Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Burgi-al-Carmen temporala zimțata dubaiez-armeană. Din golf la operă

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2018 ]
[ Data articol: 2021-10-14 ]
[ Din localitatea Dubai ]
[ Tara EAU ]

Burgi-al-Carmen temporala zimțata dubaiez-armeană. Din golf la operă

 3547 Din Caracal la Dubai
nu merge niciun tramvai! :-)

sau

Din Dubai pân`la Braşov
poţi merge pe un cal mov! :-)

Sau pe o cămilă mov, mai degrabă. :-)

sau

O să scriu aici mălai
să rimeze cu Dubai! :-) ) )


- Adi, ce e asta?
- Cum ce e? Un articol artificial făcut din versuri artificiale, ca și Dubaiul! :-)
N-am avut petrol în curte ca să-l transform în dolari sau dirhami și să fac cel mai înalt vers din lume sau o insulă de versuri în formă de palmier sau un hotel de versuri de 7 stele, dar am putut să scriu despre cămila mov. După buget, coane cititorule, după buget! :-)


Care este asemănarea dintre Caracal și Dubai?


"Pentru sănătatea dumneavoastră, consumați zilnic 2 litri de lichide! "
Ce glumă! :-) Cu doar 2 litri, te cureți repede vara în Emiratele Arabe Unite! Te cureți de pe fața Pământului, nu de murdărie! :-) Adică e musai să bei 4-5 litri (uneori chiar mai mult) dacă ai de mers pe afară, prin soare, unde am întâlnit și temperaturi de 46 de grade! (Și am fost în a doua săptămână a lui septembrie, nu în iulie sau august! ) E adevărat, într-una dintre cele două zile (din 7) în care nu s-a ajuns la 43 de grade, un arab mi-a zis "Azi nu e așa cald, nici nu am transpirat! " Erau "doar" 39 de grade! :D :-) ) )

Iar adevărul e că, după 5 zile consecutive cu 43-46 de grade, și eu am simțit că ziua respectivă este mai... "răcoroasă"! :-) ) ) Iar când bei apă, simți că ești o gaură fără fund! Nu știai nici măcar că ești o gaură, darmite una fără fund! :-) ) )


Am decolat din București pe la ora 16. Am aterizat în Dubai pe la 21, ora României, 22, ora lor. Cum am ieșit din avion m-a izbit în față o dogoare, care mi-a amintit de cea din deșertul israelian. Era, însă, o presupunere parțial greșită, temperaturile de aici au fost cu vreo 7-10 grade mai mari decât acolo!

Sunt prima oară într-o țară arabă! Remarc oarecum cu surprindere, pentru că am călătorit destul de mult și nu mi-am dat seama că nu fusesem în nicio țară arabă, dar și pentru că lumea arabă nu mi-a fost străină de-a lungul timpului. Cea mai puternică legătură, ca să zic așa, a fost tata, care a stat în Libia lui Ghadafi 4 ani, 1986-1990, perioada mea de la 12 la 16 ani. Apoi poveștile din 1001 de nopți cu Harun Al Rașid, Abu Hassan, Ali Baba, Șeherezada și multe alte personaje care mi-au înseninat multe zile din copilărie. În fine, am și câțiva amici arabi, iar unul dintre ei, doctor, spune despre tata că este cel mai bun prieten al lui!

EAU, abreviere de la Emiratele Arabe Unite, este o țară aflată în Orientul Mijlociu, formată din 7 emirate arabe unite :-) , care au hotărât că le e mai bine împreună decât separat. :-) Acestea sunt Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah. Primul este și cel mai mare și tot acolo este și capitala, Abu Dhabi - "dhabi" în arabă înseamnă vânător de gazele -, un oraș cu o populație de aproximativ 1, 9 milioane de locuitori, cunoscută mai ales în lumea sportului pentru cursa de Formula 1 organizată anual. Cel mai mare oraș, dar și cel mai cunoscut a devenit Dubai, 2, 1 milioane de locuitori, în urma investițiilor uriașe făcute în ultimii 30-40 de ani.

