[ Autor Adrian Trasca ] Regula celor 21 de zile spune că e de ajuns să faci un lucru, orice lucru, timp de 21 de zile consecutiv şi el îţi intră în obişnuinţă, în reflex şi în continuare îl faci fără să fie nevoie de efort suplimentar, ca în primele zile, de exemplu. Pentru mine, cele 21 de zile au fost mai multe şi nu au fost consecutive, iar ele au însemnat 21 de articole scrise în ultimele trei luni despre spectacolele văzute în acest an în Europa, iar acum, că nu mai am subiecte, deja simt lipsa acestei preocupări! :-)
Dar, încercând un subiect, am scris despre 2014. Adică:
27 de spectacole de operă sau balet în străinătate, nou record anual personal! (precedentul era de 24, în 2012)
În 21 de oraşe, în câteva dintre ele văzând mai multe (Verona 4, Oslo 2, Stockholm 2, Londra 2)
În 14 ţări, cele mai multe în Italia (5), Germania (4), Anglia (3), Suedia (3)
La acestea se adaugă România, unde anul acesta am fost doar la Bucureşti, Braşov şi Craiova, dar toate trei, în această ordine, se cheamă pentru mine "La Opera Acasă" ;-)
Spectacole "mai departe" în aproape toate extremele geografice (pentru mine)
Cel mai îndepărtat şi cel mai nord-vestic punct în care am văzut o operă: Glasgow (Scoţia)
Cel mai nordic punct în care am văzut o operă: Oslo (Norvegia)
Cel mai vestic punct în care am văzut o operă: Porthcurno, Penzance (Anglia)
Cel mai sudic punct în care am văzut o operă: Atena (Grecia)
Singura coordonată geografică "neîmbunătăţită" a fost estul, a rămas capitala României de Est, Chişinău, din 2012!
Prima oară la operă în 14 locuri: Oslo, Stockholm Opera Regală, Viena Staatsoper, Zurich, Zagreb, Porthcurno, Glasgow, Heidelberg, Bad Hersfeld, Koln, Malmo, Wuppertal, Atena, Sofia.
Spectacole la majoritatea operelor mari din sud-estul Europei: BucureÅŸti, Belgrad, Atena, Sofia, Budapesta.
Spectacole în româna, italiană, franceză (Carmen, normal), engleză (Tosca!, anormal :-) ), germană (două! ) şi... suedeză. :-)
(Mai am în "palmares" în 2013 o "My Fair Lady"... în bulgară, la Ruse! :D)
4 invitaţi, toţi "afară" (Verona, Wuppertal, Atena, Budapesta) (Am drăguţul obicei de a invita oameni la Operă - am ajuns la drăguţa cifră de 65 de invitaţi de-a lungul timpului! -, cel mai mult placandu-mi situaţia în care nu au fost niciodată - 29 de invitaţi! ;-) -, vin cu mine şi le place ce văd. Desigur, sunt şi situaţii când nu iese aşa bine, una dintre cele patru din acest an fiind aşa, dar celelalte trei au fost reale succese - Nikos din Atena numind-o chiar "a lifetime experience"! Succese ale operei, nu ale mele.)
Am mai muncit la site "în spate" (la partea de programare web mă refer) şi am tradus prima pagină şi secţiunea de poze în 5 limbi, engleză, italiană, franceză, germană, spaniolă.
Am primit ajutor şi acum am mai multe articole traduse în alte limbi străine (de oameni pasionaţi de operă, cărora le mulţumesc şi aici) : 5 în engleză, 4 în italiană, 4 în franceză, 1 în germană! (Le puteţi vedea, citi şi verifică în secţiunile site-ului în limbile respective, steguleţele le-am amplasat în dreapta.)
Am scris 27 de articole! În medie, unul pentru fiecare spectacol, dar pentru "Boemele" de la Londra am scris unul singur, în schimb, am adăugat unul despre trenul internaţional Belgrad-Sofia. :-)
M-am îngrăşat 6 kg în ultimele 3 luni stând la calculator, lucrând la site şi scriind majoritatea acestor articole (21 dintre cele 27)! :D
Cel mai bun spectacol, chiar primul văzut: "Boema" de la Oslo! Al doilea ar fi "Madama Butterfly" tot de la Oslo, iar al treilea, "Tosca" de la Wuppertal. Toate pentru inovaţie şi punere în scenă. Aş adăuga la acest capitol şi "Rigoletto" de la Bucureşti, dar nu am scris articol despre el.
Cel mai bun spectacol ca voci: de departe, "Boema" de la Londra cu Angela Gheorghiu ÅŸi Vittorio Grigolo.
Cel mai interesant ca amplasament: "Tosca" la Porthcurno, fix pe malul Mării Mânecii.
Cele mai ciudate, desigur, cele în limbile străine pe care nu le cunosc: "Doctor Jivago" în suedeză (la Malmo), "Aida" în germană (la Bad Hersfeld) şi "My Fair Lady" în germană (la Heidelberg). Inedit (a) a fost şi "Tosca" în engleză (la Porthcurno).
Pentru 2015 îmi propun... să dau jos cele 6 kile! :-) Cu opera nu prea îmi propun, aştept româneşte să văd ce iese. :-) De fapt, când îmi propun, nu prea îmi iese, aşa că mai bine tac. Asta sună a superstiţie, dar... eu nu sunt superstiţios, că aduce ghinion! :-)
Oricum, e greu să egalez acest an, aşa că îmi propun numai cele "obligatorii", "Aida" la Arena din Verona (nu contează că am mai văzut-o de vreo 6 ori! :D), ceva la Oslo, ceva la Ruse. Ultima pentru că e prea aproape.
La final, am rugămintea să îmi răspundeţi la câteva întrebări, ultima fiind cea mai importantă:
- Cam câte articole aţi citit?
- Cam câte şi care v-au plăcut (eventual şi de ce) ?
- Cam câte şi care nu v-au plăcut (eventual şi de ce) ?
- Are rost să mai scriu alte articole sau e cazul să mă apuc de grădinărit? :D
Vă mulţumesc pentru atenţie, pentru critici, îmi cer scuze pentru i-urile pe care le pun aiurea sau le mănânc (nu m-am împăcat niciodată bine cu i-urile), pentru răbdare şi, mai ales, pentru încurajări!
La mulţi ani!
Cu prietenie,
Adrian |