Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2014
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
OperaRail 2015
RomaniaRail 2015
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Trenul internațional Belgrad - Sofia

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2014 ]
[ Data articol: 2014-08-04 ]
[ Din localitatea Belgrad ]
[ Tara Serbia ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=5&nume_categ=trenul-international-belgrad-sofia ]

Romna English

Trenul internațional Belgrad - Sofia

 1209 Acest articol nu este despre operă... Sau e? :-)

Cine a auzit de trenurile indiene... pline ochi de indieni care mai de care mai pestriţi - şi vrea să le şi vadă, există o variantă bună muuult mai aproape de casă. De asemenea, cine se tot plânge de trenurile româneşti, ar trebui să încerce unele regionale sârbeşti sau bulgăreşti, dar ruta Belgrad-Sofia e recomandarea mea, deoarece aceasta este, nu-i aşa?, una de tren internaţional... :D

În primul rând, are trei vagoane, dintre care două cuşete, deci, dacă eşti la clasa a doua, n-ai unde să te refugiezi. Şi, după ce ai mers noaptea la clasa a doua în Anglia, Danemarca, Germania şi Austria, n-ai de ce să nu fi la clasa a doua, nu-i aşa? (Am omis Italia, deoarece acolo noaptea, la clasa a doua, se circulă claie peste grămadă şi printre negrii care vorbesc păsăreasca lor tare şi fără nicio jenă de somnul celorlalţi, başca și câte unul mai nesimţit care ascultă şi muzică africană, teoretic la căşti, practic auzindu-se în juma de vagon.)

Urci, cauţi să te aşezi, şi primul lucru pe care îl remarci e că absolut toate scaunele sunt jegoase. Apoi că aproape fiecare "locatar" ocupă două sau trei locuri, cu picioarele pe scaunul din faţă, cum altfel? Între timp, trenul a plecat din Belgrad, aşa că odiseea e de-abia la început. Găseşti în sfârşit un loc şi te aşezi, după care urmează marea dilemă: cum să dormi într-un asemenea tren, într-o asemenea companie?! În faţă, un sârb bătârn, beţiv înveterat după cum arată. În stânga, pe scaunele din partea cealaltă a culoarului de trecere (vagon personal, nu cu compartimente), un turc şi un sârb (toţi de aici încolo sunt tineri) stau de vorbă într-o engleză bună. Din când în când mai vine un sârb cu o faţă de tâmpiţel şi vorbeşte doar cu sârbul lui, nepricepând probabil boabă de engleză. Afară, pe culoarul dintre uşile de urcare în vlak, alias vagon, doi cu mutrele deja buhăite, îmbrăcaţi în haine roşii de personal sanitar, beau bere după bere şi fumează ţigara după ţigară, rupând-o bine de tot pe sârbeşte către tine chiar şi când le spui că tu "ne razumem srpski" ("nu înţeleg sârbeşte") :-) ) )

Într-un alt grup de scaune dorm două fete, aşa că îţi faci curaj să te culci, dar tocmai după ce ţi-ai pregătit cele necesare pentru somn - printre care, 100% desigur, adaptarea trolerului pentru a îl folosi drept pernă :-) - în faţa ta se aşează un borât (scuze, dar e cea mai dulce exprimare pe care am găsit-o :-) ) ) ) şi care se uită şi urât la tine! :D Adio, somn, nu-ţi mai vine să dormi nici după ce cioara adoarme (mă refer, desigur, la o pasăre din tren :-) ) ) ) şi nici măcar după ce pasărea se trezeşte şi coboară, pardon, adică zboară. :-) ) )

Oricum încercarea de somn n-ar fi folosit la nimic. În spate e un grup de sârbi în legătură strânsă cu un grup de cutii de bere pline, iar cele două grupuri fac mereu naveta între scaunele din spatele tău şi spaţiul din afara "compartimentului", unde se întâlnesc cu un grup de ţigări care se transformă într-un grup de fum gros, amestecat cu un grup de vorbe şi zbierete sârbeşti, dintre care îţi dai seama că şi recunoşti câteva cuvinte, adică "Partizan" şi "Curătz Crverna Zvezda "! Ulterior aveai să afli că "curătz" (cacofonie intenţionată) nu vine de la "a curătza", ci de la... Dar să trecem mai departe! :-)

