"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2022
OperaRail 2014
OperaRail 2021
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2015
OperaRail 2018
OperaRail 2013
OperaRail 2017
OperaRail 2012
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2024
OperaRail 2023
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Cristian Mihăilescu
Felicia Filip
Ionut Pascu
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Haricleea Darclee
Teodor Ilincai
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Budapesta Opera
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Teatro dell Opera di Roma
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Mica Aida la "Mikado" la Teatrul Chelsea din Londra

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2022 ]
[ Data articol: 2022-02-24 ]
[ Din localitatea Londra ]
[ Tara Anglia ]

Mica Aida la "Mikado" la Teatrul Chelsea din Londra

 4290 ÃŽn lumea sportului, când spui Chelsea te gândeÈ™ti la marea echipă de fotbal din cartierul londonez cu acelaÈ™i nume, campioană europeană în 2012 È™i... în 2021, adică... actuala campioană europeană! Și actuala campioană mondială, câștigătoare în premieră a acestui titlu în urmă cu nici două săptămâni! (Suntem în februarie 2022.)

Deci există cartierul Chelsea, echipa de fotbal Chelsea, pârâul Chelsea (care se varsă în Tamisa), portul Chelsea (desigur, la Tamisa), academia Chelsea, dar și... teatrul Chelsea! Acolo unde Merry Opera Company a organizat un spectacol de operă necunoscut pentru mine, "Mikado", pe muzica lui Arthur Sullivan, având libretul realizat de William S. Gilbert.

Opera a avut premiera mondială la Londra în... martie 1885, deci nu e de mirare că nu o știu, doar nu eram născut atunci. :-) Teatrul Savoy, acolo unde a avut lic premiera, nu era unul de duzină, ci se afla în buricul târgului, City of Westminster, fiind - atenție! - prima clădire publică din lume iluminată cu electricitate!

Numele "Mikado" înseamnă "poarta onorabilă" (a palatului imperial). Lucrarea se mai numește și "Orașul lui Titipu", este încadrată la categoria opere comice și a avut 672 de reprezentații la Savoy, locul al doilea pentru un muzical. Până la finalul anului debutului, 1885, s-a estimat că 150 de companii din Europa și America au preluat și montat opera!

Comice mi s-au părut și mie costumele și decorurile prezentate în pagina de internet a teatrului, așa că am presupus că este un spectacol potrivit pentru Aida, fetița mea de 4 ani și 10 luni în acea perioadă. Aaa, nu 4 ani și 10 luni în acea perioadă în care a fost lansată opera, 1885, ci în 2022, perioada în care am fost eu cu ea la Londra! :-)

Am venit din centru cu metroul și cu autobuzul cu etaj. Le menționez deoarece metroul din Londra este cel mai vechi din lume (inaugurat în 1863), iar autobuzul cu etaj a apărut prima oară în lume (în 1829) ... de asemenea, la Londra! Și e o atracție permanentă pentru copii - sau pentru Aida, cel puțin. :-) Am intrat în teatru, am așteptat un pic la barul foaier, apoi organizatorii ne-au invitat în sală. Aceasta este mică, de aproximativ 130 de persoane, locurile fiind nu pe scaune, ci pe bănci roșu-aprins, capitonate, pe care pot sta 4 oameni, dar și 6 dacă se înghesuie nițel. Nu a fost cazul în acea seară, sala fiind plină doar un sfert.

Spectacolul a început... ca în pozele de pe website, cu 3-4 bărbați îmbrăcați "clovnește", vorbind sau cântând așa, mai afectat, și cu accent british. Cântau bine, nu zic nu, (ca voci, mă refer), dar nu înțelegeam... contextul. Cineva era arestat pentru... flirt, ba chiar era condamnat la moarte pentru așa ceva! ... Ce sens avea? Ușor, ușor am început să mă enervez și recunosc că îmi pusesem în minte să plecăm la pauză... Eram convins că Aida e în asentimentul meu...

Doar că Aida nu a vrut să plecăm! Am întrebat-o de mai multe ori, am primit același răspuns ferm! Eram din cale afară de mirat, dar, desigur, am făcut cum a vrut ea. :-) Și a fost mai bine... Ulterior mi-am dat seama de ce ea nu voia să plece deși nu înțelegea ce se întâmplă... spre deosebire de mine, ea este învățată să vadă spectacole la care nu înțelege subiectul! :-)

În pauză Aida s-a plimbat prin sală, iar eu am intrat pe internet și am citit despre subiectul operei. Acțiunea se petrece în antichitate, în orășelul Titipu din țara ficțională Pajan, o evidentă aluzie la Japan (Japonia). Am început să-mi limpezesc acțiunile de pe scenă, clarificându-i și Aidei cât de cât... Păi, da, cât de cât, că nu prea am știut să îi explic unei fetițe de 5 ani ce e ăla flirt! :-) Am încercat cu "vrea să fie prieten cu", dar bine că nu mi-a cerut mai multe detalii. :-)
(Oricum, aici a fost ușor... Păi, să vedeți la "Tosca", atunci când încerc să îi dau un sens ât mai clar pentru ea, dar fără chestii picante... când Scarpia vrea s-oo... pe Tosca... S-oo... S-oo... Uf, cum să zic?... S-oo... Să fie prieten cu ea! Gata! :-) ) )