Care este asemănarea dintre Caracal și Dubai?
Niciuna! :-)

Dar care este diferența dintre Caracal și Dubai?
;-)

Dubai era praf în urmă cu vreo 40 de ani! La propriu, fiind numai un mic oraș la marginea deșertului. În 1975 avea 180.000 de locuitori, adică jumătate din Craiova de azi, în prezent depășind, cum am scris mai sus, 2, 1 milioane de locuitori. (În plus, Dubai e lipit de Șarjah, care avea 60.000 de locuitori în 1975, în prezent acesta depășind 1, 4 milioane! ) Găsiră niște petrol, îl combinară cu propria ambiție, iar rezultatul e vizibil azi: cea mai înaltă clădire din lume - Burj-Khalifa, 828 de metri -, două arhipelaguri care arată a palmieri, alt arhipelag denumit "Lumea" - în arabă "World" :-) - care, văzut de sus, are forma hărții Pământului, cu toate continentele, fântâna muzicală și, desigur, Opera. Există în Dubai 68000 de milionari în euro, cam de două ori câtă populație are Caracalul. :-) Se află la aproximativ 3400 km distanță de București, are autobuze, metrouri și tramvaie, iar la toate mijloacele de transport în comun zona din față fiind rezervată femeilor, iar cea din spate e a bărbaților! Cu observația că femeile au voie la bărbați, dar bărbații nu au voie la femei! :-) (Da, am formulat special ca să sune obscen. :-) ) Despre autobuze... mai pot spune doar că șoferul celui cu care am venit de la aeroport se plângea că legea nu îi permite să meargă cu mai mult de 80 de kilometri pe oră. :-) Metroul parcurge orașul pe toată lungimea lui, e automat, n-are conductor și, pe lângă delimitarea zonelor pentru bărbați și zonelor pentru femei despre care am scris, mai au și un vagon special pentru abonamente "Gold". Am fost și eu acolo, nu știam de ce e așa de gol, eram foarte relaxat :-) până m-a întrebat cineva despre abonamentul "Gold" și, cum nici nu știam ce este, mi-a zis "not allowed". Vorba asta o auzi pretutindeni, "not allowed", "not allowed" ("nu e voie"), nu e voie să mergi în față în autobuz (totuși, șoferul respectiv, auzind că sunt pentru prima oară într-o țară arabă, m-a lăsat să stau în față), nu e voie să mănânci în metrou (mi-a atras atenția un pasager, nu vreun controlor! ), nu e voie să, nu e voie să, "not allowed", "not allowed", "not allowed"!


Golful este un sport în care niște neni (notă: pluralul de la nene :-) ) bagă niște mingicici mici și albe în niște găurici mici și negre, amplasate pe ici, pe colo.

Și atunci n-ar fi corect "de la golf, la operă"?

Ar fi, doar că în golful "meu" se și înoată! :-) Mai mult, se merge și cu bărcuța, și cu vaporul... da, e vorba de Golful Persic. :-) În care am făcut o baie strașnică fix înainte de a merge la operă. ;-) Acolo unde am ajuns cu un minut înainte să înceapă spectacolul...


Lansată pe 31 august 2016, Dubai Opera are 2 ani și o săptămână - la anu` o să o dea la grădiniță :-) - și a devenit cea mai tânără operă la care am fost. :-) (Și pentru mine personal acea zi este deosebită, fiind ziua în care am aflat că voi fi tătic! ;-) Astăzi Aida mea are un an și jumătate și a fost deja la mai multe spectacole de operă! ;-) ) Are 2000 de locuri, care pot fi mutate sau eliminate, folosind sala și în alte scopuri! Cele de la parter au implementat un sistem prin care pot fi coborâte, pui nisip și un cearceaf deasupra lor și gata, ești la plajă. :-) Sau faci un bal, un bairam, un chef monstru cu șeici, emiri, califi, sultani, pași... cred că pași poți face, căci la un astfel de chef e cam greu de ajuns. :-)


Spectacolul e producție a Operei din Erevan, teatru unde am văzut (și comentat) "Tosca" în decembrie 2016 în articolul Omtru Snu4u trt4ul. Dramatican Armenian Toscaian in Erevan.

Cortina se ridică după allegro. În centru e o tanti într-o rochie care arată ca o omidă. În spate e întuneric, iar apoi se vede, pe peretele din spate, un ansamblu de roți dințate mari și o clepsidră al cărei nisip se va scurge tot până la finalul uverturii.

Se luminează întreaga scenă. În dreapta e o scară metalică verticală, iar lângă ea sunt soldați în verde închis, având berete maro. În centru e o scenă mică, dar înaltă, iar în stânga niște fete fac mișcări soldățești pe ritmul muzicii, apoi ies. Fondul cromatic general e crem spre portocaliu.

