"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
OperaRail 2013
RomaniaRail 2015
OperaRail 2012
ChinaRail 2015
OperaRail 2024
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2014
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2015
Artisti români Artisti români
Leontina Văduva
Haricleea Darclee
Cristian Mihăilescu
Teodor Ilincai
Ionut Pascu
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Budapesta Opera
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Jurilovca, primarul, MUNCA, Nabucco, șarpele cu ochelari și ursul

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Data articol: 2024-05-11 ]
[ Din localitatea Constanta ]
[ Tara România ]

Jurilovca, primarul, MUNCA, Nabucco, șarpele cu ochelari și ursul

 4735 Când "se mai întâmpla", adică zilnic de câteva ori sau, mai precis, cu fiecare ocazie, să lăsăm dezastru în urma noastră, copii fiind eu și fratele meu, tata zicea "Să vorbim cu primarul! " "Păi, de ce?" "Să vină el să strângă după voi! " Ironia a fost atât de bună, încât, după zeci de ani, le-o zic și eu puilor mei atunci când lasă dezastru în urma lor la fel de des ca noi. Deși mie mi se pare că mai des. :D :-) )


Aida mai are o săptămână și împlinește 7 ani! A fost la 292 de spectacole, inclusiv acesta, dintre care 129 opere mari. Mihai are 4 ani și 3 luni, așa cum le spune repede tuturor care îl întreabă. A fost și el la 129 de spectacole (exact la câte opere mari a fost Aida! ), dar în România singurul oraș departe de București în care a fost la opere (la amândouă) este Cluj-Napoca; el nu a fost până acum la Timișoara, Iași și Chișinău ("compensând", însă, cu Londra, Roma, Verona, Praga, Budapesta...)


Orgame / Argamum. Fortăreață greacă din secolul al VI-lea i.e.n. Descoperită de istoricul Vasile Pârvan în anul 1916. Este cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată într-un izvor antic! Primul nume e cel grecesc, al doilea e varianta în limba latină, nume dat de romani, care au stăpânit-o începând din secolul I e.n. (Știu că prin nume vă tentează să mergeți acolo, dar vedeți că am scris "Orgame", nu "Orgasme"! :-) ) )


Vasile Dîba. Caiacist român, campion mondial de 5 ori, vicecampion mondial de două ori, campion olimpic în 1976, câștigătorul altor 3 medalii olimpice, una de argint și două de bronz. Primul caiacist român campion olimpic! A plecat dintre noi în urmă cu nici două luni, în februarie 2024. S-a născut în comuna Jurilovca. Anul trecut, în prezența sa, în comuna sa natală, prin grija actualului primar, Eugen Ion, a fost inaugurată sala de sport care îi poartă numele! Minune, mai sunt oameni în România care respectă valorile!

Și nu numai atât!


Jurilovca este o comună din județul Tulcea de care auziseră, până de curând, locuitorii ei, satele vecine și vreo trei "emigranți" în orașele reședință de județ ale Dobrogei, care mai veneau săptămânal să-și viziteze părinții cocoșați de ani. În prezent, însă, cel puțin 71.000 de oameni cunosc localitatea, mergând pe minimul din calculul matematic rezultat din faptul eveniment real că la Festivalul Borșului Lipovenesc de Pește de la Jurilovca 2023 au fost prezenți... 142.000 de oameni în două zile!!!

Desigur că numărul celor care au auzit de "Juri" este mult mai mare (cu siguranță cei prezenți în a doua zi nu sunt fix toți aceiași din prima zi), dar am vrut să subliniez că un primar "nebun" a reușit să strângă 71.000 de oameni într-o seară într-un sat aproape obscur de circa 3.700 de locuitori!

Cum? Păi, ... v-aș spune secretul, dar... aș jigni o mare parte de popor din România...

PRIN MUNCĂ, BĂ!

Că munca a ajuns la capitolul "Diverse" în România! ...


Dar, vorba cațavencilor, ziarul acela de prin anii 1990, "Cititorii noștri sunt mai deștepți decât ai lor! " Mă mândresc că și la mine se aplică vorba asta... cititorii mei sunt mai deștepți, mai frumoși și mai... muncitori decât ai lor... Nu știu care "ai lor" - tocmai într-asta e frumusețea vorbei -, dar cititorii mei sunt convins că știu cu adevărat să aprecieze MUNCA!

(Mai sus am pus acel "Bă! " pentru cititorii "lor" care se nimeresc să citească aceste rânduri... Ca în bancul cu polițiștii care intră într-o librărie și doamna vânzătoare îi întreabă... "Ce e, băieți? A început să plouă?" :D)


Iar munca pe care Eugen Ion, actualul primar al comunei Jurilovca, județul Tulcea, a depus-o pentru comuna sa natală este impresionantă! O comună oarecare amplasată la marginea lacului Golovița ("vecin" cu Razelm, cel mai mare lac din România), a reușit să fie denumită, fie și pentru scurt timp, capitala Dobrogei! Iar asta spune multe!

