[ Autor Adrian Trasca ]
 Mă dusăi io într-o zi la București la nașu Pandelică. Ajunsăi io, sunai la ușă, nimic. Ieși o vecină c-o stîclă-n mână și zîse, da` mai împleticit așa, "Nu-s acasă, bade, plecară dă cu dimineată la muntă."Mă, zîc, o fi căștigat iar nașu freun tomobil Feat 850 la loz în plic, mai știi? "Unde, zîc io, tot la Sinaia?" "Nu la munte, la nuntă - zîce ia iar - și vin taman mâine! "
Plecai io d-acolo, mă multă lume în Bucureștiu ăsta! Mă cât vezi cu ochi oamini peste oamini, furnicar de mașini, colo alți oamini, claxoane, zgomote, care încolo, care încoace, mă și toti grăbiți, auzi? Un` s-or duce, un` s-or grăbi așa, că iarna nu trecu și muncile câmpului nu începură, auzi?
Cum treceam eu pe lângă parcul ăl mai vechi al lor de-i zîce Ceșmegiu, văzui colo o foaie colorată lipită pe un gard. Citii io, scria... "Nunta lui Figaro". Măăă, cum mi se făcuse și foame așa, zîc, ia să mă duc io acolo, că dau și de nașu Pandelică și nașa Reta.
Întrebai io, ajunsăi, mă, o clădire mare cu nește coloane arcuite și în câmp în față taman bun de sămănat. Mă, mare boier tre să fie Figaro ăsta de face el nunta la ditamai ristorantu! Ajunsă-i acolo, aflai că ii zîce Operă. Dădui să intru, da` mă opriră nește cocoane îmbrăcate așa, ca doftorii, da` în negru, și-mi cerură beletu. "N-am, zîsăi, da` vezi matale, nașu Pandelică nu e pe lista de envitați? Că iau chiia de la el și plec, nu stau, știi?" "Dacă e cu invitație, vezi la dom Mitică! " zîsă una.
Mă dusăi io unde zîsă ia, acolo la berou ierea unu mai dolofanel așa de ședea pe un scaunel. "Numele! " zîce. "Juvete" zîc io. Se uită el p-o foaie, zîce "N-avem! " "N-aveti, zîc io, da` vezi matale, nașu Pandelică n-aveți pe foaie? Că io cu el am treabă! " Se uită iar. Zîce "Nu e! Mergi matale la casă și ia-ți bilet! "
Mă dusăi io acolo, stătui la coadă - că ierea lume multă atârnată la gheșeu acolo - întrebai, zîce duduia aia din geam - da` cam înțepat așa - "S-a anulat `Nunta lui Figaro`, azi avem `Traviata`! Doriți un bilet?" Mă, cine-o fi asta Traviata și ce treabă am io cu ia? Da` cum afară ierea frig, trăgea țugu și aci lume multă - nu rămâneam io sîngur cu ea, știi? -, luai un belet și ajunsăi iar la doftorițele alea în negru.
Când intrai mi se opri răsuflarea. Mă, frumos aci la Operă. Lume arinjată, cocoane înțolite, țăranii ca la oraș, parcă erau miri, auzi. Mă gândii io că nu prea samăn cu ei cu ițarii și ilicu meu, da` văzui mai încolo unii mai fistichii așa, parcă era în treninguri cu glugă, alții în dârlogi d-ăia americani de cauboi, mă mai liniștii o țâră.
Mai încolo o coadă ca când da popa Soni vin roșu gratuit la creștini. Ce s-o da aicea, mă? Mă dusăi și io, stătui ce stătui, când ajunsăi se terminară, de. "Vioricoo - zîsă una - tu mai ai? Că eu le terminai! Mergi matale la colega! " zîsă duduia. Mă uitai io în stanga dreapta, nu mai iera nimeni. Mă dusăi, ce iera să fac? Duduia ailaltă îmi dete un carton cu dantele la cap ca ăl de mi-l deteră la Perinița - la ristorant la Craiova, de! - când fusăi acolo și luai niște mici. Mici, daț mici, miiici fură, ... mici, ce mai. Il dăschisăi io da` ce să vezi, nu era cu mici și ciorbe, auzi! Scria acolo... distribuție.
