"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2014
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2015
OperaRail 2016
OperaRail 2013
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Cristian Mihăilescu
Teodor Ilincai
Ionut Pascu
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Tosca la Roma 2 - Mario, su!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie Teatro dell Opera di Roma ]
[ Data articol: 2023-03-09 ]
[ Din localitatea Roma ]
[ Tara Italia ]

Tosca la Roma 2 - Mario, su!

 4238 "Tosca" la Teatro dell`Opera di Roma este un eveniment absolut special! Aceasta atât pentru că acțiunea se desfășoară la Roma - biserica Sant`Andrea della Vale, palazzo Farnese, castel Sant`Angelo - cât și pentru că a avut premiera mondială (pe 14 ianuarie 1900) acolo, la Teatro Costanzi, așa cum se numea în acea vreme. Iar ca român am un motiv în plus de emfază, prima Tosca din istorie a fost românca Haricleea Darclee! (Sau Ericlea Darclee, așa cum apare scris numele divei pe afișul premierei.)

(Referitor la premiera absolută, am o mică nedumerire... După calcule, acțiunea se petrece pe 14 iunie 1800. De ce n-a mai așteptat Puccini 5 luni pentru a avea premiera mondială la fix 100 de ani de la desfășurarea evenimentelor?
Ah, da, îmi amintesc... i-am zis să aștepte, dar era prea nerăbdător. :-) ) )


Plecăm la Operă să vedem "Tosca", obiectivul principal al acestei călătorii. - Așa am notat în jurnalul aproape zilnic pe care îl țin de când s-a născut Aida! ;-) - Locuim în Ostia Porto di Roma, adică la vreo 30 de kilometri de Operă, așa că plecăm cu două ore înainte. Autobuz, metrou, metrou și apoi mai vor o stație cu alt metrou. :-)

Vor... cine?
Puii mei, cum cine? :-)

Aida, fetița mea, are 5 ani și jumătate. Micutza Totza. A văzut prima oară "Tosca" fix la Teatro dell`Opera di Roma pe 25 iunie 2019, de ziua mea, prima pe care am sărbătorit-o în afara României. Avea 2 ani și 2 luni și era prima ei operă de Puccini! Am avut emoții mai mari decât clădirea operei :-) , dar Aida a fost impecabilă, atentă și cuminte! ;-) Și acum, și poate pentru totdeauna, acela rămâne unul dintre cele mai importante spectacole pe care le-a văzut! Și și pentru mine, desigur! ;-)

Mihai, băiatul meu, 2 ani și 10 luni fix astăzi. Este prima lui "Tosca", dar a doua operă de Puccini, în vară am fost cu el la Burgas, în Bulgaria, și a văzut "Turandot". Am vrut să îi dau numele Mario și regret puțin că nu am făcut-o, dar am avut motive serioase să nu îmi schimb prima alegere. N-am nicio emoție în sensul că sunt sigur că o să fie cuminte și nu o să facă gălăgie! ;-) Am doar un mic cui, să nu înceapă să se hârjonească acolo cu soră-sa, așa cum au obiceiul, dar i-am prevenit pe amândoi că mă supăr foarte tare dacă fac asta!

Pe drum Aida îmi cere să îi povestesc subiectul, așa că le povestesc. De două ori! :-) Le pun să asculte și arii! (Nu îi forțez, îi întreb întâi dacă vor! Culmea a fost că Mihai a zis că vrea, iar Aida că nu! În caz de egalitate, am drept de veto. :-) ) "Recondita armonia", "Te deum", "Vissi d`arte", "E lucevan le stele" - iar pe unele Bebe Mihai le-a mai cerut o dată! Și tot Mihai a cerut la final... "Babino caro"! :-) Tot Puccini, e bine! ;-)

Ajungem - nu înainte să se cațere la metrou pe un suport metalic de ținut ziarele, respectiv să "vorbească" la telefoanele publice întâlnite în cale. :-) Facem câteva poze în fața Operei, apoi înăuntru cu afișul. Îmi amintesc cum am făcut la fel cu Aida în urmă cu 3 ani și jumătate... Ce dulce era! De fapt, e la fel de dulce și acum, doar că e mai zbanghie! :-) ) N-are stare deloc, iar acum îl are și pe Mihai cu care se încontrează, circul e complet! :-)