În primul rând, un citat de la un localnic: "Aici era mlaștină! " Acum este... un port! Mic, turistic, dar port! Port! Cu debarcadere, băncuțe, iarbă verde, felinare și... pod! Mic, dar pod! Pod!

Și... Bregovici! Goran Bregovici! Care a avut concert aici în 2023! Care a crezut că a nimerit în fundu` lumii și o să aibe cinșpe spectatori și s-a trezit în fața a... 50.000! Care a crezut că o să doarmă într-un bordei de pământ și s-a trezit cazat într-un supercomplex de 4 stele, Razelm Resort, unde singurul lucru pe care îl poți reproșa e că iarna e frig afară și sezonul turistic nu ține tot anul! Și care a crezut că o să fie dus cu o mașină la scenă, ca pe tot omu`, și s-a trezit dus... cu barca! Una elegantă, desigur! Razelm Resort și scena din portul Jurilovca sunt pe malul aceluiași lac, barcă are tot omul... gospodar și uite așa a plecat Bregovici de la Jurilovca împănat cu amintiri surprinzătoare și inedite!


Am fost la Jurilovca pentru a rezolva o problemă. Am și vizitat, desigur, iar pentru pui mei a fost prima oară când au fost în județul Tulcea. De asemenea, cetatea Orgame este pentru ei cel mai estic loc din România în care au ajuns! Pentru Mihai a fost cel mai estic loc în total în care a ajuns, pentru că Aida, la 1 an și 3 luni, a fost în... Georgia! La Batumi (acolo unde a fost la primul ei spectacol de operă în interior! ), dar și la... Tbilisi, acesta fiind pentru ea cel mai estic punct în care a ajuns.


De la Orgame / Jurilovca am plecat direct la Constanța. Am văzut marea... și atât, căci nu am avut timp nici de o miniplimbare pe plajă, doar am parcat și... am intrat la "Nabucco" la Opera din Constanța în timpul uverturii.

Corurile, frumoase, Abigail, cântat frumos, Ismael, Fenena, la fel, ... dar Bebe a adormit înainte să apară "fiorosul" Nabucco. :-) I-am zis în mașină să doarmă, dar bineînțeles că nu m-a ascultat. Nici măcar momentul fulgerului, cel care le place mult copiilor, nu l-a convins să se trezească. :-)

Costumele sunt viu colorate, evreii în alb și puțin maro sau negru, soldați asirieni cu albastru, maro și auriu, alți soldați asirieni cu roșu, maro și auriu, dar cel mai vizibil a fost verdele purtat de Nabucco, Fenena și oamenii lor cu funcții înalte. Decorurile, pereți din lemn/carton în spate, o menoră în centru uneori, câteva decupaje de zid ornamentate asirian alteori. Luminile, cel mai des pe roșu, iar fulgerul, o lumină albă, intermitentă. Finalul este cu Abigail ridicând în cerc în laterale ambele brațe, semn al supremației sale în momentul respectiv.


În pauză, merg cu Aida în culise, vrea să-l găsim pe Ionuț Pascu. :-) Vedem și scena, acolo soldații exersau mișcările pe care le aveau de făcut în actul următor. Aida îi vede și mă întreabă de ce fac asta și îi amintesc... ceea ce îi spusesem cu doar o zi sau două în urmă, că fiecare, dar absolut fiecare dintre cei prezenți pe scenă au MUNCIT din greu pentru a ajunge acolo! Nu pare ea prea interesată (ca să nu zic "prea entuziasmată" :D) de răspuns, dar eu știu că undeva, acolo, în căpșorul ei, se înregistrează ce zice tati și poate, posibil, probabil, va avea efect într-un moment al vieții ei.


Tot în pauză, ... s-a trezit Bebe Mihai. În partea a doua stă la mine în brațe. Dialogul Abigail Nabucco, îi mai șoptesc ce zic cei doi. E o scenă mai specială aceasta pentru mine, deoarece Nabucco... se milogește pentru fata lui. Un soldat îi aduce lui Abigail hârtia pe care scria că ea este l`umil sclava, ea îi flutură hârtia prin față lui Nabucco, apoi o rupe în bucăți mari.

O întreb pe Aida ce urmează și, desigur, știe.
"Va pensiero! "
Bebe e atent până la jumătate, apoi se fâțâie. Vrea iar la maică-sa, îl las, iar Aida revine la mine. Încerc un bis, adică strig, dar nu se întâmplă, spectacolul continuă fără bis al corului sclavilor evrei.