Mă, ce distribuție o fi la nuntă, nu scrie pe envitație cin` să cunună? Pe urmă mi-amintii io că nu era nuntă, iera alceva, da` parcă tot nu mă dumirii. Dășchid io cartonu`, scria frumos acolo da` jumate românește, jumate alt grai. Mă, cam semăna ia cu olteneasca noastră da` nu ierea la fel auzi? Cică... Verdi. Păi, nu să zîce verde? Jermont fiul. Mă gândii io că asta o fi frun nume da` ce nație o fi, mă? Violeta Valery Felicia Filip. Mă câte nume are și de ce le scrisă pe toate aci? Flora ie Florea, aci mâncară o literă. Le-o fi fost foame, mă gândii io, dacă Figaro ăl cu nunta le-a tras clapa?
Da` mai încolo ce să vezi! Cică 28 martie Lacul lebedelor. Mă cum vine asta, cum vine asta? Păi, în afar de 28 martie al cui e lacu? Al ciorilor? Și unde ie lacu ăsta că aci e cămară închisă, nici vorbă să-ncapă freun lac aci! E, zîc, o fi în bătătură în spatele ristorantului, și citii mai departe. Na, că gasi și nunta. Scria clar, năgru pe crem: 1 aprilie Nunta lui Figaro. Mă, n-o fi iar freo păcăleală? Ia stai că sun io înainte, să nu rămâi iar nemăncat!
Cum stăteam io așa, rămăsăi singur, auzi. Nici țipenie de om în juru meu. Vine una și zîce - bag samă Viorica - "mergeți în sală că acu începe! " Mi-arătă ia pe un`să intru, intrai, m-așezai, mă frumos aci la Operă, frumos rău. Mă, iera atârnate di tavan, într-un cerc așa, o gramadă di lămpi într-una singură, de zîceai că ie petrecere de lămpi, ce mai! Și oaminii stăteau așa în nește cotețe alineată așa pe două neveluri. Pe urmă aflai io că la alea le zîce loje. Looje le zîce, looje. Și un cârd de lămpi mai mititele în cerc, de-asupra loojelor, iar în fată o perdea mare așa, cam cât cosiliul nostru populer de la Băilești și d-asupra stema țării. Iar în față un jgheab așa mare și cre că ierea ceva acolo, că se vedea o lumină și niște bețe ieșind di colo.
Cum stam io așa, mai mirat că Sucă când văzu șanterul di la Porțile de Schier, se stinsără lămpile. Da` se stinsără așa, încet, de zîceai că le e frică să nu să spargă dacă să sting dintr-una, știi? Rămasă doar lumina din față din jgheab și văzui că lumea începu să bată din palme. Bătui și io, ce mai, și apoi vazu că iese un nene chelios dîn jgheab, dădu de trei ori din cap, se opriră aplauzele, se întoarsă cu spatele - bag samă se supără că se opriră aplauzele - și se facu liniște. S-auzea musca, auzi! Mă, și apoi un sunet cristalin... Da` cristalin... cum să zîc... Era așa... ca vioara lu` Saiche a lu` Zapacitu când cântă iel pe la nunți prin Calafat, Desa și bălțile Rastului, mă, dar parcă mai gingaș decât a lu` Saiche! Mă, se scurgea așa sunetu în mine, mă sîmțeam că parcă ieream untu lu Veta uitat pe prispă vara când bate soarele ăl tare așa.
Dupe freun timp se termină. Bine că se termină, zîc io, că ieram lipsit de snagă, zău așa, de la scârțâitul ăla mieros. Da` nenea ăl cu chelie începu să dea din mâini mai abitir și s-auzî altă muzîca acuma. Perdeaua a mare să rupsă-n două pe mijloc, se dete la o parte și văzui în față o grămadă de oamini cari mai di cari mai arinjați. "Măăă, uite nunta! Mă păcăli aia di la casă! " imi zîc pe interior.
Cum mă uitam io gură cască, aia de păru că ie mireasă începu să cânte. Frumos, da` nu înțălăgeam nimic. O întrebai pe o cocoană de langă mine cu niște pene în cap ce zîce, că nu prea ie vorbă de-a noastră. Cocoana, amabelă, imi raspunse șușotind ca Sucă sub petură dimineata când se facea că doarme să nu-l trimită ta-su la șicoală. Zisă "Cântă în italiană! Și vezi dumneata că scrie sus traducerea în românește."
Mă, ce le-o trebui la ăștia să cânte în italienește? Pe românește nu se cade? Da` așa o fi acilea la capetală, știi tu, așa o fi aci la capetală! Ia, să-i zîc io la Veta mea să le cânte latinește și franțuzeste la ăi copii când ii culcă sara! Ca să-i pregatesc pentru capetală, păi, da?