Luăm liftul și urcăm pe acoperiș, acolo unde avem locurile. Eh, nu chiar pe, dar aproape! :-) E bine și așa, s-au vândut repede biletele, rămăseseră cele mai scumpe și cele mai ieftine, peste 100 de euro bucata sau 22. Am mizat că găsesc vreun loc sus, chiar dacă sala era arhiplină! Și, da, am găsit! Am așezat-o pe Aida pe el, eu m-am așezat pe niște trepte doi pași mai încolo, iar pe Mihai l-am pus în brațele mele. Dar Aida... a renunțat la scaun, s-a ridicat și a stat lângă noi, în picioare! ;;)

Mihai a fost atent până ce a venit Scarpia și apoi Tosca. Apoi... l-am simțit cum se lasă moale... Voia să doarmă! M-am gândit să nu îl las, dar, fidel principiului de a nu îi obliga să asculte, l-am ținut în brațe liniștit și a adormit.

Montarea a fost clasică. Copiii îmbrăcați în alb cu puțin roșu la guler și la mâneci - ne-am întâlnit cu câțiva pe culoar în timp ce mergeam spre intrarea în sală! O fântână din piatră în dreapta cu statuia Madonei în mijlocul ei, câteva trepte, un podium de lemn și tabloul în stânga, un gard metalic cu bare verticale de la stânga la dreapta pe mijlocul scenei cu o poartă mare în mijloc și câteva ziduri alb-gri în dreapta imitând biserica de pe Corso Vittorio Emanuele Due. De sus vedem bine și podeaua :-) , care este gri și are câteva dreptunghiuri mari desenate cu gri închis.

"Hidden harmony of contrasting beauties"
"Recondita armonia di bellezze diverse"

Traducerea e în engleză și... în italiană! Îmi place obiceiul teatrelor de operă din Italia de a afișa cuvintele, chiar dacă sunt în limba locală. Cuvintele cântate sunt greu de înțeles chiar de către italieni - știu exact pentru că am întrebat asta câțiva - și ar fi frumos dacă teatrele de operă din România ar face aceasta... când montează operete!

Mario are tunică maro, cămașă albă, pantaloni gri, cizme negre lungi. Floria e într-o rochie lungă, crem închis și vine cu un buchet de flori în mâini. Vitellio Scarpia are peruca albă, în rest predomină negrul, brăzdat de brâul oblic roșu-închis de pe corp.

"Follow her wherever she goes! "
"Seguila dovunque vada! "


La pauză ne plimbăm prin teatru, eu ținându-l pe Bebe Mihai în brațe. Ne vede o plasatoare și mă întreabă dacă nu cumva dorim o lojă separat, unde să fim numai noi și să nu ne deranjeze cineva... Zâmbesc pe sub mustăți, îmi amintesc că și când am fost cu Aida în 2019 s-a întâmplat la fel (! ), la pauză o plasatoare ne-a oferit o lojă separat! Atunci nu era nevoie, eram la parter și aveam locuri foarte bune, dar acum a fost mană cerească, deși era foarte în lateral - prima lojă de lângă scenă (pe nivelul al treilea), în fața noastră era... orchestra! Barcaccia m-a învățat prietenul meu Paolo din Bologna că se numește loja aceea.

Îi explic Aidei ce se petrece, având aceeași problemă ca dățile trecute când i-am povestit "Tosca"... Cum să-i spun fetiței mele de 5 ani și jumătate că Scarpia vrea să oo... ăăă... pe Tosca, s-oo... ăăă, să ooo... ăăă... să fie prieten cu ea, da! :P Așa i-am explicat și în urmă cu doi ani, și de mă amenință cu cuțitul Tosca și tot țin cu dinții de explicația asta. :-) )

Observă că "Tosca e îmbrăcată în alb, nu în roșu! "
"Da, în mod normal e în roșu, nu în alb! "
Și zice: "Nu mă așteptam la asta! " :-) )

Floria Tosca e în bleu foarte deschis, de fapt, bate spre alb. (Apropo, de ce i se spune Tosca și nu Floria? Chiar și Mario îi spune pe numele de familie... Dar dacă o chema altfel, Cetriola (Castravete), de exemplu, tot pe numele mare îi zicea? "Ti amo, Cetriola mea! " Cum e? Sună bine? E cetriolo-romantic, ce mai! :D :-) )
Hai, nu, serios acuma, de ce Tosca e apelată pe numele mare?)