Micaela e în alb, iar pe rochie, în stânga-jos, e desenat un ceas ca o roată. E tema montării, timpul care se scurge e prezent în mai multe forme, inclusiv rochia-omidă reprezentând începuturile lumii (cred).

Traducerea e în engleză și arabă. O altă combinație interesantă, ținând cont că opera e în franceză, acțiunea se desfășoară în Spania, eu sunt român, iar amicul care mă însoţeşte la spectacol e columbian! :-)

"Tarata! Tarata! Tara tatata! " - Scena se face portocalie. Vin copiii, îmbrăcați ciudat, jumătatea din stânga în alb, jumătatea cealaltă în gri, bască maro și o mască pusă doar pe laterala dreaptă a feței. Iniţial observ numai băieți, dar, cu greu, detectez și o fată printre ei.

Scena se întunecă iar după plecarea copiiilor. Pe scara metalică e cățărat un soldat. În spate, sunt luminate roțile zimțate, care se învârt. Timpul curge...

"Carmen! sur tes pas, nous nous pressons tous! ... dis-nous quel jour tu nous aimeras! "
"Peut-être jamais, peut-être demain"
"Carmen, we wish to follow you! ... Tell us when you`ll love us! "
"Maybe tommorow! Maybe never! "
"Carmen, dorim să te urmăm! ... Spune-ne când ne vei iubi! "
"Poate mâine! Poate niciodată! "

DubaiErevanCarmen e în rochie albă cu roșu pe dreapta și în zona umerilor. Are două cocuri negre ca două verze pe laterale și un trandafir roșu între sâni. În stânga (pe scenă) e un cetățean care se arată topit după trilurile ei - ce-i drept, cântă bine ;-) - și care uneori, în funcție de vorbele ei, cade "răpus" de iubire, alteori stă pe coate și visează.

Don Jose o privește din lateral, de pe scară. Nu se știe dacă îi plăceau verzele ei negre de pe cap, dar, deh, trebuia cel puțin să simuleze asta. :-) Coboară, toți ceilalți rămân nemişcaţi. Cei doi "principali" pășesc unul spre celălalt. Carmen îi pune la gât floarea roșie pe care o avea între sâni, apoi izbucnește într-un râs zgomotos, moment în care toți ceilalți "se trezesc".

Ies toți, mai puțin personajul principal masculin. Scena e bleu. Vine Micaela. Scoate din geantă scrisoarea pe care i-o dă lui Don Jose. Îl sărută rapid pe frunte, apoi se retrage și trage cu coada ochiului. Și el la fel, o sărută pe frunte evlavios. Și tot la fel, cântă binisor, dar nu prea ia înaltele. Nici când e urcat pe scară. :-)

"Ne crains rien, ma mère, ton fils t`obéira! "
"Don`t worry, mother, I`ll obey your orders! "
"Nu-ți face griji, mamă! Îți voi îndeplini dorința! "

Urmează cat-fight, versiunea armeano-emirate. Grupurile de femei sunt separate cu două plase mari, ca acelea cu care strămosii dubaiezilor de azi prindeau pești înainte să găsească petrol în grajdul cămilelor. Carmen întâi pare speriată, apoi își adună atuurile și "îl atacă" pe căpitan cu sânii, apoi îi arde și lui Don Jose o palmă peste fund. :-) El o leagă de mâini cam neglijent, ea se desface, el ia o funie mai mare, cu care se leagă măgarii :-) , și o leagă de picior, prilej pentru ea să și-l etaleze ostentativ. Își desface și bluza... o înțeleg, e septembrie și sunt 43 de grade afară! Se dezleagă și de la picior - e cam nepriceput acest Don Jose, drept pentru care capătă de la căpitan un pumn în gură, un cot în spate și 20 de minute la carceră, atât cât durează pauza. :-)


În acest timp de 20 de minute am avut răgazul să admir candelabrul din foaier, pe care îl văzusem ziua. Acum, fiind seară, era aprins, iar luminile "curgeau" alternativ de sus în jos printre cele 27000 de becuri (două zeci și șapte de mii! ) întinse pe înălțimea etajelor clădirii. Oamenii sunt răspândiți în special în jurul meselor, dar și cu privirile prin geamurile uriașe prin care se vede Burgi-Khalifa, frumoasa fântână muzicală, și cel mai mare mall din lume (dar acesta nu e atractiv de aici, nu e impresionant prin înălțime, ci prin întindere).