Să mai spună cineva că nu fac eu sacrificii pentru operă! :-) ) )

Trenul internaţional - mă simt foarte atras să repet ideea asta - opreşte în toate staţiile mari (gen Chiajna, Clinceni, Gălăteni, Băicoi sau halta Șugatagul de Sus :D), aşa că grupurile se schimbă permanent. În faţa ta se aşează altă pasăre - feminină şi de coloratură, fireşte :D - aşa că nu mergi nici până la toaletă. Iar când în sfârşit o faci, îţi dai seama despre criza de apă că nu e o legendă. :-) ) )
Cum va mirosi wc-ul ăla mai târziu în compartiment? Nu sunt sigur că vreau să-mi amintesc! :D

Intri în vorbă cu sârbul şi turcul. Sârbul se dă comunist, turcul e, de fapt, australian de origine turcă, venit în Europa să o viziteze şi să îşi vadă familia şi originile şi, după ce interacţionezi verbal cu toţi, concluzionezi că e cam singurul despre care poţi spune că e inteligent. Are însă chef de distracţie, aşa că intră în grupul lichidator de grupuri de bere. Cum somnul a zburat de mult, nu însă şi oboseala, intri şi tu în discuţiile elevate despre Partizan, Grobbers (galeria clubului), Scheisse Crverna Zvezda (un fel de "Huă Steaua Rosie! ") şi cine e cel mai bun fotbalist român - de parcă România ar mai avea fotbal sau fotbalişti - şi altele de gen.

La un moment mort al delicatei conversaţii, întrebi care sunt mâncarea şi băutura tradiţionale sârbeşti. Pleșkavița, desigur, şi asta nu te surprinde, că asta mâncai când urcai în tren. Rachia e băutura, dar numele te duce cu gândul la rachiu, ceea ce îţi dă un aer de "a noastră (ţuica sau palinca) e mai bună". Dar îţi vine ideea (genială, până la urmă) să îl întrebi pe sârb dacă are, iar el se înveseleşte şi mai tare şi te întreabă dacă vrei. Da, desigur, şi, după câteva gâturi şi cheers, Partizan şi Craiova devin echipe înfrăţite. :-) ) ) Oricum nu dormea nimeni, fetele, două turcoaice, s-au trezit de mult - între timp una s-a "cuplat" cu unul dintre sârbi, aşa că fiecare strigă pe limba lui sau a celuilalt "Partizan", "No Partizan, man, Red Star", "Craiovaaaa" şi altele de gen. Cine încearcă să doarmă e trezit pe principiul "Ce e ăla somn şi la ce e bun?" Turcul adoarme totuşi câteva minute, nu mai mult, la fel o turcoaică, iar ceilalţi atârnăm frumos sub formă de pleaşcă pe băncile trenului. Cutii de bere pe jos, fum şi în compartiment, miros de wc, tot ceea ce îi trebuie unei călătorii civilizate cu acest tren mai mult decât internaţional. :D

Dimineaţa, cu o oră întârziere, desigur, trenul ajunge în Sofia. Rupţi de somn, foştii colegi de vagon se despart veseli cu lacrimi în ochi. :-) Rămâi cu turcul să vă ţineţi tovărăşie câteva ore până la trenul următor, el spre Stanbul, tu spre Vidin. Dar despre trenul Sofia-Vidin sunt puţine de spus, somn mult, în ciuda "sopranelor" "de coloratură" prezente în tren. :D

PS: Observaţie bună făcută de turcul-australian: "Among other things, yes, this train does not have wifi! " ("Printre altele lipsuri, da, trenul acesta nu are nici wifi! ") :-) ) )

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

23-03: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site