"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
ChinaRail 2015
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2014
OperaRail 2021
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2015
OperaRail 2018
OperaRail 2013
OperaRail 2017
OperaRail 2012
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Cristian Mihăilescu
Ludovic Spiess
Ionut Pascu
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Teatro dell Opera di Roma
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Budapesta Opera
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Madama HedeButterfly

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2013 ]
[ Subcategorie II Hedeland Opera ]
[ Data articol: 2013-08-09 ]
[ Din localitatea Hedehusene ]
[ Tara Danemarca ]

Romna Italiana

Madama HedeButterfly

 891 Prima mea opera in Danemarca - si singura pana acum - a fost o aventura. Opera am descoperit-o intamplator intr-un ziar... danez, care avea o pagina in engleza si mi-am zis ca nu pot rata evenimentul, chiar daca dimineata aveam de mers la Kolding la finala europeana pentru locul 5 la handbal feminin, Romania-Suedia - castigata ulterior de fetele noastre - si nu stiam daca ma incadrez in timp sa ajung si la spectacol. Am reusit mai mult, adica mi-au ramas doua ore libere, pe care le-am exploatat pe drum facand o escala la Odense si vizitand casa natala a marelui povestitor Hans Christian Andersen.

Danemarca este o tara plata, plina cu orase identice plus Copenhaga, singura localitate care merita cu adevarat sa fie vizitata. Intrucat era august, Opera din Copenhaga organiza numai tururi ghidate sau spectacole in colaborare cu alte teatre din tara, dar, intamplator, cum spuneam, am gasit un titlu, "Madama Butterfly" la... Hedehusene!

Stie cineva unde e Hedehusene? Desigur ca nu! Nici eu nu stiam pana nu am ajuns acolo. De ajuns, e simplu: iei trenul pana la Hoje-Taastrup! Suna urat? Nici vorba! Urât suna in daneza! Am intrebat un controlor de tren cat mai e pana la Hoje-Taastrup si s-a uitat mirat la mine! Intelegea el intrebarea, dar "Hoje-Taastrup" neam! Asa ca am scris pe un biletel aceste doua cuvinte magice si l-am intrebat "Cum ajung la" si am aratat cu degetelul la numele de pe biletel. Controlorul s-a luminat, a zis "Aaa! " si apoi, fara sa fiu rautacios, a zis numele localitatii respective in daneza, ceva care semana cu un latrat. :D

Ajuns acolo, am asteptat autocarul pus la dispozitie de organizatorii spectacolului, dar el a venit in alt loc decat l-am asteptat eu (am aflat asta ulterior), asa ca l-am pierdut. A fost mai interesant asa, ar fi fost prea banal daca luam autobuzul acela si gata! :-) Am intrebat, am aflat, si am luat un autobuz, 123 (nu Vitan - Gara de Nord :-) ) pana la Hedehusene. De aici un alt autobuz, 116 (nu cel spre Giurgiului, desigur :-) ) care circula din ora in ora, l-am intrebat pe sofer unde sa coboram (eram vreo 4 care mergeam in aceeasi directie), iar soferul, intr-o engleza aproximativa, ne-a spus ca ne arata el, am strabatut niste campuri, niste sate si, la un moment dat, in mijlocul unui sat, ne-a zis sa coboram si ne-a aratat o directie... printre case, spre un camp... Ne-am uitat mirati, el a dat din cap ca sigur, sigur, asa ca... am pornit la drum. Am traversat o curte, pe un drum de tractor, am trecut pe langa niste balti mici lacuri, am traversat o sosea asfaltata, apoi din nou camp si, in sfarsit, un indicator "Hedeland Amfiteater" Undeva, inspre apus - stiu asta pentru ca soarele tocmai apunea, creând un peisajul frumos - se vedea "ceva" si, mai ales, se auzea muzica - opera incepuse deja. Am ocolit lacul, am traversat parcarea (unde am gasit, desigur, si nelipsitele zeci de biciclete din Danemarca) si am intrat, in sfarsit, la spectacol.

Dupa ce vazusem cu nici doua saptamani inainte mai multe spectacole in aer liber in patria operei, Italia, comparatiile au aparut inevitabil. Daca la Verona, Torre del Lago, Macerata spectatorii stateau pe scaune fixe, ca sa zic asa, ramforsate pe suporti de tabla sau piatra, aici spatiul fusese special amenajat, pamantul decupat din deal in forma de cercuri concentrice, pentru a fi utilizat pentru opera!, iar scaunele era pliante si detasabile. Pe langa ele, o multime de oameni stateau direct pe iarba, ceea ce, iar comparativ, nu era neaparat bine. In Italia e cald, aici era Danemarca si chiar si in august era destul de rece, iar oamenii erau imbracati cu pulovere si haine lungi, geci, glugi si chiar pături, iar cei imbracati mai usurel aveau sa se imbrace ulterior, odata cu lasarea serii.