Deci, așa cum bine a observat Aida, Floria Tosca nu e în roșu, ci în bleu deschis. Scarpia - pe care nu îndrăznește cineva să îl strige "Vitellio" :D - și Mario Cavaradossi - pe care toți îl strigă "Mario" - sunt îmbrăcați clasic. Decorul e simplu, biroul lui Scarpia în stânga, o fereastră mare în spatele biroului, iar în dreapta o canapea simplă crem deschis. Dar modificată e și... podeaua, are aceeași culoare, dar alte modele (dreptunghiuri) desenate!

"I lived for art, I lived for love..."
"Vissi d`arte, vissi d`amore..."

Când Tosca ia cuțitul, Aida se ascunde. :-) ) Se ghemuiește jos, între scaun și perete. :-) ) După ce Scarpia e omorât, se ridică și vede finalul.


La aplauze, se trezește și Mihai. :-) Mergem prin operă și vedem un mic muzeu, printre articole fiind și primul afiș,

Teatro Costanzi
Domenica 14 Gennaio 1900, alle ore 8 1|2 p.
prima rappresentazione
dal Melodrama in 3 atti di V. Sardou, L. Illica e G. Giacosa:
TOSCA
Musica di Giacomo Puccini
* Nuovissima *
L`autore assisterà alla rappresentazione

Personaggi
Floria Tosca... Ericleea Darclee
Mario Cavaradossi... Emilio De Marchi
Il Baron Scarpia, capo della Polizia... Eugenio Giraldoni


Decorurile actului al treilea sunt, de asemenea, simple, dar sugestive. Sugerează platoul castelului Sfântului Înger construit de împăratul Adrian. O masă, un scaun și o construcție de lemn în stânga, o margine în spate. Pe scenă predomină, însă lumina albastră, probabil sugerând culoarea dimineții.

"Tati, este aria aceea frumoasă?" mă întreabă Aida când se aud acordurile ariei magice de la începutul actului al treilea! A recunoscut-o după primele acorduri!

Mario îi dă inelul soldatului, îi explic Aidei de ce.
Apoi...

"And the stars were shining..."

"E lucevan
le stelle..."

"E lucevan le stelle" la Teatro dell`Opera di Roma!

A doua oară și eu, și Aida! Iar acum și Mihai prima oară! Sunt foarte atenți amândoi!

Nu pot spune decât

"E non ho amato mai tanto la vita! "

"And I have never loved the life so much! "

Și n-am iubit nicicând viața mai mult!


La puțin timp după aplauze Mihai zice "Veau acasă! " Mai încolo, "m-am pictisit"! Îi spun că nu putem pleca, dar mai e puțin și nu îl mint, așa era. Nu vreau să îl mint nici măcar când e mic! ;-) Începe apoi finalul - "Mario, su! " - și tace și e atent până la sfârșit.


La plecare îl întreb
"Bebe, ți-a plăcut la spectacol?"
"Nu! "
;;)

Și tot așa mai târziu, apoi după o zi, îl întreb încă o dată... și înc-o dată... și înc-o dată...
Tot "Nu! "
Poate data viitoare!


"Mario, su! "
Dar... la București, finalul din "Tosca" a devenit scenetă de joacă! Aida se urcă pe marginea canapelei, zice "Mă pregătesc să sar! " sau "Adio! " sau ceva se genul, sare, se ghemuiește pe jos prefăcându-se moartă - dar își dă la o parte părul care îi intră în ochi :-) ) - iar Mario Mihai vine la ea, zice "Mario, su! Su! " și încearcă să o trezească! :-) ) Uneori îi dă și o palmă la fund, dar așa, din prima, să nu irosească vorbele. :-) )

"Mario, su! Su! Presto! Andiam! " - Tati, ce înseamnă Andiam?" :-)

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susținut în această vară un concert în fața a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site