Actul al doilea. Contrabandiștii. În stânga e o masă şi câteva butoaie de vin. În spate e o planșă de hârtie uriașă, în formă de corn de taur pe care este desenat un cap de taur negru. În centru sunt trei mese în formă de roți zimțate, iar deasupra sunt cinci "candelabre" tot în formă de roți zimțate. Carmen e într-o rochie neagră "brăzdată" la mijloc de un cordon auriu, ceilalți au haine în combinații de alb, negru și roșu.

"Vivat! vivat le Toréro! Vivat! vivat Escamillo! "
"Hurray for the matador! Hurray for Escamillo! "
"Trăiască matadorul! Trăiască Escamillo! "

Toreadorul - nu matadorul! - apare și dă autografe! Chiar dacă e chel în față și scund, ca să nu zic cam pitic. :-) Are o jachetă albastră-mov cu auriu pe manşete și pe epoleţi, pantaloni negri. Cântă bine, dar nu senzațional, poate pentru asta dă autografe, că la tauri nu cred că se pricepe. Și nici la cămile. :-)
O vede pe Carmen, aflată mai într-o parte. "Pretty one, which is your name?" - "Drăguță, care este numele tău?"

"Dragon d`Alcala, where are you off to?" - "Dragon d`Alcala, unde te duci tu?"
Carmen îl așteaptă pe Don Jose, dar fără castaniete. Îi dă jos câte o haină, dansează pentru el ca o cadână (dar fără feregea) pe cele trei roți care sunt pe post de masă, dar el se ține tare: "Attends un peu, Carmen, rien qu`un moment, arrête! " - "Wait! Stop for a moment! " - "Stai! Oprește-te un moment! "

"La fleur que tu m`avais jetée, / dans ma prison m`était restée."
"The flower you gave me / I kept it with me while I was in prison."
"Floarea pe care mi-ai dăruit-o / am ținut-o cu mine cât timp am fost la-nchisoare."

"Là-bas, là-bas, dans la montagne, / là-bas, là-bas, tu me suivrais."
"Follow me in the mountains! " - "Vino cu mine în munți! "
În timp ce îi zice asta, îl leagă de mijloc cu cordonul auriul al rochiei ei.

Apare căpitanul. "A soldier is a bad choice when you have an officer! " - "Un soldat e o alegere proastă atunci când ai un ofițer! " Soldatul și ofițerul se luptă cu două cuțite mari.

"La liberté! La liberté! "
"Freedom! Freedom! "
"Libertate! Libertate! "

Don Jose este îngrijorat, se ține cu mâna de frunte. Din tavan, atârnată de o funie, coboară o haină care pare de călugăr... Don Jose o îmbracă și pleacă în munți... nu își face harem cu Carmen și Micky, ca orice localnic normal... :-)


În pauză observ și un pian la care cânta o domnișoară blondă extrem de drăguță. :-) Bine, bine, observ o domnișoară blondă numai bună de harem care cânta la pian. :-) Se pare că gândul cu haremul îl mai au și alții, că sunt câțiva îmbrăcați tradițional arăbește care îi fac poze. :-)


Actul al treilea. Sus, pe planșa în formă de colț de taur, e desenat un cap de taur dar acum din profil. Pe scenă sunt trei roți zimțate în cutii de plastic. Luminile fac toată scena albastră. Intră bandiții, care sunt costumați la fel ca în actul precedent. Aduc alte roți zimțate împachetate în cutii de carton sau de plastic.

"Que regardes-tu donc?" - "Where are you looking?" - "Unde te uiți?"
"In a village downthere there is an old woman..." - "Într-un sat, departe, e o femeie bătrână..."

"Tu me tuerais peut-être?... Quel regard! "
"You will kill me?... What a look! "
"Poate m-ai ucide?... Ce privire! "

Mercedes și Frasquita au pus pe jos eșarfe, iar cărțile de joc le-au pus deasupra.
"Shuffle! Cut! Shuffle! Cut! Three cards here, four there! "
"I see an young lover who loves me! "
"Mine is very rich and old! "
"Fortune! "
"Love! "

Carmen...
"Death!
Diamond! Spades! Death!
Always death! "


"Sois contente, je pars, mais nous nous reverrons! "
"Be happy! I am leaving! But we shall meet again! "
"Fii fericită! Plec! Dar... ne vom revedea! "


Actul al patrulea, intermezzo. Pe scenă sunt Carmen și o balerină, care aduce o clepsidră mare, în jurul căreia dansează ulterior.
Carmen arată teamă.