Montarea s-a vrut și a fost comică, atât prin costume, cât și prin decoruri, mimică și moduri de exprimare. Se dorește și se reușește a se evidenția că nu sunt diferențe esențiale ale caracterelor oamenilor din îndepărtata Pajan - atât ca distanță, ani, cât și ca structură culturală -, iar oamenii au moduri de gândire și comportament destul de asemănător. Da, astăzi nu se mai taie capul pentru flirt, dar sunt destui care ar dori asta, așa-i? Iar astăzi, ca și ieri și ca întotdeauna, ca și în îndepărtata Pajan și ca pretutindeni, oamenii sunt la fel de "atenți" în a exploata situații în favoarea lor în dauna altora. Iar costumele de clown și interpretarea british au subliniat estomparea diferențelor de distanțe de orice fel, sociale în primul rând.

"Orchestra" a fost un tânăr simpatic la clape. :-) Nu la pian, ci la pianină, iar simpatic a fost că și fredona versurile în timp ce cânta. :-) Desigur, cu dirijatul i-a fost ușor, doar orchestra lui era compusă dintr-un singur om. :-)

Spectacolul a fost realizat de Merry Opera Company - www.MerryOpera.co.uk -, care, în broșura de prezentare, afirmă că a realizat "Traviata" lui Verdi "in a wild burlesque London nightclub", adică într-un sălbatic și burlesc club de noapte londonez - sună kinky :-) -, "Nunta lui Figaro" în format neortodox - sună interesant orice ar însemna asta :-) -, "Flautul Fermecat" dintr-un punct de vedere magic și "Bărbierul din Sevilia" boisterous production - producție gălăgioasă! :-) La realizări mai sunt trecute "Kiss me, Figaro! ", "Pirații din Penzance" și, desigur, "Mikado".


După spectacol, "ne-am dat" vreo 40 de minute cu autobuzul roșu cu etaj, un alt mic spectacol pentru Aida - și, recunosc, și pentru mine. :-) Merg suficient de rar cu autobuzul roșu cu etaj, astfel încât acest fapt să fie un mic spectacol. Ulterior, uitându-mă pe hartă, am văzut că Tamisa e la doi pași de teatru... Nu-i nimic, o vedem data viitoare și de la Chelsea Pier. ;-)

Despre acest articol, recunosc că aș fi vrut să redea mai bine interpretarea british a spectacolului, mai ales că fost primul în engleză pentru Aida. Nu-i nimic, mai citiți-l o dată, rotunjind mai mult o-urile și spunând "outragious" și "so confused" din când în când și o să-l simțiți mai british! :-)


Distribuția:
Gareth Edmunds, Anna Sideris, Christopher Faulkner, Susan Moore, Ashley Mercer, Matthew Quirk, Martha Jones, Elle Oldfield, Valerie Wong

Regizor: John Ramster
Muzica: Bradley Wood

Coregrafie: Carole Todd
Costume: Bridget Kimak, Hannah Page
Lumini: Mark Waites
Asistent regizor: Marie-Laure Hay

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

17-09: Fraișuț la apă în lacul Constanța
Bregenz este o micuță localitate în vestul Austriei, aproape de granițele acestei țări cu Elveția și ... Germania. Se află pe malul lacului Constanța, lac "împărțit" de cele trei țări. Are o populație de aproape 30.000 de locuitori, ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

12-09: Tosca la Arena di Verona
Puii mei au văzut prima oară "Tosca" la Teatro dell`Opera di Roma, acolo unde a avut loc premiera mondială în 1900! Am să repet asta cu fiecare ocazie potrivită! :-) Aida avea 2 ani și 2 luni, Mihai avea 2 ani și 10 luni! Pentru Aida a fost c ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

08-09: Arena di Boema
Parcăm, ajungem aproape de Arena. Facem câteva poze, apoi ... începe o ploaie puternică! Ne adăpostim sub un pom. :-) Eu nu mai cred că se È›ine spectacolul, dar nici nu putem pleca, aÈ™a că stăm cuminÈ›i acolo. După un timp, ploaia se opreÈ ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

01-09: Una furtiva Tosca bergamasca
Bergamo e un oraș mic, de 120.000 de locuitori, din Italia, provincia Lombardia, deseori subestimat de turiști, care aterizează pe Orio al Serio, aeroportul internațional de lângă oraș, și apoi fug la ... Milano! Ori, mă scuzați, mie Bergam ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-08: Der trank d`amore la Buchs / WendenBerg
Am venit pentru acest spectacol cu viteză ... tocmai de la Strasbourg! Întâi cu 200 km la oră, cât prind amărâtele alea de trenuri regionale franțuzești, apoi cu maxim 130, cât am avut eu voie să "bag" pe autostradă. Vreo 350 km. Și, cu ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Universitatea Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site