OperaRail 2022 OperaRail 2021 OperaRail 2014 OperaRail 2020 OperaRail 2019 OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2015 OperaRail 2016 OperaRail 2013 RomaniaRail 2015 ChinaRail 2015 OperaRail 2012 Cristian Mihăilescu Teodor Ilincai Ionut Pascu Ludovic Spiess Felicia Filip Elena Mosuc Angela Gheorghiu Leontina Văduva Viena VolksOper Viena StaatsOper Teatro dell Opera di Roma Teatro Alla Scala Milano London Royal Opera House Munchen Bayerische StaatsOper Budapesta Opera Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Sofia Opera House |
Tosca la Roma 2 - Mario, su!
[ Autor Adrian Trasca ]  "Tosca" la Teatro dell`Opera di Roma este un eveniment absolut special! Aceasta atât pentru că acțiunea se desfășoară la Roma - biserica Sant`Andrea della Vale, palazzo Farnese, castel Sant`Angelo - cât și pentru că a avut premiera mondială (pe 14 ianuarie 1900) acolo, la Teatro Costanzi, așa cum se numea în acea vreme. Iar ca român am un motiv în plus de emfază, prima Tosca din istorie a fost românca Haricleea Darclee! (Sau Ericlea Darclee, așa cum apare scris numele divei pe afișul premierei.)
(Referitor la premiera absolută, am o mică nedumerire... După calcule, acțiunea se petrece pe 14 iunie 1800. De ce n-a mai așteptat Puccini 5 luni pentru a avea premiera mondială la fix 100 de ani de la desfășurarea evenimentelor?
Ah, da, îmi amintesc... i-am zis să aștepte, dar era prea nerăbdător. :-) ) )
Plecăm la Operă să vedem "Tosca", obiectivul principal al acestei călătorii. - Așa am notat în jurnalul aproape zilnic pe care îl țin de când s-a născut Aida! ;-) - Locuim în Ostia Porto di Roma, adică la vreo 30 de kilometri de Operă, așa că plecăm cu două ore înainte. Autobuz, metrou, metrou și apoi mai vor o stație cu alt metrou. :-)
Vor... cine?
Puii mei, cum cine? :-)
Aida, fetița mea, are 5 ani și jumătate. Micutza Totza. A văzut prima oară "Tosca" fix la Teatro dell`Opera di Roma pe 25 iunie 2019, de ziua mea, prima pe care am sărbătorit-o în afara României. Avea 2 ani și 2 luni și era prima ei operă de Puccini! Am avut emoții mai mari decât clădirea operei :-) , dar Aida a fost impecabilă, atentă și cuminte! ;-) Și acum, și poate pentru totdeauna, acela rămâne unul dintre cele mai importante spectacole pe care le-a văzut! Și și pentru mine, desigur! ;-)
Mihai, băiatul meu, 2 ani și 10 luni fix astăzi. Este prima lui "Tosca", dar a doua operă de Puccini, în vară am fost cu el la Burgas, în Bulgaria, și a văzut "Turandot". Am vrut să îi dau numele Mario și regret puțin că nu am făcut-o, dar am avut motive serioase să nu îmi schimb prima alegere. N-am nicio emoție în sensul că sunt sigur că o să fie cuminte și nu o să facă gălăgie! ;-) Am doar un mic cui, să nu înceapă să se hârjonească acolo cu soră-sa, așa cum au obiceiul, dar i-am prevenit pe amândoi că mă supăr foarte tare dacă fac asta!