Scena e luminată roșu. Intră lumea. Costumele sunt moderne, având în principal nuanțe de crem. Câţiva soldați pun garduri albe, înalte de un metru, separând autobuziștii și tramvaiștii de ferrariștii și lamborghiniștii dubaiezi. Escamillo e în roșu, având tunică și cușmă negre, Carmen e complet în roșu, pe cap are două coarne ca două verze negre, iar pe piept are o formă de cap de taur.

Ies toți, mai puțin Carmen. Pe peretele din spate sunt proiectate trei clepsidre. Ea se întoarce, le vede, se înspăimântă.

Apare Don Jose.

Pe garduri sunt proiectate umbre de oameni care privesc corida. Don Jose are pantaloni negri, cămașă albă cu volane și o eșarfă lungă, roșie, atârnând la brâu.

"I`ve never lied you, we are finished! "
"Oh, Carmen, I adore you! Let me save you and save myself! "
"Whatever if I live or die, I`ll never give in to you! "

În spate se scurge nisipul în clepsidră.

"You don`t love me anymore... I`ve lost my soul for you! "
"Strike me or let me pass! "

Lui Don Jose nu-i pasă că not allowed to kill Carmen... Scoate cuțitul, ea deschide brațele. El aruncă undeva cuțitul și o strânge de gât.

"Vous pouvez m`arrêter. C`est moi qui l`ai tuée! / Ah! Carmen! ma Carmen adorée! "
"You can arest me, I killed her! / Carmeen, ooh, Carmeeen, I adore youu! "
"Puteți să mă arestați, eu am omorât-o! / Carmeen, ooh, Carmeeen, te adoorr! "

Nisipul din clepsidră s-a scurs cu totul.


Am pus traducerile în engleză deoarece în Emirate este a doua limbă vorbită, cam toată lumea știe engleză, chiar dacă mai de baltă, așa. ("Tu ti tu tu tu tu! " adică "Two tea to (room) 222! ", "Doi ceai la camera 222! " :-) ) Numai 15% din populație este de origine locală (! ), ceilalți 85% sunt veniți din alte zone, în special din India și Pakistan. Limba locală, araba, le este necunoscută celor mai mulți, astfel că traducerea în engleză reprezintă o parte importantă din parfumul local pe care încerc să îl prind în articolele mele. Aș fi pus și în arabă, dar nicio șansă să descifrez nici măcar vreun cuvânt din scrierea lor...

Dar, deși scrierea mi se pare imposibilă - nici tata nu o știe, după 4 ani de locuit în Libia, deși arabă a învățat să vorbească! - e foarte interesant că în toate țările arabe se vorbește o singură limbă! Desigur că există dialecte, dar rădăcina limbii arabe e aceeași, un lucru cu atât mai remarcabil cu cât e o distanță de vreo 8000 de kilometri din Maroc până în Oman!

În Emirate am mai făcut o vizită în capitala Abu Dhabi. Acolo m-am nimerit fix pe 1 a-ntâia... deci noaptea precedentă am dormit fără să știu că trec într-un nou an! :-) Cum? Am zis deja că am fost în Emirate în septembrie? Păi, da, așa și este, am fost în septembrie... după calendarul nostru, cel gregoriam, pentru că după Hedj-ra, calendarul arab, era revelionul, 1.01.1440, zi de chef. :-) Doar că mi s-a spus că ei nu fac niciun fel de tam-tam (sau al-tam-tam :-) ) când se schimbă anul, e o zi oarecare și atât. (Da, puteți afla ușor în ce zi am fost la Abu Dhabi - sunt sigur că nu dormiți de grijă :-) - 1.01.1440 corespunde zilei de 12.09.2018 din calendarul nostru.) (Calendarul arab are 354 (uneori 355) de zile, e împărțit în 12 luni cu nume diferite de cele ale noastre, iar luna a 9-a e celebra Ramadam, perioadă în care musulmanii trebuie să se abțină de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală pe parcursul zilelor, de când răsare soarele și până când acesta apune. Numerotarea începe din anul 622, de când profetul Mohamed s-a plecat de la Mecca la Medina. L-am întrebat pe amicul meu, doctorul, de ce este important evenimentul - pentru că nu scria mai multe pe unde am citit - și mi-a zis că propovăduirile lui Mohamed despre nu erau bine văzute la Mecca și atunci a plecat la Medina, unde a fost bine primit, eveniment care se consideră a fi nașterea islamului.)

