"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2015
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2013
OperaRail 2016
OperaRail 2012
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2014
OperaRail 2020
OperaRail 2019
Artisti români Artisti români
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Budapesta Opera
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
Teatro dell Opera di Roma
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Aida neindependentă la Plevna. Koga se napusca?

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2013 ]
[ Subcategorie II OperaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-05-30 ]
[ Din localitatea Plevna ]
[ Tara Bulgaria ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=28&nume_categ=plevna---aida ]

Romna English

Aida neindependentă la Plevna. Koga se napusca?

 1745 Asa cum am mai scris, Opera din Ruse merge in turnee prin tara in orase mai mici si fara teatre de opera, obicei excelent pe care l-am observat la mai toate teatrele de opera din Bulgaria... si la prea putine din România! In iunie 2013, pe site-ul Operei a fost anuntata "Aida" la Plevna si, cum doream de mult sa ajung sa vad acest oras despre care orice român cu o educatie minima a auzit in contextul istoric stiut, am "legat", asa cum imi place mie, evenimentul cultural si cel turistic si am traversat iarasi Dunarea.

Plevna, Pleven in bulgara, are vreo 100.000 de locuitori - un pic mai putin decat Pitestiul, cu care si seamana - si se afla pe drumul (cu trenul) dintre Ruse si Sofia sau Ruse si Vidin. Usor de ajuns cu masina, dar teribil de greu cu trenul, eram in Craiova la plecare, am plecat de acolo la 7 dimineata pentru a ajunge la 10 in Bucuresti, de unde aveam tren la 12, 30. Dar singurul tren care traverseaza ziua Podul Prieteniei doarme in Giurgiu trei sferturi de ora, in Ruse cam la fel, asa ca am ajuns in Plevna abia la 7 seara, facand pe drum nu mai putin de 12 ore, intre cele doua orase distanta fizica fiind de 155 km! Intrucat Dunarea se afla intre ele, distanta reala, cea pe sosea, este de 306 km, dar si pentru aceasta 12 ore (sau aproape 7 de la Bucuresti) inseamna enorm.
Intre timp (scriu aceste randuri dupa doi ani de la spectacol), s-a finalizat si inaugurat podul Calafat-Vidin, s-a introdus si tren Craiova-Vidin (Budapesta-Sofia) astfel ca distanta Craiova-Plevna s-a redus... la 9 ore. Dublu fata de automobil, care teoretic face 4, 5 ore.
Imagine

Plevna, alaturi de Grivita si Rahova (Oreahovo in bulgara! ), sunt locurile unde s-au dat cele mai grele batalii si s-au obtinut cele mai importante victorii in Razboiul de independenta din anii 1877-1878. Timp de cateva sute de ani, tarile române s-au aflat sub influenta sau chiar sub stapanirea Imperiului Otoman, iar pe 10 mai 1877, regele Carol I a proclamat independenta României fata de puternicul imperiu. Cum acesta nu avea cum sa accepte asa ceva de buna voie, independenta a trebuit sa fie castigata pe campul de lupta, românii, condusi pe campul de lupta personal de Regele Carol I, alaturandu-se rusilor in batalia acestora cu Inalta Poarta, denumire sub care mai este cunoscut Imperiul Otoman. Iar alaturarea s-a facut intr-un moment in care rusii erau aproape sa piarda razboiul, salvati fiind de trupele române si de jertfele facute de acestea in bataliile sangeroase duse la Plevna si Grivita.

Orasul nu e prea frumos, are aspect tipic est-european, dar are zone dragute in primul rand in centru, desigur. Acolo se afla o fantana intinsa cu mai multe ramuri incadrate de un parc si de zone cu dale de marmura alba, dar care este cam veche din care lipsesc insa unele portiuni. Fantana e luminata seara si arata spectaculos, creand o atmosfera feerica, o plimbare seara fiind o incantare chiar memorabila. Ca recomandare, Plevna merita o zi/seara de vizita pentru turism sau in drum spre sau dinspre Sofia sau Grecia sau intr-un circuit prin nordul Bulgariei, dar nu as recomanda un drum special dus-intors pana acolo pentru istorie! Aceasta deoarece in oras nu se afla prea multe "urme" românesti - am gasit cu greu busturile lui Valter Maracineanu si Mihail Cerchez si asta pentru ca am cautat intens - bulgarii fiind preocupati sa isi arate recunostinta fata de rusi, uitand ca fara ajutorul românilor acestia ar fi fost invinsi si Bulgaria ar fi fost pasalic otoman inca vreo cateva zeci de ani cel putin. Am inteles ca la Grivita sunt evocati românii mai mult, dar acolo nu am ajuns inca.
Imagine


