... cum suna "Moiata Precrasna Leidi"? Nu prea a germana, nu? Nici nu e! In urma cu doi ani am fost la Opera din Ruse si am vazut... "My Fair Lady" in bulgara! Adica o limba cu o sonoritate si mai zgarietoare de timpane! Dar, cum opereta lui Frederick Loewe mi-a placut chiar si in balgarski, in germana urma sa fie ceva mai placuta... si asa a si fost!
Desigur, pentru a urmari o lucrare muzicala intr-o limba pe care nu o cunosti, trebuie sa ai subiectul pe genunchi sau sa il cunosti foarte bine, ceea ce era cazul meu, "My Fair Lady" fiind opereta mea preferata, atat datorita muzicalitatii ei, cat si datorita filmului omonim cu incantatoarea Audrey Hepburn in rolul principal.
Asa ca am plecat de la Glasgow... aproape direct la Heidelberg! Nu e mult, n-am parcurs decat 169 de kilometri. Cu vaporul. De la Portsmouth la Le Havre. Si inca 1716 cu trenuri, in total 1885 km! :D
Nu, chiar n-a fost un sacrificiu, oricum aveam in plan sa parcurg acea distanta, dar nu doar in doua zile. Sacrificii au fost ca nu am avut timp decat sa tranzitez Parisul (dar cineva a avut timp, in trenul Le Havre - Paris, sa imi fure incarcatorul de acumulatori pus in priza la incarcat...) si, mai ales, ca am carat trolerul din oras pana sus, la Castelul din Heidelberg, acolo unde era montata piesa... au, au, au si ce l-ammm mmmai carrrat pe ssscari...
Heidelberg, oras in sud-vestul Germaniei, nu este foarte mare, dar castelul de acolo este impunator. Asezat pe un deal pe care acum il cunoastem foarte bine (si eu, si trolerul :-) ), nu este doar el aspectuos, ci si ofera de sus o priveliste feerica asupra orasului si a raului Neckar care il traverseaza. Universitatea din Heidelberg este cea mai veche din Germania si una dintre cele mai vechi din Europa, iar pentru Romania orasul are si o importanta istorica, deoarece acolo si-a petrecut cea o parte a exilului si acolo s-a stins domnitorul Alexandru Ioan Cuza, artizanul principal al Unirii de la 1859 dintre Moldova si Tara Romaneasca, moment care a insemnat formarea Romaniei actuale.
Meine deutsche Fair Lady, montata, asadar, intr-un cadru medieval, a fost imbracata in costume moderne, dar amuzante, care cadrau cu subiectul si tonalitatea muzicii. Profesorul Higgins, blondin si cu o figura autentica de neamt incruntat, intr-un costum maro cu linii paralele perpendiculare ce formau patrate. Eliza, nume pronuntat de ei "ilaiza", intr-o camasa verde, fusta maro si alura de scolarita. Pickering, gras, pantaloni albi, camasa alba, vesta neagra, iar doamna Pearce, un rol nebagat in seama in mod normal, o blonda foarte sexy in tinuta business, adica ochelari stilati, camasa alba, fusta neagra si pana la genunchi si, desigur, pantofi cu toc. Ceilalti, tatal Elizei, prietenii lui betivi, oamenii din casa profesorului etc, erau imbracati ca de strada, dar in diverse ipostaze, unul pregatit pentru discoteca, altul avea casca si vesta si arata ca un constructor, altul la costum, altul cu geaca si blugi samd. Montare moderna, dar placuta, nu deranjau vizual nici oamenii in negru care mai intrau pe scena si schimbau decorurile.
Ca evenimente, Eliza este inregistrata (in timpul exercitiilor de dictie) si redata la un radio care la un moment dat se prajeste, dar publicul rade retinut. Eliza inghite o piatra, Higgins ii spune ca mai are destule, se aud rasete ceva mai multe. Publicul german a fost destul de retinut - vreo surpriza? :-) , dar s-a dezlantuit la aplauzele de final.
Pentru cursa de cai de la Ascot, pe langa artistii de pe scena a mai fost si un afis mare in laterala dreapta cu gentlemans si ladies autentice, dar si cateva planse de carton pe care erau desenate rochii, dar fara cap, iar artistii isi puneau capul deasupra cartonului, asa ca in parcurile de distractii.
Mai interesant a fost decorul cu o usa ca o intrare intr-o statie de metrou pe care scria "Underground", numele companiei de metrou... londoneze... Ca sa fiu sigur, am verificat, Ascot nu e in Londra, ci la vreo 50 km, dar probabil organizatorii au gandit... ca la Busteni, localitate care e plina de bucuresteni si e practic un cartier de Bucuresti. :D
Fredy, indragostitul de Eliza, era un lungan cu sapca si alura de muncitor britanic, dar avea voce faina. Mama lui Higgins a fost la fel de pestrit imbracata ca si ceilalti, exceland in scena cand o primeste pe Eliza acasa si cand are pantaloni verzi fosforescent si bluza multicolorata. Revenind la Ascot, Eliza a avut o rochie alba, simpla, cai nu au fost si nici rasete prea multe la celebra faza amuzanta de la finalul scenei cursei de cai ("Dover, move your bloody ass! " - n-am retinut cum suna in germana. :-) ).
Asteptam balul de la Buckingham Palace, dar... acesta nu a fost pus in scena! A venit pauza, iar apoi actul doi a inceput direct cu intoarcerea de la bal. Intre timp, Pickering si blonda sexy, misses Pearce, se apropiasera foarte mult, asa ca, in deja dansau lasciv in partea aceasta a piesei.
Finalul a fost cu Eliza deschizandu-si floraria despre care vorbea - si care avea mai multe plante verzi si ghivece, decat flori in vaze sau galeti, cum sa obisnuieste la noi -, dar cu denumirea tot in engleza! Acolo vine profesorul Higgins pentru acel "deutscher Kuss" (sarut german) care o face pe "Ilaiza" sa apese un buton si sa schimbe ecranul starii "Eliza Doolittle`s Flower Shop" din "Open" in "Closed". In engleza.
Pentru cine vrea sa vada secvente, am gasit un rezumat al spectacolului la adresa
http://www.youtube.com/watch?v=2FTkvb7HtlA
Distributia
Eliza Doolittle: Diana Tomsche
Prof. Henry Higgins: Dietmar Nieder
Colonelul Pickering Thomas Cermak
Doamna Pearce: Katrin Schyns
Freddy Eynsford-Hill: Zachary Wilson
Alfred P. Doolittle: Klaus Brantzen
Jamie: Adrien Mechler
Harry: Philip Stelz
D-na Higgins, mama profesorului Higgins: Ks. Carolyn Frank
Doamna Eynsford-Hill, mama lui Freddy Manuela Sonntag
Dirijor: Dietger Holm
Regia: Andrea Schwalbach
Decoruri si costume: Nanette Zimmermann
Coregrafie: Olaf Reinecke
Director cor: Anna Toller
Dramaturgie: Julia Hochstenbach
Corul și orchestra teatrului Heidelberg
Orchestra Filarmonicii Heidelberg |
Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|