Cum vorbirăm noi așa, ne pâsâiră unii dîn spate. "Ssst! Nu se vorbește în timp ce se cântă! " Tăcui, ce era să fac, că așa mă învațară pe mine ăi batârni, să nu diranjez lumea fără motiv, știi?
Eee, încet, încet, veni pauza. Acuma nu știam io că ie pauză - și nu-mi convenii, auzi, că ieream ca vrăjit de muzîcă ca fărmăcat de baba lu Șobolanu de-i zîce a lu` Curmei acuma - da` dacă lumea tot ieșea, ieșii și io cu ia. Zîc "Un` să duce lumia asta?" "În foaier! ", zîsă una. Mă, ce o fi ăl foaier, că noi n-avem așa ceva la Băilești! Pe urmă aflai io, că ie un fel de prispă așa, unde bea lumea un șprit și un paar de vorbă până începe muzîca iar. Mă dusăi să beu și eu.
Acolo altă frumușață. Măă`, un coperiș mare dasupra capului pliiin ochi cu cârlionți aurii! Nește modele așa încârligate, împrăștiate, mă, mai mare dragu, auzi! Lumea bea șprituri, sucuri - apă d-aia colorată, de! - se plimbă di colo colo ca de ziua națională, când mă uit, mi se facură ochii ca orceagu auzi: Sucă-al meu în costum de ginere braț la braț c-o fătucă bălaie!
Fata, cam lungă auzi? Cam lungă. Mai, mai să-i ajungă lu` Sucă la creștet. Bag samă de la încălțări, c-avea fata nește papainoage și ierau băgate în nește sandale cocoțate pe un băț lung cât toiagu` meu de la ăl bătârn de alung câinii cu el, știi? Și zlabăăă, de vedeai la tilivizor prin ea, auzi?
Mă apropiai io de el, da` cred că nu mă vazu, că se întoarsă și mearsă în direcția ailaltă! Mă, și cum mergea el așa - cam grăbit mi se paru - mă, se-mpiedică Sucă-al meu și veni ca uliu taman peste masa la o cucoană care gusta și ia o prajitură cu vârful linguriței - să nu diranjeze prăjitura, știi? Acu ierea masă d-aia mică și rotundă ca la cârciuma din sat, mă, se vărsă masa și zbură prajitura fix pe decolteu` la o duduie mai pieptoasă așa care ierea mai încolo.
Pusăi repede mana la ochi să nu cad în păcat - că nu mai aveam apoi viață cu Veta - da` o luai repede când o auzii p-aia cum îl luă la rost pe Sucă-al meu, iar cum iel era și iel plin de frișcă și râdea, duduia luă altă prajitură de pe altă masă și i-o tranti în cap, apoi se întoarsă pe picioarele din dărăt și plecă.
Sucă râdea și mai tare, se ridică de jos, mă vazu și zîse "Saru-mâna nea Mărine! Uite, mneaei e Bianca de la București. Bianca, dânsul e domnul Mărin Juvete, unchiul meu de la Băilești. Da` ce-i cu matale la Operă?" "Lasă ce-i cu mine - mă răsti io la el - de când imi zîci tu domnule, mă, de când imi zîci tu domnule?" "Haide, nea Mărine, nu te supăra și matale. Așa se zîce aicea, la capitală."
Cum stam noi de vorbă, se auzi un gong ca dumineca la beserică. "Ce să fie, vine popa?", zîc, dar mă lamuri Sucă. "Du-te matale la locu de pe belet, că acuș începe iar muzîca. Io tre` să mă duc să mă spăl, vorbim la pauza ailaltă.", zîsă el. "Mai e una?", zîc. "Mai e, du-te! ", zîsă, și mă dusăi, că mi-era drag, îmi păruse rău mai divreme că se termenase.
Eee, până la urmă se fârși. Fu frumos, ce mai, vrajă, da` plecai d-acolo supărat. Păi, cum măi, așa mândrețe de copii să te duci tu să le strici menaju? Că ierea fata aia un boboc de floare, ce mai! E drept că nu să luară cu cununie da` putea să le zîcă să facă nuntă, frumos, nu să gonească fata să moară biata de tuse căprească. Că așa ie unii, uită că și ei fură tineri. Uită, ce mai!
Adrian Trașcă
http://www.compendium.ro/amza_pellea |