Cel mai important obiectiv din Abu Dhabi este marea moschee albă, care este o mare frumusețe, eu am stat vreo 4 ore acolo și i-am făcut turul de vreo 3 ori! A fost realizată la comanda șeicului Zayed în perioada 1996-2007. Este cea mai mare din Emirate și a 8-a din lume, are lățimea de 420 de metri și lățimea de 290, iar cele 4 minarete au 107 metri înălțime fiecare, capacitatea ei fiind de 40.000 de oameni! Moscheea deține cel mai mare covor din lume, iar acesta are aproximativ 5627 metri pătrați și cântărește aproximativ 35 de tone. (Vă dați seama cât de mare trebuie să fie o mașină de spălat în care să poată intra așa ceva? :-) ) Cele 3 candelabre principale sunt făcute din cristale Swarovski, o parte albe, dispuse pe un cilindru lung și gros care se termină într-o "farfurie" tot din cristale albe, sub acestea fiind un ciorchine de globuri roșu-rubiniu, verde-iarbă, portocaliu-clementină și roz-siclam. Am întrebat de ce au fost alese aceste nuanțe și mi s-a spus că sunt culorile fructelor de palmier de când apar și până se coc!


Al-Ain, care înseamnă "Ochiul", este supranumit "Orașul Grădinilor", deoarece are multe zone verzi comparativ cu celelalte. Are vreo 400.000 de locuitori, este al patrulea oraș ca mărime, după Dubai, Abu-Dhabi și Sharjah, și formează cu primele două un triunghi, între fiecare două dintre aceste orașe fiind o distanță de aproximativ 130 km. La Al-Ain am găsit cea mai arăbească atmosferă - mă refer la centrul orașului - cu clădiri de maxim 3 etaje (în Dubai și Abu-Dhabi plouă cu "zgârie-nori"), magazine de parfumuri (într-unul proprietarul m-a lăsat să mă joc de-a vânzătorul de parfumuri :-) ), tot în centru fiind și o oază! Probabil că pe vremuri era numai deșert în jurul ei, și mă gândesc că ea este motivul apariției orașului în acest loc.

Întâmplarea cea mai importantă din Al-Ain s-a petrecut într-un loc și într-un mod cu totul neașteptat. Amicul meu al-ainez - de fapt, egiptean venit la lucru :-) - m-a invitat să mergem la piscină. N-aveam decât ziua respectivă pentru a vizita orașul, dar n-am vrut să fiu nepoliticos și am acceptat. Am ajuns acolo, la "Green Mobzara", și, imediat cum am intrat, am vrut să sar în cap în apă! :-) Nu știu de ce m-am abținut, dar bine am făcut pentru că, pentru că apa, la intrarea în bazin, avea... 43 de grade Celsius!!! Ulterior am intrat încet, încet, centimetru cu centimetru, iar după 5 minute de înot nu foarte intens, inima îmi bătea de parcă fugeam după tramvai! :-) Adică riscam un atac de cord dacă săream din prima cu totul în apă... cred...

Tot în Al-Ain am văzut și un târg de cămile și am și făcut poză cu una. Deși mi-am pus pe cap o eșarfă împăturită ca un turban ;-) , m-a recunoscut ca fiind european și a cam protestat când am luat-o de funie. :-) Și asta în ciuda faptului că mi-am țuguiat buzele ca un pupic, imitând-o. :-) ) )


Cum se ajunge la Dubai: destul de simplu, există zboruri directe de la București. După aterizare începe "distracția", distanța de la aeroport până în centrul orașului fiind 55 de kilometri. (De la Al Maktoum, că sunt două aeroporturi, celălalt fiind cel mare.) Există, însă, autobuzul F55 până la metrou, iar noaptea N55 până aproape de centrul orașului. Autogara spre Abu-Dhabi e înainte de centrul orașului, sunt autocare din oră în oră spre capitală.


Care este diferența dintre Caracal și Dubai?
Hmmm! Dubai nu are trenuri! ;-) :-) ) )


Din arabă... "Șukraan! "
"Mulțumesc! "


Distribuția:
Carmen: Karine Babadjanian
Don Jose: Hovanes Ayvazyan
Michaela: Meri Movsessyan
Escamillio: Gevork Hagopyan

Dirijor: Christopher Ocasek
Costume: Cristine Avetisian
Decoruri: Avetis Barseghian
Regia: Naire Stepanyan

Companie producătoare: Opera Națională Armeană din Erevan (The Armenian National Academic Theatre Opera and Orchestra)

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

23-03: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site