Pe drum Aida îmi cere să îi povestesc subiectul, așa că le povestesc. De două ori! :-) Le pun să asculte și arii! (Nu îi forțez, îi întreb întâi dacă vor! Culmea a fost că Mihai a zis că vrea, iar Aida că nu! În caz de egalitate, am drept de veto. :-) ) "Recondita armonia", "Te deum", "Vissi d`arte", "E lucevan le stele" - iar pe unele Bebe Mihai le-a mai cerut o dată! Și tot Mihai a cerut la final... "Babino caro"! :-) Tot Puccini, e bine! ;-)
Ajungem - nu înainte să se cațere la metrou pe un suport metalic de ținut ziarele, respectiv să "vorbească" la telefoanele publice întâlnite în cale. :-) Facem câteva poze în fața Operei, apoi înăuntru cu afișul. Îmi amintesc cum am făcut la fel cu Aida în urmă cu 3 ani și jumătate... Ce dulce era! De fapt, e la fel de dulce și acum, doar că e mai zbanghie! :-) ) N-are stare deloc, iar acum îl are și pe Mihai cu care se încontrează, circul e complet! :-)
Luăm liftul și urcăm pe acoperiș, acolo unde avem locurile. Eh, nu chiar pe, dar aproape! :-) E bine și așa, s-au vândut repede biletele, rămăseseră cele mai scumpe și cele mai ieftine, peste 100 de euro bucata sau 22. Am mizat că găsesc vreun loc sus, chiar dacă sala era arhiplină! Și, da, am găsit! Am așezat-o pe Aida pe el, eu m-am așezat pe niște trepte doi pași mai încolo, iar pe Mihai l-am pus în brațele mele. Dar Aida... a renunțat la scaun, s-a ridicat și a stat lângă noi, în picioare! ;;)
Mihai a fost atent până ce a venit Scarpia și apoi Tosca. Apoi... l-am simțit cum se lasă moale... Voia să doarmă! M-am gândit să nu îl las, dar, fidel principiului de a nu îi obliga să asculte, l-am ținut în brațe liniștit și a adormit.
Montarea a fost clasică. Copiii îmbrăcați în alb cu puțin roșu la guler și la mâneci - ne-am întâlnit cu câțiva pe culoar în timp ce mergeam spre intrarea în sală! O fântână din piatră în dreapta cu statuia Madonei în mijlocul ei, câteva trepte, un podium de lemn și tabloul în stânga, un gard metalic cu bare verticale de la stânga la dreapta pe mijlocul scenei cu o poartă mare în mijloc și câteva ziduri alb-gri în dreapta imitând biserica de pe Corso Vittorio Emanuele Due. De sus vedem bine și podeaua :-) , care este gri și are câteva dreptunghiuri mari desenate cu gri închis.
"Hidden harmony of contrasting beauties"
"Recondita armonia di bellezze diverse"
Traducerea e în engleză și... în italiană! Îmi place obiceiul teatrelor de operă din Italia de a afișa cuvintele, chiar dacă sunt în limba locală. Cuvintele cântate sunt greu de înțeles chiar de către italieni - știu exact pentru că am întrebat asta câțiva - și ar fi frumos dacă teatrele de operă din România ar face aceasta... când montează operete!
Mario are tunică maro, cămașă albă, pantaloni gri, cizme negre lungi. Floria e într-o rochie lungă, crem închis și vine cu un buchet de flori în mâini. Vitellio Scarpia are peruca albă, în rest predomină negrul, brăzdat de brâul oblic roșu-închis de pe corp.
"Follow her wherever she goes! "
"Seguila dovunque vada! "
La pauză ne plimbăm prin teatru, eu ținându-l pe Bebe Mihai în brațe. Ne vede o plasatoare și mă întreabă dacă nu cumva dorim o lojă separat, unde să fim numai noi și să nu ne deranjeze cineva... Zâmbesc pe sub mustăți, îmi amintesc că și când am fost cu Aida în 2019 s-a întâmplat la fel (! ), la pauză o plasatoare ne-a oferit o lojă separat! Atunci nu era nevoie, eram la parter și aveam locuri foarte bune, dar acum a fost mană cerească, deși era foarte în lateral - prima lojă de lângă scenă (pe nivelul al treilea), în fața noastră era... orchestra! Barcaccia m-a învățat prietenul meu Paolo din Bologna că se numește loja aceea.
Îi explic Aidei ce se petrece, având aceeași problemă ca dățile trecute când i-am povestit "Tosca"... Cum să-i spun fetiței mele de 5 ani și jumătate că Scarpia vrea să oo... ăăă... pe Tosca, s-oo... ăăă, să ooo... ăăă... să fie prieten cu ea, da! :P Așa i-am explicat și în urmă cu doi ani, și de mă amenință cu cuțitul Tosca și tot țin cu dinții de explicația asta. :-) )
Observă că "Tosca e îmbrăcată în alb, nu în roșu! "
"Da, în mod normal e în roșu, nu în alb! "
Și zice: "Nu mă așteptam la asta! " :-) )
Floria Tosca e în bleu foarte deschis, de fapt, bate spre alb. (Apropo, de ce i se spune Tosca și nu Floria? Chiar și Mario îi spune pe numele de familie... Dar dacă o chema altfel, Cetriola (Castravete), de exemplu, tot pe numele mare îi zicea? "Ti amo, Cetriola mea! " Cum e? Sună bine? E cetriolo-romantic, ce mai! :D :-) )
Hai, nu, serios acuma, de ce Tosca e apelată pe numele mare?)