In Plevna exista un teatru frumusel, dar nu si o opera. Acolo se tin spectacole locale de teatru si uneori de opera, doar cand vreo trupa viziteaza orasul, dar atunci, fiind vara (chiar prima zi de vara), "Aida" s-a desfasurat in aer liber, in gradina de vara a unui muzeu. Aceasta a fost un dezavantaj pentru acustica, desigur, dar a permis accesul mai multor spectatori - zona a fost plina ochi -, dar si al lunii. :-) Iar pe masura ce noaptea ocupa Egiptul - pardon, Bulgaria :-) -, luna era mai frumoasa, avand sansa unui cer senin si al unui amplasament al ei exact deasupra scenei si părând ca face parte din spectacol. Nu stiu cat au platit bulgarii pentru a avea luna in distributie! :-)

Traducerea a fost facuta cu un retroproiector (pe care il vazusem si la Ruse). Decorurile au fost destul de simple, justificat daca ne gandim ca au fost transportate de la Ruse, adica vreo 150 km. Doua statui inalte, maronii, in laterale, alte doua mici reprezentand sfincsi tot in laterale, dar in spate si abia vizibile, iar in mijloc o scena mica din lemn, avand doua niveluri separate de trei trepte si cateva desene egiptene pe micul perete de lemn din spate - ulterior am observat ca in spatele acesteia era podea, adica acolo s-au urcat preotii, deci scena avea trei niveluri. Orchestra a fost in fata, obturand putin partea de jos a scenei, ceea ce nu a contat. Nu a fost nimic iesit din comun, ceea ce, in acest caz, a fost bine. Radames in alb, cu o mantie galben inchis si o cordeluta-coroana aurie deasupra fruntii. Amneris aurie si cu o mantie mov deschis, iar Aida intr-o rochie-panza dintr-o singura bucata cu dungi late grena, negru si unele mai subtiri albe. Preotii au fost in alb, la fel ca si luna. :-) In stanga si in dreapta au fost amplasate doua ecrane-panza pentru retroproiector unde era afisata in direct spectacolul filmat, astfel incat si cei aflati mai in spate sa vada mai bine.

La pauza mare, artistii s-au amestecat cu publicul. Am incercat sa o determin pe Amneris sa-l lase in pace pe baiatul ala indragostit de Aida, dar nu ne-am inteles... Ea nu vorbea româna, "Koga se napusca?" n-a folosit :-) , asa ca ne-am inteles in italiana :-) sa facem impreuna o fotografie, apoi fiecare sa ne reluam rolurile pe care le aveam: ea sa caste gura si sa cante, eu sa casc gura la ea si sa ascult. :-)
Imagine


Doua zile mai tarziu, pe drumul de intoarcere spre Bucuresti, urma sa vad aceeasi opera chiar la Ruse, tot in aer liber, la Teatrul de Vara. N-a fost sa fie, deoarece in acea seara la Ruse a plouat intermitent si spectacolul a fost anulat - desigur, ploaia s-a oprit dupa ce lumea a plecat acasa -, insa am ramas cu o amintire foarte dragalasa in acea zi. Cand am ajuns la Opera din Ruse, in fata cladirii se aflau mai multi oameni si... o camilă! :-) Am cascat gura ca tot românul - desi cred ca era mai corect aici sa zic "ca tot bulgarul" :-) - iar dupa o vreme, cei doi ingrijitori au pus camila sa mearga, indreptandu-se spre Teatrul de Vara. Am dedus ca ea - sau el, ca poate era camiloi :-) - urma sa intre pe scena la un moment dat, pentru "Marsul Triumfal" am banuit eu. Asa ca, impreuna cu multimea de gura-casca in care ma inscrisesem si eu, nefiind necesara cetatenia bulgara :-) , am traversat orasul fix prin centru, oprindu-ne cu toti, desigur, ori de cate ori serenissima camila se incapatana sa nu mai mearga. :-)
Imagine

Acelasi decor de la Plevna a fost amplasat doua zile mai tarziu si pe scena Teatrului de Vara din Ruse, dar acolo, asa cum am scris, spectacolul nu s-a mai tinut din cauza rugilor camilei catre Fta si Isis, care au ascultat-o si au trimis ploaia! :-)
Mi se pare logic, camilele sunt mai aproape sentimental de zeii egipteni decat bulgarii sau românii. :-)


"Koga se napusca?" se foloseste la hotel si inseamna "La ce ora trebuie eliberata camera?" Ca doar o receptionera nu trebuie sa stie nici macar o boaba de engleza, franceza sau italiana! Si atunci apelezi la bulgara ta de pe smartfeon - pardon!, smartphone. :-)

"Tuka" - "Aici", "Etaj" - "Etaj", "Staia" - "Camera", "Svobodni stai" - "Camere libere", "Basejnît" - "Piscina" si, foarte (ne) folositor, "Televizorît ne raboti! " - "Televizorul nu functioneaza! " :-) Sau nu roboteste! :-)

N-as fi scris despre asta, dar, iata, au trecut doi ani si eu, fara sa ma stradui, tot stiu sa intreb in bulgara la ce ora trebuie eliberata camera. :-)

Cum mi-a raspuns receptionera? I-am dat o hartie si mi-a scris ora pe ea! :-) ) )

Nota actuala: 9.33 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susținut în această vară un concert în fața a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site