Se dă iar pauză, așa că acum... mergem trei în culise. :-) Bebe le spune tuturor despre șarpe, așa că în zece minute toată Opera din Constanța știe că pe mami a prins-o șarpele de picior, că a scăpat ochelarii pe jos și, asta a pus-o de la el, că i-a luat șarpele ochelarii. :-) ) Inclusiv câțiva din orchestră au aflat! Le-a povestit de la marginea fosei. :-) )

Desigur că, din cauza ultimei adăugiri, oamenii au crezut că inventează, dar... evenimentele erau adevărate! Cu câteva ore înainte, ne aflam la cetatea Orgame și, deodată, am auzit-o pe maică-sa țipând... ca din gură de șarpe! Vorba, vorbă, dar reală acum, pentru că, din iarbă, i se încolăcise un șarpe de picior! A luat-o la goană țipând, i-au căzut ochelarii, singura chestie inventată de Bebe fiind că i-a luat șarpele ochelarii. :-) ) Bine că n-a zis că și i-a pus și pe nas, să devină șarpe cu ochelari! :-) )

Îl căutăm prin culise pe Ionuț Pascu, iar copiii - "Tu îi spui! " "Ba, tu îi spui! " - vor neapărat să îi povestească faza cu șarpele. :-) ) Nu îl găsim la parter, dar ne văd câțiva artiști și îi invită pe copii să facă poze cu o sabie de lemn. Eh, da, era bună sabia asta în lupta cu șarpele de la Orgame. :-) )

Apoi urcăm și la etaj și îl găsim. Și, după ce l-am "filat" la Ierusalim, Vidin, Brașov, Constanța (iar eu și la Tel Aviv) și, desigur, acasă, la București, atunci când ne-a văzut (iar! ) la Constanța, Ionuț Pascu ne-a întrebat, când ne-a văzut în culise, cu vocea aia a lui, groasă, "Măi, dar voi n-aveți casă?" :-) )


În actul al patrulea, Aida a revenit la mine, iar Bebe Mihai la maică-sa. Ionuț Pascu trage prea tare de un lanț și îl rupe înainte de termen :-) , soldații săi îl eliberează, Abigail papă otravă - sigur nu era borș pescăresc de Jurilovca :-) -, iar publicul îi aplaudă cu entuziasm la final. Tot atunci artiștii au primit fiecare câte un buchet de flori, iar când l-a primit Ionuț Pascu, m-am gândit că iar ajunge buchetul la Aida. :-) (După "Tosca" de la București, Ionuț Pascu i-a dat Aidei trandafirul alb primit. :-) ) N-a fost așa, dar, la "sesiunea" poze cu artiștii, Aida tot a "căpătat" flori, chiar de la... personajul negativ, Abigail Nadia Cerchez. :-)


Pe drumul de întoarcere, în mașină, Bebe se apucă să o tachineze pe Aida că el e mai isteț. I-am zis să-mi lase fetița în pace, că dacă mama nu a făcut proști, nici eu nu am făcut ;-) și i-am zis... să plimbe ursul. :-) Iar el... mi-a dat replica zilei, cu vocea aia a lui subțire, de 4 ani și 3 luni, "Eeei, tati, eu știu să plimb ursul! " :-) )


Dar cum ar fi "Nabucco" în fața a 71.000 de oameni???
Nu știu! Dar, vorba lui tata, "Să vorbim cu primarul! " ;-)


Distribuția:
Nabucco: IONUȚ PASCU, București
Abigail: NADIA CERCHEZ, Cluj-Napoca
Fenena: LUCIA MIHALACHE
Ismael: MĂDĂLIN BĂLDĂU,
Zaccaria: OREST PÂSLARIU, București

Conducerea muzicală: FRANCESCO PELLEGRINO, Italia
Maestru de cor: ADRIAN STANACHE
Regia artistică: CARMEN DOBRESCU
Coregrafia: MIHAIL MOTOVILOV
Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

01-09: Una furtiva Tosca bergamasca
Bergamo e un oraș mic, de 120.000 de locuitori, din Italia, provincia Lombardia, deseori subestimat de turiști, care aterizează pe Orio al Serio, aeroportul internațional de lângă oraș, și apoi fug la ... Milano! Ori, mă scuzați, mie Bergam ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-08: Der trank d`amore la Buchs / WendenBerg
Am venit pentru acest spectacol cu viteză ... tocmai de la Strasbourg! Întâi cu 200 km la oră, cât prind amărâtele alea de trenuri regionale franțuzești, apoi cu maxim 130, cât am avut eu voie să "bag" pe autostradă. Vreo 350 km. Și, cu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

24-05: Școala amanților din München
Am văzut că așa fac toate ... la București, Brașov, Craiova, în Atena, la Burgas, la Berlin, ... iar acum am avut ocazia să văd dacă și la München ... Se știe că nemții sunt mai sobri, mai serioși, mai bățoși ... la fel nemțoaicele ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

11-05: Jurilovca, primarul, MUNCA, Nabucco, șarpele cu ochelari și ursul
Când "se mai întâmpla", adică zilnic de câteva ori sau, mai precis, cu fiecare ocazie, să lăsăm dezastru în urma noastră, copii fiind eu și fratele meu, tata zicea "Să vorbim cu primarul!" "Păi, de ce?" "Să vină el să strângă după ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

09-04: Operă pe ritmuri lăutărești. Viva țambalul!
În ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la cel mai grav bombardament din istorie suferit de București - bombardat crunt de americani în cel de-al doilea război mondial -, am mers și ne-am distrat! Nu, nu e o formă de nerespect, ci o normal ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Universitatea Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site