Deci, așa cum bine a observat Aida, Floria Tosca nu e în roșu, ci în bleu deschis. Scarpia - pe care nu îndrăznește cineva să îl strige "Vitellio" :D - și Mario Cavaradossi - pe care toți îl strigă "Mario" - sunt îmbrăcați clasic. Decorul e simplu, biroul lui Scarpia în stânga, o fereastră mare în spatele biroului, iar în dreapta o canapea simplă crem deschis. Dar modificată e și... podeaua, are aceeași culoare, dar alte modele (dreptunghiuri) desenate!
"I lived for art, I lived for love..."
"Vissi d`arte, vissi d`amore..."
Când Tosca ia cuțitul, Aida se ascunde. :-) ) Se ghemuiește jos, între scaun și perete. :-) ) După ce Scarpia e omorât, se ridică și vede finalul.
La aplauze, se trezește și Mihai. :-) Mergem prin operă și vedem un mic muzeu, printre articole fiind și primul afiș,
Teatro Costanzi
Domenica 14 Gennaio 1900, alle ore 8 1|2 p.
prima rappresentazione
dal Melodrama in 3 atti di V. Sardou, L. Illica e G. Giacosa:
TOSCA
Musica di Giacomo Puccini
* Nuovissima *
L`autore assisterà alla rappresentazione
Personaggi
Floria Tosca... Ericleea Darclee
Mario Cavaradossi... Emilio De Marchi
Il Baron Scarpia, capo della Polizia... Eugenio Giraldoni
Decorurile actului al treilea sunt, de asemenea, simple, dar sugestive. Sugerează platoul castelului Sfântului Înger construit de împăratul Adrian. O masă, un scaun și o construcție de lemn în stânga, o margine în spate. Pe scenă predomină, însă lumina albastră, probabil sugerând culoarea dimineții.
"Tati, este aria aceea frumoasă?" mă întreabă Aida când se aud acordurile ariei magice de la începutul actului al treilea! A recunoscut-o după primele acorduri!
Mario îi dă inelul soldatului, îi explic Aidei de ce.
Apoi...
"And the stars were shining..."
"E lucevan
le stelle..."
"E lucevan le stelle" la Teatro dell`Opera di Roma!
A doua oară și eu, și Aida! Iar acum și Mihai prima oară! Sunt foarte atenți amândoi!
Nu pot spune decât
"E non ho amato mai tanto la vita! "
"And I have never loved the life so much! "
Și n-am iubit nicicând viața mai mult!
La puțin timp după aplauze Mihai zice "Veau acasă! " Mai încolo, "m-am pictisit"! Îi spun că nu putem pleca, dar mai e puțin și nu îl mint, așa era. Nu vreau să îl mint nici măcar când e mic! ;-) Începe apoi finalul - "Mario, su! " - și tace și e atent până la sfârșit.
La plecare îl întreb
"Bebe, ți-a plăcut la spectacol?"
"Nu! "
;;)
Și tot așa mai târziu, apoi după o zi, îl întreb încă o dată... și înc-o dată... și înc-o dată...
Tot "Nu! "
Poate data viitoare!
"Mario, su! "
Dar... la București, finalul din "Tosca" a devenit scenetă de joacă! Aida se urcă pe marginea canapelei, zice "Mă pregătesc să sar! " sau "Adio! " sau ceva se genul, sare, se ghemuiește pe jos prefăcându-se moartă - dar își dă la o parte părul care îi intră în ochi :-) ) - iar Mario Mihai vine la ea, zice "Mario, su! Su! " și încearcă să o trezească! :-) ) Uneori îi dă și o palmă la fund, dar așa, din prima, să nu irosească vorbele. :-) )
"Mario, su! Su! Presto! Andiam! " - Tati, ce înseamnă Andiam?" :-) |
Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
19-07-2022: Program august 2022 la Verona Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
12-10-2020: Opera din Barcelona a susÈ›inut un concert în faÈ›a a 2.292 de plante Opera din Barcelona a susÈ›inut în această vară un concert în faÈ›a a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat â ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|