Spectacolul in sine pot spune ca a fost frumos, chiar spectaculos la un aspect pe care, cu toate acestea, eu l-as fi exploatat altfel. Vocile bune, amplificate pentru spectatorii de sus si de difuzoare. Scena, un cerc mare, cu pietris pe jos, un spate un bonsai urias, in spatele acestuia orchestra, iar in laterale doi stalpi de nocturna ca la stadioane. Costumatia a fost cam ciudata, Madama Butterfly si Suzuki erau imbracate traditional japonez, Pinkerton in costum de marinar, dar consulul american, Yamadori si altii in costume moderne! Rudele lui Cio-Cio-San, imbracate si ele traditional japonez, arunca, in celebrul moment al renegarii, cu scaune pliante spre proaspata doamna Butterfly, combinatie traditional-modern nereusita, dupa parerea mea.

Modernul avea sa isi faca loc intr-un mod sa ii zicem placut si ulterior. Il rico Yamadori vine la doamna Butterfly cu un Rolls Royce (cred) - spectatorii danezi au aplaudat masina, ceea ce recunosc ca m-a mirat - iar sosirea vaporului "Abraham Lincoln" a fost reprezentata... printr-un elicopter care a survolat audienta! Spectaculos, intr-adevar, doar ca... in spatele scenei se afla un lac si cred ca un vaporas pe acel lac ar fi fost mult mai potrivit pentru acest moment, mai ales ca pe orice scena din lume e dificil sa prezinti un vapor care intra intr-un port, iar aici exista deja "cadrul legal", adica balta. :-)
Dar a fost bine si cu elicopter. :-)

Dupa spectacol, am gasit autobuzul organizatorilor care ne-a dus inapoi la Hoje-Taastrup. O mica amintire despre Bucuresti, adica mers bara la bara cateva minute, apoi tren pana la Copenhaga (latrat de danezi "Cobnhavn") - ocazie cu care am vazut, pentru prima oara in viata mea, un tren care pleaca mai devreme cu un minut decat ora afisata! -, de aici tren de noapte pe ruta cea mai lunga din Danemarca, pana la Frederikshavn, 480km, un somn bun, apoi alt tren pana la Skagen, cel mai nordic punct continental al danezilor, buncăre din război pe plajă, locul de intalnire a doua mări, o baie, prima a mea, in Marea Nordului... si deja am depasit subiectul articolului. :-)

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

19-01: O iadă la Târgu Jiu. Poarta pupăcioșilor
Târgu Jiu, 9 mai 2021

Avizi de spectacole după noua închidere a teatrelor din martie-aprilie 2021, fiind și la Craiova, n-am ezitat, eu și Aida, pe la jumătatea lui mai și am plecat la Târgu Jiu pentru a vedea "Iedul cu trei ca ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Aida, prima oară în Teatrul Național din Craiova! La mine în inimă e Bebe!
Craiova, 14 februarie 2021

Inițial am zis că scriu despre acest spectacol. Apoi că nu scriu. Apoi iar că scriu. Apoi iar că nu scriu! :-) Și, după cum se vede, scriu! :-) Mai mult despre Aida, fetița mea de "tei ani și luni" a ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Sonați la Varna, murați s-o vadă pe Sonia. Caută să nu fi idiot!
Ora 21:35: Oamenii stau cu umbrele în fața teatrului și așteaptă să intre la spectacol ... deși PICURĂ !!!
Ora 21:36: Intrăm. Găsim câteva locuri.
Ora 21:36: Aida stă la maică-sa în brațe, Mihai la mine.
Ora 21:37 ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Verona Traviata 2021. Adio del cușino!
După ce în vara pandemică a lui 2020, Fondazione Arena di Verona a reușit să realizeze o mică stagiune - cu o singură operă ("Gianni Schicchi") și, în rest, concerte, în 2021 a revenit la normal, spectacolele prezentate fiind cele programa ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

27-12-2023: Negrul "Peer Gynt" în neagra Opera din Lyon
Lyon, 4.06.2022

Henrik Ibsen ... Edvard Grieg ... André-Marie Ampère ... Georg Simon Ohm ... Aaa, Ohm! ... Citit "om". Da, îmi amintesc ... Legea lui Ohm ...

Ești om cu mine, sunt om cu tine!
Asta este lege ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site